دهها هزار اسرائیلی شامگاه شنبه ۲۲ آوریل (دوم اردیبهشت) علیه اصلاحات قضایی مدنظر بنیامین نتانیاهو تظاهرات کردند. این اعتراض گسترده در آستانه هفتادوپنجمین سالروز استقلال اسرائیل و در ادامه تظاهرات ماههای گذشته علیه برنامههای بحثبرانگیز نخستوزیر این کشور انجام شد.
به گزارش رویترز، با اینکه برنامه اصلاحات قضایی دولت نتانیاهو به دلیل مخالفتهای گسترده به حالت تعلیق درآمده است، مخالفان همچنان با تجمع در خیابانهای تلآویو و سایر شهرها، اعتراضشان را به آنچه «مخالف دموکراسی» میخوانند، نشان میدهند.
تازهترین تظاهرات مردم اسرائیل در آستانه برگزاری جشنهای روز استقلال و همچنین یادبود کشتهشدگان جنگهای اسرائیل و حملات تروریستی برگزار شد. معترضان با حضور در این تظاهرات تاکید کردند که کشتهشدگان نیز دموکراسی میخواستند و باید برای آرمانهای آنها مبارزه کرد.
برنامههای نتانیاهو کنترل دولت بر انتصاب قضات دیوان عالی را بیشتر میکند و به پارلمان هم امکان میدهد بسیاری از تصمیمهای دادگاهها را نادیده بگیرد.
این برنامهها از زمان مطرح شدن تا وقتی که شکل جدیتری به خود گرفتند و سپس برای مدت نامشخصی به تعویق افتادند، یکی از بزرگترین بحرانهای داخلی در تاریخ اخیر اسرائیل را ایجاد کردهاند.
منتقدان میگویند که این لایحه توازن میان قوا را که زیربنای یک دولت دموکراتیک است از بین میبرد و به دولت قدرتی کنترلنشده میدهد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در مقابل، دولت نتانیاهو قضات را به دخالت بیش از حد متهم میکند و میگوید برای بازگرداندن تعادل بین قوه قضاییه و سیاستمداران منتخب، اصلاحات اساسی لازم است.
نتایج یک نظرسنجی که رادیو تلویزیون عمومی اسرائیل روز جمعه منتشر کرد، نشان داد که این طرحها با مخالفت گسترده مواجهاند و ۵۳ درصد از شرکتکنندگان در نظرسنجی معتقدند که تصویب چنین لایحهای به کشورشان آسیب میزند. علاوه بر این، ۶۰ درصد اسرائیلیها گفتهاند که این دولت را نماینده خود نمیدانند و ۴۸ درصد معتقدند وضعیت در اسرائیل بدتر خواهد شد.
این میزان مخالفت با برنامههای نتانیاهو به ۱۶ هفته متوالی تظاهرات گسترده اسرائیلیها منجر شده است. آنها پرچمهای آبی و سفید اسرائیل را که در سه ماه گذشته به نماد اعتراضها تبدیل شدهاند، به اهتزاز درمیآوردند.
در حالی که معترضان میگویند برای دفاع از «روح یک ملت» مبارزه میکنند، دولت اسرائیل آنها را «آنارشیستهایی» میخواند که به دنبال سرنگونی رهبریاند که از یک «انتخابات دموکرات» برآمده است.
نتانیاهو اواخر سال ۲۰۲۲ به قدرت بازگشت؛ آن هم پس از یک بحران سیاسی طولانی که اسرائیلیها را در کمتر از چهار سال، پنج بار پای صندوقهای رای کشاند.
نخستوزیر اسرائیل با اتهامهای کلاهبرداری، سوءاستفاده از اعتماد عمومی و دریافت رشوه (در سه مورد مجزا اما مرتبط با شرکای ثروتمند و غولهای رسانهای قدرتمند) روبهرو است. او ارتکاب این تخلفها را رد کرده و این اتهام را که اصلاحات موردنظرش راهی برای دور زدن بررسی پرونده اتهاماتش است، وارد نمیداند.