صالح به آمنه محمد: آیا حاضری تحت حکومت طالبان زندگی کنی؟

آمنه محمد گفته بود که در نشست دوحه در مورد به رسمیت شناختن طالبان گفت‌وگو خواهد شد

امرالله صالح به اظهارات آمنه محمد در پیوند به رسمیت شناختن طالبان واکنش تند نشان داد-SAJJAD HUSSAIN / AFP

امرالله صالح، معاون‌ رئیس‌ جمهوری پیشین افغانستان، روز یکشنبه، سوم اردیبهشت (۲۳ آوریل)، به اظهارات آمنه محمد در پیوند با درخواست به رسمیت شناختن طالبان، واکنش نشان داد. 

امرالله صالح نوشت: «آمنه محمد ظاهرا مسلمان است. او پیشنهاد کرد که طالب‌ها به رسمیت شناخته شوند.  نمی‌دانم، آیا حاضر است که کمتر از یک سال از عمر خود را تحت حکومت طالبان بگذراند و به شریعت آن‌ها پایبند باشد و به سایه‌ای پشت دیوارها بدل شود.»

صالح گفت عادی‌سازی طالبان «گناهی بزرگ» است، و افزود: «ارائه طالبان به‌ مثابه واجد شرایط برای اداره یک کشور قربانی، ناامید‌کننده و دردناک است. همه زنان باید علیه نظرات او [آمنه محمد] متحد شوند.»

آمنه محمد، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد، دوشنبه گذشته در نشستی در دانشکده روابط عمومی و بین‌الملل دانشگاه پرینستون در آمریکا، گفت در نشست دوحه در مورد به رسمیت شناختن طالبان گفت‌وگو خواهد شد.

او در آن نشست گفت: «امیدواریم که گام‌های کوچکی در مسیر به‌رسمیت شناختن طالبان بر اساس اصول برداریم، ولی اینکه ممکن باشد یا نه، نمی‌دانم. اما این بحث باید مطرح شود. طالبان آشکارا خواهان به‌رسمیت شناخته شدن‌اند و این اهرمی است که ما داریم.»

 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این اظهارات آمنه محمد با واکنش گسترده مخالفان طالبان مواجه شد. استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل، چهارشنبه، ۱۹ آوریل (۳۰ فروردین)، گفت  کشورها بر اساس منشور سازمان ملل متحد صلاحیت دارند طالبان را به رسمیت بشناسند و در این مورد پرسشی مطرح نیست.

طالبان توانستند در اوت ۲۰۲۱ با فشار نظامی، حکومت جمهوری افغانستان را که از حمایت کشورهای غربی برخوردار بود، سرنگون کنند و تاکنون هیچ کشوری حکومت آنان را به رسمیت نشناخته است. 

مقام‌های طالبان در دیدار با نمایندگان کشورها و سازمان ملل متحد خواستار به رسمیت شناخته شدن‌اند. آنان کشورهای دنیا را ملامت می‌‌کنند که برای به رسمیت شناختن حکومتشان بهانه‌جویی می‌کنند، و مدعی‌اند که شروط لازم را برای به رسمیت شناخته شدن تکمیل کرده‌اند.

با این حال، طالبان به تشکیل دولت فراگیر تن نداده‌اند، می‌کوشند زنان را از عرصه حضور و فعالیت اجتماعی کاملا حذف کنند و به سرکوب اقلیت‌ها و اعتراض‌های مدنی و مسالمت‌آمیز زنان متهم‌اند، و گزارش‌های متعددی نیز مبنی بر نقض شدید ‌حقوق‌بشر در حاکمیت آنان در دست است.