ترکیه هم به باشگاه کشورهای دارای انرژی هسته‌ای پیوست

نیروگاه آق‌قویو پس از بهره‌برداری کامل می‌تواند ۱۰ درصد از برق مصرفی ترکیه را تامین کند

حضور مجازی پوتین و اردوغان در مراسم افتتاح نیروگاه هسته‌ای آق‌قویو در ترکیه (۲۷ آوریل ۲۰۲۳) - AFP

مراسم رسمی تحویل نخستین محموله سوخت هسته‌ای به نخستین نیروگاه هسته‌ای ترکیه روز پنجشنبه هفتم اردیبهشت (۲۷ آوریل) با حضور مجازی ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان، روسای‌جمهوری روسیه و ترکیه، برگزار شد. در این مراسم، اردوغان رسما اعلام کرد که «ترکیه به جمع کشورهای دارای انرژی هسته‌ای در جهان پیوست».

رئیس‌جمهوری ترکیه که به علت کسالت، برنامه‌های انتخاباتی‌اش را موقتا لغو کرده است، نتوانست در این مراسم حضور فیزیکی داشته باشد. به گفته رئیس‌جمهوری ترکیه، این رخداد تاریخی با «تاخیری ۶۰ ساله» روی داده است. از همین‌رو، آن‌طور که او می‌گوید ترکیه بر آن است تا در «اسرع وقت» برای ساخت دومین و سومین نیروگاه هسته‌ای اقدام کند.

رئیس‌جمهوری روسیه نیز که در این مراسم حضوری مجازی داشت، ضمن ابراز خرسندی از روابط دوجانبه در زمینه‌های مختلف از جمله انرژی، اقتصاد و کشاورزی، نیروگاه هسته‌ای آق‌قویو را «بزرگ‌ترین پروژه ساخت‌و‌ساز هسته‌ای در جهان» توصیف کرد. او افزود به لطف این پروژه، ترکیه در آینده، گاز طبیعی کمتری از روسیه وارد خواهد کرد.

این پروژه با هزینه‌ای معادل ۲۰ میلیارد دلار برای ساخت چهار راکتور در شهر آق‌قویو در کرانه دریای مدیترانه، به ترکیه امکان می‌دهد تا با پیوستن به باشگاه کشورهای برخوردار از انرژی هسته‌ای غیرنظامی، گام بلندی در زمینه تولید برق بردارد. این نیروگاه پس از بهره‌برداری کامل، می‌تواند ۱۰ درصد از برق مصرفی ترکیه را تامین کند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به گفته آندری لیخاچف، رئیس روس اتم، مجری این پروژه عظیم، با عملیاتی شدن این نیروگاه در سال آینده، تولید برق در آن از سال ۲۰۲۵ به‌طور پایدار به جریان خواهد افتاد. قرار است تمامی واحدهای نیروگاه آق‌قویو تا سال ٢٠٢٨ به بهره‌برداری برسد. در این صورت، این نیروگاه به آنکارا کمک می‌کند تا سالانه یک‌ونیم میلیارد دلار در واردات گاز ترکیه صرفه‌جویی کند.  

آنکارا امیدوار است در سایه «بزرگ‌ترین پروژه ساخت‌و‌ساز هسته‌ای جهان» بتواند وابستگی خود را به هیدروکربن‌های وارداتی در تامین انرژی کاهش دهد. با این حال، پوتین که متمایل است در خارج از اتحادیه اروپا، بازارهای تازه‌ای برای منابع هیدروکربنی روسیه بیابد، به ترکیه به‌عنوان بستری بالقوه می‌نگرد که به‌واسطه آن بتواند گاز مورد نیاز مشتریان جدید خود را تامین کند. به این ترتیب، مسکو با نگرانی‌های کمتری از جانب مشتریان سنتی‌اش، صادرات گاز خود را افزایش خواهد داد.

با وجود جنگ در اوکراین، آنکارا که یکی از اعضای ناتو است، توانسته است روابط نزدیک خود با مسکو را حفظ کند. از این رو، برای توسعه نیروگاه‌های هسته‌ای خود روی روسیه حساب باز کرده است.

بیشتر از جهان