از توافق اربیل و بغداد برای ازسرگیری صدور نفت اقلیم کردستان عراق از طریق خاک ترکیه دیری نگذشته بود که جمعه گذشته (۱۸ فروردین ۱۴۰۲) فرودگاه شهر سلیمانیه در شمال عراق هدف حملهای قرار گرفت که به نیروهای ترکیه نسبت داده میشود. این حمله که ثبات و امنیت در شمال عراق را به خطر میاندازد، بار دیگر آتش تنش بین بغداد و آنکارا را شعلهور کرد.
آنکارا بر این باور است که جنگجویان وابسته به حزب کارگران کردستان (پکک) که علیه دولت ترکیه شورش کردهاند، در سلیمانیه پنهان شدهاند.
به گزارش شبکه خبری اسکاینیوز عربی، به دنبال حمله به فرودگاه سلیمانیه، بغداد و اربیل این حمله را بهشدت محکوم کردند و عبداللطیف رشید، رئیسجمهوری عراق، با صدور بیانیهای از آنکارا خواست رسما عذرخواهی کند. او در این بیانیه تاکید کرد که توجیه قانونی برای نیروهای ترکیه وجود ندارد که به بهانه حضور نیروهای مخالف در خاک عراق به رویکرد خود برای ایجاد وحشت در میان غیرنظامیان ادامه دهند.
این در حالی است که به دنبال صدور تصمیم دیوان داوری اتاق بازرگانی بینالمللی در پاریس مبنی بر لزوم تایید بغداد بر روند صدور نفت اقلیم کردستان، ترکیه صادرات نفت از اقلیم کردستان عراق را از طریق خاک خود متوقف کرد. سپس، محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق، و مسرور بارزانی، نخستوزیر اقلیم کردستان عراق، توافقنامهای امضا کردند که بر اساس آن، صادرات نفت این منطقه بار دیگر از طریق بندر جیهان ترکیه از سر گرفته میشود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در همین راستا، یاسین عزیز، تحلیلگر سیاسی عراقی، در مصاحبهای با اسکاینیوز عربی، درباره این احتمال که آیا حمله به فرودگاه سلیمانیه بر عملی شدن توافق از سرگیری صادرات نفت از کردستان عراق به ترکیه تاثیر میگذارد یا خیر، گفت: «نقض حاکمیت عراق اقدام تازه و بیسابقهای نیست و اغلب کشورهای همسایه عراق چنین اقدامهای انجام میدهند.»
یاسین عزیز افزود: «با توجه به تجارب گذشته، میتوان گفت که این تخلفها چه از سوی ترکیه و چه از سوی ایران، بر حرکت تجاری و اقتصادی بین عراق و هیچ یک از این کشورها تاثیری نداشته است؛ بهویژه اینکه دولت فدرال عراق همواره در قبال چنین حرکتهایی از خود واکنش ضعیف نشان داده و از اتخاذ سیاستهای فشار اقتصادی به منظور جلوگیری از تکرار این تخلفها، خودداری کرده است.»
یاسین عزیز خاطرنشان کرد که عراق هنوز در موقعیتی قرار ندارد که به آن اجازه دهد مواضع قاطعی اتخاذ کند. بنابراین، بعید به نظر میرسد که حمله به فرودگاه سلیمانیه بر منافع اقتصادی عراق از جمله از سرگیری صادرات نفت از طریق خاک ترکیه تاثیری بگذارد. از اینرو، در صورت توافق دو طرف بر سر مسائل فنی، اداری و مالی، از سرگیری صادرات نفت کردستان در اسرع وقت آغاز خواهد شد؛ زیرا از یک سو عراق به از سرگیری صادرات نفت نیاز دارد و از سوی دیگر، بازار جهانی نفت نیز منتظر اجرای سازوکار جدید بین اربیل و بغداد برای شروع مجدد صادرات نفت از طریق ترکیه است.
سعد الهموندی، مشاور مسعود بارزانی، رئیس حزب دموکرات کردستان، هم در گفتوگو با اسکاینیوز عربی، گفت: «توافقنامههای منعقدشده بین دولت ترکیه و اقلیم کردستان عراق قراردادهایی اقتصادیاند که تحت تاثیر بحرانهای گذرا قرار نمیگیرند، بنابراین، انتظار میرود صادرات نفت کردستان عراق از طریق ترکیه ظرف چند روز آینده از سر گرفته شود.»