تحولات سودان؛ سازمان جهانی بهداشت درمورد سلامت شهروندان خارطوم هشدار داد

مردم سودان از خروج آژانس‌های کمک‌رسانی بین‌المللی و دیپلمات‌های خارجی ابراز نگرانی می‌کنند

این تصویر که روز ۲۳ آوریل ۲۰۲۳ گرفته شد، دود بر فراز خیابان‌های خارطوم را نشان می‌دهد ـ AFP

پس از آنکه ارتش سودان و نیروهای واکنش سریع با آتش‌بس سه روزه موافقت کردند، درگیری در این کشور کاهش یافت. کاهش درگیری‌ها به سودانی‌های بیشتری اجازه داد که روز سه‌شنبه از کشورشان فرار کنند و کشورهای خارجی نیز این فرصت را پیدا کردند تا شهروندان خود را از این وضعیت جنگی خارج کنند.

با این حال، همچنان وضعیت در سودان و به‌ویژه پایتخت این کشور بحرانی ارزیابی می‌شود. پس از اینکه یکی از طرف‌های درگیر جنگ، آزمایشگاه مربوط به عوامل بیماری‌زای سرخک و وبا را تصرف و کارشناس‌ها را بیرون کرد، سازمان جهانی بهداشت هشدار داد که «خطر بالای بیولوژیکی» در خارطوم وجود دارد.

به گزارش رویترز، جنگی که روز ۱۵ آوریل بین ارتش و نیروهای واکنش سریع (RSF) آغاز شد، مناطق مسکونی را به مناطق جنگی تبدیل کرد. این نبرد داخلی تاکنون دست‌کم ۴۵۹ کشته و بیش از چهار هزار زخمی بر جای گذاشته است. سودان در شرایطی چنین وضعیت جنگی و شرایطی مانند قطع آب و برق را سپری می‌کند که پیش‌تر نیز دچار بحران‌هایی مانند کمبود مواد غذایی بود.

با توجه به وضعیت بحرانی سودان و نامشخص بودن چشم‌انداز آتش‌بس میان نیروهای درگیر جنگ، کشورهای خارجی با شتاب هرچه بیشتر شهروندانشان را از این کشور خارج می‌کنند. خروج دیپلمات‌ها نیز پس از چندین حمله به کارکنان سفارتخانه‌ها شدت گرفته است. وزارت خارجه سودان با اشاره به قتل دیپلمات مصری، نیروهای پشتیبانی فوری را به حمله به دیپلمات‌ها متهم کرد.

روز سه‌شنبه، بریتانیا عملیات تخلیه گسترده اتباع خود به وسیله پروازهای نظامی از فرودگاهی در شمال خارطوم را آغاز کرد. فرانسه و آلمان هم گفتند که هر کدام بیش از ۵۰۰ نفر از ملیت‌های مختلف را از سودان خارج کرده‌اند و در حین این عملیات، یک سرباز فرانسوی مورد اصابت گلوله قرار گرفته است.

برخی از مردم سودان که پس از یک هفته درگیری شدید از خانه‌های خود بیرون آمدند، به دنبال وسایل نقلیه برای رسیدن به یک مکان امن‌اند. بعضی از آن‌ها می‌گویند که قصد داشتند در سودان بمانند، اما در عین حال نگران‌اند که خروج شهروندان کشورهای دیگر باعث شود جنگ ادامه پیدا کند و مردم محلی بیشتر در معرض خطر قرار بگیرند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

ده‌ها هزار نفر از مردم سودان در چند روز گذشته به کشورهای همسایه از جمله چاد، مصر، اتیوپی و سودان جنوبی رفته‌اند، این در حالی است که مشخص نیست چه سرنوشتی در این کشورها در انتظارشان است و برنامه مشخصی برای حمایت از این مردم جنگ‌زده وجود ندارد.

به گفته ساکنان محلی، با شدت گرفتن خروج شهروندان از سودان، قیمت‌ها سر به فلک کشیده است. آن‌ها گزارش دادند که قیمت بلیط اتوبوس به مصر شش برابر شده و به ۳۴۰ دلار رسیده است.

شهروندانی که همچنان در سودان حضور دارند در مورد خروج برخی از آژانس‌های کمک بین‌المللی و دیپلمات‌ها ابراز ناراحتی می‌کنند. آن‌ها می‌گویند که می‌ترسند با تعداد ناظران بین‌المللی کمتر، نیروهای جنگنده کمتر از قبل برای جان غیرنظامیان اهمیت قائل شوند. دفتر امور بشردوستانه سازمان ملل متحد یکی از نهادهایی است که روز سه‌شنبه اعلام کرد فعالیت‌هایش را به‌دلیل درگیری در این کشور کاهش داده است.

با توجه به این شرایط، وضعیت برای کسانی که در سومین کشور بزرگ آفریقا باقی مانده‌اند، رو به وخامت است. در این کشور حتی پیش از وقوع درگیری‌های اخیر، حدود یک‌سوم از ۴۶ میلیون نفر سودانی نیازمند کمک شناخته شده بودند و وضعیت آن‌ها به سرعت رو به وخامت است.

یاسر آرمان، یکی از چهره‌های پیشرو در ائتلاف سیاسی غیرنظامی نیروهای آزادی و تغییر (FFC)، از سازمان‌های بشردوستانه و جامعه بین‌المللی خواست که به احیای آب و برق و ارسال ژنراتورها به بیمارستان‌ها کمک کنند. او تاکید کرد که اجساد در خیابان‌ها پراکنده شده‌اند و بیماران در مراکز درمانی به دارو، آب و برق دسترسی ندارند.

با وجود اعلام آتش‌بس ۷۲ ساعته میان ارتش سودان و نیروهای واکنش سریع با میانجیگری ایالات متحده و عربستان سعودی، یک شاهد عینی به رویترز گزارش داد که صبح روز سه‌شنبه، صدای تیراندازی پراکنده را در شهر اومدورمان در مجاورت پایتخت شنیده است.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در واکنش به تداوم درگیری‌های شدید داخلی در سودان اظهار نگرانی کرد. او افزود: «خشونت در این کشور که در موقعیت جغرافیایی ویژه‌ای قرار دارد، امکان وقوع فاجعه‌ای را به همراه دارد که می‌تواند کل منطقه و فراتر از آن را فرا گیرد.»

بیشتر از جهان