دفتر معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) روز سهشنبه ۲۲ فروردین (۱۱ آوریل) با انتشار بیانیهای، ممنوعیت کار زنان در ادارات این سازمان در افغانستان را محکوم کرد و به طالبان هشدار داد که درصورت پافشاری بر این ممنوعیت، «هرگونه عواقب منفی این بحران برای مردم افغانستان برعهده مقامهای حاکم (طالبان) خواهد بود».
در بیانیه یوناما که لحن تندی دارد، آمده است که رزا اوتونبایوا، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد و رئیس یوناما، دستور داده که تا پنجم ماه مه، یک دوره بازنگری عملیاتی انجام شود تا مشخص شود که امکان ادامه فعالیت دفاتر سازمان ملل متحد در افغانستان به چه شکل و اندازهای وجود دارد.
یوناما تصریح کرده است که در جریان این بازنگری، درهای گفتوگو درمورد لغو ممنوعیت کار زنان باز است و «سازمان ملل متحد طبق دستور شورای امنیت سازمان ملل، تعامل اصولی و سازنده با تمام سطوح مقامهای طالبان را حفظ خواهد کرد».
دفتر معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان در بیانیه خود تاکید کرده است که ممنوعیت کار زنان در ادارات مربوطه این سازمان، خلاف قوانین بینالمللی و منشور سازمان ملل متحد است و به این دلیل، سازمان ملل نمیتواند به آن عمل کند. در بیانیه یوناما آمده است: «از طریق این ممنوعیت، مقامهای طالبان بهدنبال آناند که سازمان ملل متحد را مجبور کنند تا بین ماندن و ارائه کمک به مردم افغانستان و پایبندی به هنجارها و اصولی که موظف به حمایت از آنهاست، یک انتخاب وحشتناک انجام دهد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این هشدار سازمان ملل متحد به این معناست که اگر طالبان بههیچوجه اجازه کار و فعالیت زنان در دفاتر مربوطه در افغانستان را نپذیرند، این سازمان مجبور خواهد شد بهدلیل پایبندی به قواعد و مقررات خود، از کمک به مردم افغانستان دست بردارد و دفاترش در افغانستان را تعطیل کند.
یوناما در این بیانیه تاکید کرده است که کار سازمان ملل متحد در افغانستان بر اساس ضرورت بشردوستانه برای نجات جان انسانها و با رعایت اصول انسانیت، بیطرفی و استقلال انجام میشود.
نمایندگی سازمان ملل متحد ممنوعیت جدید وضعشده ازسوی طالبان برای کار زنان در ادارات مربوط این سازمان را ادامه محدودیتهایی دانسته است که در دسامبر ۲۰۲۲ بر متحدان این سازمان اعمال شد. طالبان در دسامبر ۲۰۲۲، فعالیت زنان در ادارات و نهادهای غیردولتی ملی و بینالمللی، بهاستثنای ادارات سازمان ملل متحد را منع کردند. این تصمیم طالبان تاثیر قابل لمسی بر میزان کمکهای بشردوستانه و نحوه عملیات کمکرسانی گذاشت.
با وجود تلاشهای سازمان ملل متحد برای رفع این محدودیت، طالبان نهتنها به آن پایان ندادند، بلکه ممنوعیت جدیدی بر فعالیت کارکنان زن در ادارات مربوط به سازمان ملل نیز وضع کردند. یوناما در بیانیه جدید خود اعلام کرد که تا پایان دوره بازنگری در پنجم ماه مه، کارکنان افغان سازمان ملل متحد، اعماز زن و مرد، به محل کارشان نروند.