آیا تهران جنگ سایبری را راهی برای جلوگیری از جنگ واقعی می‌داند؟

جمهوری اسلامی ایران مدعی است که به طرز فزاینده‌ای در توانایی‌های سایبری مهارت یافته است

حکومت ایران مرتبا به توانایی‌های سایبری خود برای تهدید علیه اسرائیل اشاره می‌کند ـ Canva

روزنامه اورشلیم‌پست با انتشار گزارشی در روز یکشنبه، ۷ مه (۱۷ اردیبهشت)، به حمله‌های سایبری هکرهای وابسته به جمهوری اسلامی ایران و ادعاهای تهران مبنی بر توانایی‌های سایبری‌اش پرداخت.

در این گزارش تحلیلی اشاره می‌شود که تهدیدهای امنیت سایبری، بیش از یک دهه است که موضوعی مهم در خاورمیانه به‌شمار می‌رود. با این حال، تعداد و نوع این حمله‌ها در سال‌های اخیر افزایش یافته و کشورها، نهادها و سازمان‌های بیشتری نیز در معرض این تهاجم‌ها قرار گرفته‌اند. حکومت اسلامگرای ایران نیز پیوسته به توانایی‌های سایبری خود به عنوان تهدیدی علیه اسرائیل اشاره می‌کند تا نشان دهد ابزارهای مختلفی به‌منظور عملی کردن تهدیدهای خود در اختیار دارد.

نویسنده مطلب اورشلیم‌پست با اشاره به خبری که در خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، منتشر شد، می‌نویسد: «به تازگی مطلبی در این خبرگزاری حامی حکومت ایران منتشر شده که به توانایی‌های سایبری ایران اشاره کرده است. این مقاله تاکید می‌کند [حکومت] ایران در پی هدف قرار دادن وبسایت‌های اسرائیلی به عنوان بخشی از جنگ سایبری است که امنیت اسرائیل را هدف قرار می‌دهد.»

در ادامه این گزارش چنین آمده است: «با این حال، باید توجه داشت اسرائیل تنها کشوری نیست که هدف حمله‌های سایبری قرار گرفته و تهاجم افراد و نهادهای شرور از کشورهای مختلف، با هدف‌های گوناگون اعمال می‌شود. نمونه‌وار، در امارات، شورای امنیت سایبری دولت، موفقیت خود را در دفاع و مقابله با حمله‌های سایبری مخرب مختلف تایید کرده است. بنا به مقاله‌ای که‌ خبرگزاری العین منتشر کرد، تهاجم سایبری به این کشور نتوانست زیرساخت‌ها، دارایی‌های دیجیتال و بخش‌های راهبردی امارات را هدف قرار دهد. رئیس امنیت سایبری دولت امارات متحده عربی اشاره کرده است که شورای امنیت سایبری، برای جلوگیری از بیش از ۵۰ هزار حمله سایبری در روز فعالیت می‌کند که بخش‌های راهبردی ملی را هدف قرار می‌دهند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به گزارش این روزنامه اسرائيلی، مقاله‌ای در نشریه «تک مانیتور» در ماه فوریه، اشاره کرد که «تعداد حمله‌های سایبری از ایران به اهدافی در اسرائیل، در سال گذشته دو برابر شده است.» این مقاله به نقل از گابی پورتنوی، مدیرکل اداره سایبری اسرائیل، نوشت سایر کشورهای منطقه خاورمیانه نیز تاثیر حمله‌های مجرمان سایبری ایران را احساس کرده‌اند و خواستار اشتراک‌گذاری بیشتر داده‌ها بین دولت‌ها شده‌اند.

در بخش دیگری از گزارش اورشلیم‌پست می‌خوانیم: «در مطلب منتشرشده در خبرگزاری تسنیم آمده که ایران از طریق تهدیدهای سایبری خود، پیامی به اسرائیل داده است. به گفته آن‌ها، هدف این است که اطمینان حاصل شود اسرائیل هرگز احساس امنیت نمی‌کند. این امر ممکن است نوعی فخرفروشی یا منعکس‌کننده عملیات اخیر و آینده ایران باشد. در هر حال، باید توجه داشت [حکومت] ایران ممکن است جبهه سایبری را راه آسان‌تری برای جنگ در نظر گرفته باشد. جمهوری اسلامی ایران از این طریق می‌تواند ادعا کند حمله‌های سایبری انجام داده است و به خودش افتخار کند، اما در واقع کاری انجام ندهد. از سوی دیگر، کشورها می‌توانند درگیر «جنگ‌های سایبری» عظیمی شوند و هیچ‌کس آسیبی نبیند و مردم حتی از آن آگاه نشوند، بنابراین مشخص نباشد که آیا واقعا «جنگ» رخ داده است، یا خیر.»

جمهوری اسلامی ایران مدعی است به طرز فزاینده‌ای در توانایی‌های سایبری مهارت یافته و این مهارت، جنبه مهمی از جنگ مدرن این کشور است. مقام‌های جمهوری اسلامی ایران ادعا می‌کنند «اسرائیل جنگ جدیدی را از سر می‌گذراند که با جنگ‌های قبلی متفاوت است». اما جنگ سایبری چه تفاوتی با جنگ‌های عادی دارد؟ در گزارش تسنیم اشاره شده است که «جنگ فناوری و الکترونیک توانسته است بر بسیاری از توانمندی‌های نظامی غلبه کند؛ چنانکه صفحه‌کلیدهای رایانه‌ای به جدیدترین جبهه‌های جنگ علیه اسرائیل تبدیل شده و بیشترین خسارت‌ها را به حیاتی‌ترین و راهبردی‌‌ترین نهادهای این رژیم وارد کرده است.»

به گزارش اورشلیم‌پست، ادعاهای تهران درست پس از گزارش‌های اخیر مبنی بر همکاری احتمالی ایران و روسیه در زمینه حمله‌های سایبری منتشر شده است. همچنین، این گفته‌ها پس از انتشار اخباری مطرح می‌شود بر اساس آن، یک گروه سایبری سودانی گمنام در «روز قدس» حمله‌های سایبری علیه اسرائیل انجام داده است.

 برخی گزارش‌ها از افزایش ۷۰ درصدی حمله‌های ایران و فعالیت‌های خصمانه آن در جبهه سایبری حکایت دارند. گزارش دیگری نیز با استناد به داده‌های مایکروسافت، نشان می‌دهد که حدود یک‌چهارم حمله‌های سایبری ایران، اسرائیل را هدف قرار می‌دهند. با این همه، اسرائیل تنها هدف جمهوری اسلامی ایران نیست. این رژیم که تلاش‌های هکرهایش را افزایش داده است، کشورهای دیگر، از جمله ایالات متحده آمریکا، را نیز هدف قرار می‌دهد.