درگیریها در پایتخت سودان که تاکنون صدها کشته و هزاران زخمی بر جای گذاشته است، وارد دومین هفته شد.
به گزارش گاردین، در بحبوحه درگیری میان ارتش سودان و نیروهای شبهنظامی این کشور، برخی از کشورها تصمیم به خروج اتباعشان گرفتند.
فرمانده ارتش سودان با انتشار بیانیهای در این زمینه گفت: «بریتانیا دیپلماتها و اتباع این کشور را که در حال حاضر به دلیل وقوع جنگ در سودان گرفتار شدهاند، از این کشور خارج خواهد کرد.»
بر اساس بیانیه روز شنبه، ایالات متحده، فرانسه و چین نیز قرار است اتباع خود را از سودان خارج کنند. ارتش سودان اعلام کرده است که با توجه به این تصمیم، تخلیه تعدادی از دیپلماتها و اتباع این کشورها را تسهیل خواهد کرد.
دولت عربستان سعودی نیز اعلام کرد ترتیباتی را برای خروج شهروندان خود و همچنین اتباع کشورهای «برادر» از سودان آغاز کرده است. به گزارش ارتش سودان، هیئت دیپلماتیک عربستان سعودی این کشو را ترک کرده است.
اعلام تسهیل خروج اتباع خارجی از سودان که از طرف ارتش این کشور مطرح شد، پس از وعده رقیب این نهاد یعنی «نیروهای پشتیبانی فوری» برای باز کردن فرودگاهها به منظور تخلیه شهروندان کشورهای دیگر رخ داد.
در روزهای گذشته، جنگ قدرت میان ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی فوری، تغییر به سمت حکومت غیرنظامی را از مسیر خارج کرده و شبح جنگ داخلی را افزایش داده است.
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، این جنگ تاکنون بیش از ۴۰۰ کشته و سه هزار و ۵۰۰ زخمی بر جای گذاشته است. یونیسف، صندوق کودکان سازمان ملل، نیز اعلام کرد که دستکم ۹ نفر از کشتهشدگان کودکان بودند و ۵۰ کودک در درگیریها مجروح شدهاند.
ناظران گزارش میدهند که تداوم نبردها در خیابانهای خارطوم، ترس از وقوع یک فاجعه انسانی را برانگیخته است. در همین حال به گفته سازمان ملل متحد بین ۱۰ هزار تا ۲۰ هزار نفر در حال حاضر به همسایه غربی سودان یعنی کشور چاد - که در حال حاضر میزبان صدها هزار پناهنده است – گریختهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
انفجارهای شدیدی که در روزهای اخیر شهر را تکان داده اما با اعلام آتشبس فروکش کرده بود، از صبح شنبه از سر گرفته شد. به گفته شاهدان، تیراندازیهای شدید، انفجارهای مهیب و پرواز جتهای جنگنده در بسیاری از مناطق پایتخت مشاهده شده است.
روز جمعه نیز با این که نیروهای پشتیبانی فوری سودان، همزمان با عید فطر، با آتشبس ۷۲ ساعته موافقت کردند و به ساکنان مناطق درگیر اجازه دادند که با خانوادهها و بستگان خود دیدار کنند، رسانهها از شنیده شدن صدای تیراندازی در خارطوم و برخی از شهرهای دیگر بهرغم اعلام آتشبس خبر دادند.
روز جمعه همچنین ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا با اسماعیل عمر گوئله، رئیسجمهوری جیبوتی گفتگو کرد. مقامات بریتانیایی میگویند که وزارت دفاع این کشور درگیر «برنامهریزی محتاطانه» بوده است، اما در مورد اقداماتی که ممکن است انجام شود اظهارنظر نکردند.
لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده نیز بعد از ظهر روز جمعه گفت که آمریکا نیروهای نظامی خود را در کشورهای نسبتا نزدیک به سودان مستقر کرده تا به کاخ سفید در مورد چگونگی واکنش کمک کنند. تخمین زده میشود ۱۹ هزار شهروند آمریکایی در سودان درگیر جنگ حضور داشته باشند.
جیمز کلورلی، وزیر امور خارجه بریتانیا نیز سفر خود به نیوزیلند و ساموآ را ناتمام گذاشت و برای تمرکز بر واکنش این کشور به بحران سودان به کشورش بازگشت. بریتانیا میگوید که در تلاش است دیپلماسی سطح بالا در تلاش برای سوق دادن طرفهای متخاصم به سمت آتشبس را انجام دهد.
درگیری میان نیروهای شبهنظامی پشتیبانی فوری سودان و ارتش این کشور از روز شنبه، ۱۵ آوریل، و پس از آن آغاز شد که مسئله انتقال قدرت از دولت موقت نظامی به دولت غیرنظامی مطرح شد. اکنون جنگ قدرت بین رهبران نظامی این کشور، به درگیری خونین میان گروههای رقیب تبدیل شده است.
دو فرمانده نظامی یعنی عبدالفتاح برهان، فرمانده ارتش، و محمد حمدان دقلو، رئیس نیروهای کودتاگر پشتیبانی فوری، بر سر قدرت در کشور پهناور سودان تلاش میکنند. آنها توانستند در جریان خیزش مردمی علیه حاکمیت عمر البشیر در سال ۲۰۱۹، رهبر مستبد سودان را از قدرت ساقط کنند؛ اما از آن زمان تاکنون، نتوانستهاند درباره اجرای واگذاری قدرت به توافق برسند.
هر دو گروه سابقه طولانی نقض حقوق بشر دارند. نیروهای این دو گروه، اعتراضهای دموکراسیخواهان را سرکوب کردند و نتوانستند توافقی را اجرا کنند که بر اساس آن قدرت واگذار میشود.