آجیت دوآل، مشاور امنیت ملی هند، در سفری یکروزه به ایران و در ملاقات با شماری از مقامهای جمهوری اسلامی، بر ضرورت همکاری ایران و هند در مسائل منطقهای و همچنین تشکیل دولت فراگیر در افغانستان تاکید کرد.
مشاور امنیت ملی هند درسفرش به تهران، با ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه و علی شمخانی، دبیر شورایعالی امنیت ملی ایران، ملاقات کرد. از مسائل مورد بحث در این سفر، میتوان به موضوع بندر چابهار، چالشهای امنیتی منطقه، چگونگی مقابله با تروریسم و وضعیت افغانستان، اشاره کرد.
آجیت دوآل در پایان سفرش به تهران، با همتای ایرانیاش، علی شمخانی، بیانیه مشترکی را امضا و در آن علاوهبر ابراز نگرانی درمورد وضعیت انسانی و اقتصاد در افغانستان، «از برقراری یک دولت فراگیر با مشارکت معنادار همه گروهها و اقوام» حمایت کردند.
علایق سیاسی و اقتصادی هر دو کشور در رابطه با افغانستان، سبب شده است که در یک سال و نُه ماه گذشته پس از سلطه طالبان، این کشورها روابط سیاسی و اقتصادیشان را با آن گروه تقویت کنند. ایران با سپردن سفارت افغانستان در تهران بهدست طالبان و هند با بازگشایی بخشی از سفارتش در کابل و ارسال تیم فنی، زمینه حضورشان در افغانستان را تقویت کردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
هر دو کشور در گفتوگوهای منطقهای و جهانی درمورد خطر گسترش تروریسم از افغانستان به کشورهای منطقه و جهان هشدار دادهاند، بااینحال، همواره بر ضرورت آزادسازی ذخایر ارزی افغانستان و سپردن آن بهدست طالبان تاکید کردهاند.
بندر تجاری و ترانزیتی چابهار یکی از موارد مشترک بین افغانستان، هند و ایران است که در محور بحثهای مشترک ایران و هند قرار دارد. وزارت امور خارجه ایران نیز اعلام کرد که وزیر امور خارجه با مشاور امنیت ملی هند درمورد بندر چابهار صحبت کرده است. آجیت دوآل در این دیدار بر اهمیت همکاری میان ایران و هند در پروژه بندر چابهار برای منطقه و بهویژه برای آسیای مرکزی تاکید کرد.
بندر چابهار در استان سیستان و بلوچستان، در سواحل جنوبی ایران قرار دارد و کشورهای ایران، هند و افغانستان در پروژه توسعه آن بهمنظور تقویت در ارتباطات و تجارت منطقهای مشارکت دارند.
برای کشورهای محصور به خشکی، مانند افغانستان و کشورهای آسیای مرکزی، بندر چابهار در کرانه دریای مکران و اقیانوس هند، مهمترین بندر تجارت دریایی است. این بندر هم راه کشورهای آسیای مرکزی را به هند باز میکند و هم بهطور متقابل مسیر خوبی برای ورود هند به بازارهای آسیای میانه بدون دخالت پاکستان است. به همین دلیل، این بندر از موضوعات مشترک مورد علاقه هند و ایران است و در محوراصلی روابط دوجانبه این کشورها قرار دارد.