وانگ یی، عالیرتبهترین دیپلمات چین در دیدار با آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان در پکن از او خواست تا کشورش از «اتحاد مجدد صلحآمیز» چین با تایوان حمایت کند. همانطور که دههها قبل چین از اتحاد مجدد آلمان حمایت کرده بود.
آنالنا بربوک نیز تنش نظامی میان چین و تایوان را «بدترین سناریوی ممکن» برای اقتصاد جهانی خواند، و با اشاره به آسیبپذیری اقتصاد آلمان و اتحادیه اروپا تاکید کرد که نمیتوان در مورد تنشها در تنگه تایوان «بیتفاوت» بود.
این در حالی است که امانوئل مکرون هفته گذشته، پس از بازگشت از چین، به متحدان اروپایی خود گفت: «اروپاییها نباید در بحرانهایی که به آنها تعلق ندارد گرفتار شوند.» موضعگیری مکرون در قبال تنش میان چین و تایوان با انتقادهای گستردهای در ایالات متحده و برخی از متحدان فرانسه در ناتو روبرو شد.
وانگ یی، مدیر دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجه چین در ادامه اظهاراتش، «حفظ ثبات در تنگه تایوان» را نیازمند مخالفت قاطعامه با اقدامات جداییطلبانه مرتبط با «استقلال تایوان» دانست و گفت بازگشت تایوان به چین بخش مهمی از نظم بینالمللی پس از جنگ جهانی دوم بود.
اشاره او به تسای اینگون، رئیسجمهوری تایوان است که چندی پیش در سفر به ایالات متحده با کوین مککارتی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، دیدار و گفتوگو کرد؛ دیداری که خشم چین را برانگیخت. بنا به ادعای مقامهای پکن، این دو نهاد آمریکایی «بستری برای تسهیل فعالیتهای جداییطلبانه» تسای اینگون فراهم کردهاند؛ فعالیتهایی که به ادعای چین، «تمامیت ارضی» این کشور را به خطر میاندازد. ساعاتی پس از بازگشت تسای اینگون از ایالات متحده چین رزمای نظامی گستردهای به راه انداخت که سه روز طول کشید.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
از سوی دیگر، وزیر امور خارجه آلمان هم خواستار میانجیگری پکن برای پایان دادن به جنگ اوکراین شد؛ همان کاری که چندی پیش برای از سرگیری روابط دیپلماتیک تهران و ریاض انجام داد.
آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان در سفر خود به پکن، تاکید کرد که هیچ کشور دیگری به اندازه چین بر روسیه نفوذ ندارد. از اینٰرو میتواند از روسیه بخواهد تا جنگ را در اوکراین متوقف کند.
یک روز پیش از آن و در واکنش به نگرانیهای غرب مبنی بر کمک نظامی پکن به روسیه، کینکانگ، وزیر امور خارجه چین اطمینان داد که کشورش «در جنگ اوکراین به هیچ یک از طرفین سلاح نخواهد فروخت».
هفته گذشته لولا داسیلوا، رئیس جمهوری برزیل از اوکراین خواست تا برای پایان دادن به جنگ، از شبهجزیره کریمه چشمپوشی و آن را به روسیه واگذار کند. اما کییف آن را رد کرد.
رئیسجمهوری برزیل در سفر پنجروزه خود به پکن و در دیدار با همتای چین خود درباره ابتکارات هر دو کشور برای پایان دادن به جنگ روسیه در اوکراین گفتوگو کردند. لولا داسیلوا بر با تاکید بر ضرورت ایجاد باشگاهی متشکل از کشورهایی برای میانجیگری در این زمینه، گفت که چین را بهعنوان شریکی مهم در این باشگاه مینگرد.
پکن برای جزیره ۲۴ میلیون نفری تایوان حاکمیت مستقلی قائل نیست و آن را بخشی از قلمرو خود میداند. در مقابل، تسای ادعاهای حاکمیت پکن بر تایوان را بهشدت رد میکند و میگوید بارها به چین پیشنهاد مذاکره داده، اما پکن به دلیل اینکه دولت او را جداییطلب میداند، این پیشنهاد را رد کرده است. رئیسجمهوری تایوان همچنین میگوید این مردم تایواناند که باید آینده و سرنوشت خود را تعیین کنند.