حمله‌های هوایی به حمص چه ارتباطی با شبکه ایران - حزب‌الله در سوریه دارد؟

منطقه مورد حمله در نزدیکی شهر استراتژیک قصیر ارزیابی شده است که حزب‌الله در سال ۲۰۱۲ به آنجا نقل مکان کرد

تصویری از حمله هوایی اسرائیل به دمشق در تاریخ ۱۹ فوریه ۲۰۲۳  ـ AFP

حمله‌های هوایی که در ساعت‌های اولیه صبح روز شنبه در استان حمص سوریه گزارش شد، در مقطعی مهم در تاریخ منطقه انجام گرفت. اردن این هفته میزبان رژیم سوریه است و رئیس‌جمهوری ایران نیز قرار است به دمشق سفر کند. گزارش‌های دیگر هم حاکی از آن است که عربستان سعودی ممکن است بخواهد از روابط جدید خود با ایران برای گفت‌وگوی مستقیم یا غیرمستقیم با حزب‌الله درباره رئیس‌جمهوری آینده لبنان استفاده کند. در سوی دیگر، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، به‌تازگی به لبنان سفر کرده است.

اورشلیم پست در گزارشی به این تحولات دیپلماتیک مهم در منطقه پرداخت و با تاکید بر این که «سوریه امروز بازیگر مهمی در منطقه است»، نوشت: «مقام‌های سوری به‌تازگی با نمایندگان ارشد کشورهای ترکیه، روسیه و ایران در مسکو دیدار کردند و این به آن معنا است که برخی کشورها سوریه را یک گزینه دیپلماتیک می‌دانند. افزون بر این، باید به این نکته مهم توجه داشت که دمشق هنوز هم به ایران کمک می‌کند تا از طریق سوریه به حزب‌الله سلاح منتقل کند.»

به نوشته این رسانه، در چنین شرایطی، حمله‌های هوایی اخیر به استان حمص سوریه - که رسانه‌های طرفدار ایران ادعا می‌کنند اسرائیل پشت آن بوده است – اهمیت ویژه‌ای دارد. چنین درگیری‌هایی نشان می‌دهد که چگونه ایران با انتقال تسلیحات از طریق سوریه به حزب‌الله، دمشق را بی‌ثبات می‌کند و نشان می‌دهد که چگونه لازم است برای کاهش نفوذ اختاپوس‌مانند جمهوری اسلامی در سوریه گام برداشته شود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پس از حمله روز شنبه، رسانه‌های طرفدار رژیم سوریه از‌جمله المیادین گزارش دادند که به‌دلیل آتش‌سوزی در مخزن سوخت، سه نفر زخمی شدند. مرکز تحقیقات و آموزش آلما که مسائل امنیتی در مرزهای شمالی اسرائیل را پوشش می‌دهد، نیز چندین پست در شبکه‌های اجتماعی در مورد این حملات هوایی منتشر کرد.

در یکی از توییت‌ها آمده است: «حمله هوایی در منطقه فرودگاه الدبعه (جنوب غربی حمص) و در منطقه شین‌شار (جنوب حمص) انجام شد. این حمله‌ها در حالی است که در هفته گذشته چندین بار فعالیت یک فروند هواپیمای باری سایز متوسط ایرانی - آنتونوف ۷۴، متعلق به شرکت هواپیمایی یاس ایر - شناسایی شد که ظاهرا از فرودگاه دبعه در حال پرواز بوده، فرودگاهی که مرکزی برای فعالیت حزب‌الله است.»

در ادامه این توییت آمده است: «در حال حاضر مشخص نیست که این حمله دقیقا به کدام نقطه بوده است، اما احتمال داده می‌شود که این تهاجم با هواپیمای ایرانی که هفته گذشته محموله‌ای از مهمات را با خود حمل کرد، مرتبط باشد.»

در گزارش‌های دیگر نیز اشاره شده است که احتمالا منطقه مورد حمله در نزدیکی شهر استراتژیک قصیر (در مرز سوریه و لبنان) باشد. حزب‌الله در سال ۲۰۱۲، یک سال پس از آغاز جنگ داخلی سوریه، به این منطقه نقل‌مکان کرد. ایران نیز که تسلیحات خود را از طریق شمال سوریه به حزب‌الله تحویل می‌دهد، در چند ماه گذشته با استفاده از پوشش کمک‌های زلزله‌زدگان فعالیتش را گسترش داده است و احتمال داده می‌شود که مهمات را به این نقطه رسانده باشد.

روی کیس، گزارشگر امور عربی شبکه تلویزیونی اسرائيل، در توییتی در‌این‌باره نوشت: «هدف حمله تازه به سوریه، کاروانی از کامیون‌های حاوی مهمات برای حزب‌الله بود. افراد دخیل در ارسال این محموله، مانند موارد قبلی، چهره‌های آشنا هستند؛ حاج فادی، رئیس واحد ۴۴۰۰ حزب‌الله، بهنام شهریاری، مسئول واحد ۱۹۰ سپاه قدس و شخص دیگری از جمهوری اسلامی که هویتش هنوز کاملا مشخص نیست.»

در گزارش سال ۲۰۱۹ اسرائیل هیوم اشاره شده است که فادی یکی از مقام‌های ارشد حزب‌الله است، کسی که واسطه ارتباطی دمشق و تهران دانسته می‌شود و مسئول قاچاق اسلحه و پول با استفاده از کریدوری است که از تهران تا لبنان و از طریق سوریه امتداد دارد.

بهنام شهریاری نیز شخصی است که در ماه مه ۲۰۲۲ مورد تحریم ایالات متحده قرار گرفت. در آن زمان، آمریکا اعلام کرد که یک شبکه بین‌المللی قاچاق نفت و پولشویی نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به فهرست تحریم‌های خود اضافه می‌کند. این شبکه قاچاق نفت به رهبری بهنام شهریاری فعالیت می‌کرد.

بیشتر از جهان