ورزشگاه‌های مخروبه برای میزبانی لیگ قهرمانان آسیا

تیم‌های ایرانی نمی‌دانند در کدام ورزشگاه‌ها باید میزبان باشند

هواداران استقلال در ورزشگاه آزادی تهران- ATTA KENARE / AFP

نیم قرن از ساخت ورزشگاه آزادی می‌گذرد، ولی بدون بازسازی اصولی، هنوز محل برگزاری مهم‌ترین مسابقات فوتبال ایران است. استقلال، پرسپولیس و تیم ملی از این ورزشگاه قدیمی که نام آن  از «آریامهر» به «آزادی» تغییر یافت، برای میزبانی استفاده می‌کنند. دربی تهران هفته گذشته با حضور تماشاگران محدودی برگزار شد، چرا که بخش زیادی از سکوهای طبقه دوم این ورزشگاه در حال بازسازی است. تعدادی از تماشاگران مازاد در شروع بازی به سکوهای طبقه دوم رفتند، ولی دقایقی بعد به آن‌ها گفته شد که به دلیل خطر ریزش، بهتر است آنجا را ترک کنند. گفته می‌شود که بازسازی کامل این ورزشگاه به سه سال زمان نیاز دارد؛ یعنی بازی‌های داخلی و بین‌المللی در این مدت باید با ظرفیت محدود تماشاگر برگزار شود.

پرسپولیس که برای حضور در لیگ قهرمانان آسیا آماده می‌شود، امیدوار بود که بازی‌های خانگی‌اش را در ورزشگاه تازه‌تاسیس امام رضای مشهد برگزار کند، ولی مسئولان این شهر با حضور این تیم پرطرفدار مخالفت کردند. در نهایت، پرسپولیس مجبور به تکذیب شد و اعلام کرد که بازی‌هایش را در ورزشگاه آزادی میزبانی می‌کند، که به معنای حضور کم‌تعداد تماشاگران و درآمد کمتر این تیم خواهد بود.

وضعیت بقیه ورزشگاه‌ها هم بهتر از ورزشگاه آزادی نیست. نساجی قائمشهر برای نخستین بار به لیگ قهرمانان آسیا صعود کرده است، ولی هنوز در ورزشگاه فرسوده شهید وطنی بازی می‌کند که در جنگ جهانی دوم به دست نیروهای اشغالگر شوروی سابق ساخته شده و ۸۰ سال از عمر آن می‌گذرد.

رضا حدادیان، مالک این باشگاه قائمشهری، درباره ایرادهای این ورزشگاه برای میزبانی مسابقات آسیایی گفت: «با شرایط فعلی، باید بگویم که نمی‌توانیم در آسیا میزبانی کنیم. حدود ۴۰ روز زمان داریم تا نمایندگان ای‌‌اف‌‌سی بیایند و از این ورزشگاه بازدید کنند. الان کیفیت زمین چمن خوب شده، ولی ورزشگاه حدود ۳۰ تا ۴۰ نقص دارد.» اگر این ورزشگاه آماده نشود، نساجی باید در شهر دیگری میزبانی کند.

تراکتور تبریز هم امیدوار است که سهمیه لیگ قهرمانان فصل آینده را به دست آورد، ولی ورزشگاه «یادگار امام» تبریز از استانداردها فاصله دارد. قرار بود فینال جام حذفی در این شهر برگزار شود، ولی جواد ششگلانی، رئیس هیئت فوتبال آذربایجان شرقی، گفت که این ورزشگاه در دست مرمت است و استفاده از آن ممکن نیست: «نمی‌توانستیم در تبریز میزبان باشیم، چرا که باشگاه تراکتور به دنبال گرفتن مجوز حرفه‌ای است و نمایندگان کمیته حرفه‌ای در بازدید از ورزشگاه یادگارامام چند ایراد را گوشزد کردند که لازم است بر طرف شود.»

مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال، چند روز قبل تماشاگر بازی رفت فینال لیگ قهرمانان آسیا بود که در ورزشگاه مدرن شاه فهد ریاض و با حضور تماشاگران مرد و زن برگزار شد. نایب‌رئیس کنفدراسیون فوتبال آسیا در سفرهایش شاهد توسعه کشورهای کوچک و بزرگ قاره است، ولی مشخص نیست که چرا هیچ برنامه‌ای برای تحول فوتبال ایران ندارد و سال‌ها است که مسابقات در ورزشگاه‌های فرسوده و غیراستاندارد برگزار می‌شود.

از ورزشگاه‌های قدیمی ایران با تجهیزات و نگهداری غیراستاندارد، ویرانه‌هایی به جا مانده که نشستن روی سکوهایش برای تماشاگران خطرناک است و چمن زمین‌های آن‌ها نیز کیفیت ندارد. ساخت ورزشگاه‌های نوساز در سالیان اخیر نیز چنان درگیر فساد پیمانکاران و تجهیز غیرتخصصی بوده که فقط در عنوان نوسازند، اما بیش از ورزشگاه‌های قدیمی به بازسازی نیاز دارند.

بیشتر از فوتبال