یک منبع آگاه به ایندیپندنت فارسی گفت که نیروهای طالبان سهشنبه، ۱۹ اردیبهشت (۹ مه)، محمدباقر مبلغزاده، رئیس پیشین اداره شهرسازی دایکندی را با چند عضو خانوادهاش در شهر نیلی مرکز استان دایکندی بازداشت کردند. این فرمانده هزارهتبار در سال ۲۰۲۱ و با فروپاشی دولت پیشین افغانستان، به طالبان تسلیم شده بود.
این منبع گفت که یک برادر و برادرزاده مبلغزاده از مرکز شهرستان اشترلی بازداشت شدند و حمید مبلغزاده با چند تن دیگر از اعضای خانواده محمدباقر مبلغزاده به مناطق کوهستانی متوازی شدند.
هنوز مشخص نیست که این افراد به چه اتهامی بازداشت شدهاند و مقامهای طالبان در این مورد ابرازنظر نکردهاند.
مبلغزادهها پس از سرنگونی حکومت پیشین افغانستان در اوت ۲۰۲۱، به گروه طالبان پیوسته بودند و طالبان شماری از نیروهای آنها را در مسندهای دولتی گمارده بودند، اما پس از مدتی آنها را برکنار کردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گفته این منبع خبری، یکی از برادران مبلغزاده که با شماری از افراد خود به کوههای شهرستان شترلی فرار کردهاند و هنوز میان آنها و طالبان درگیری رخ نداده است.
منبع خبری همچنین گفت که معاون استانداری طالبان برای دایکندی به بهانه معرفی یک مقام نظامی در شهرستان اشترلی، تعداد زیادی از نیروهای طالبان را به این شهرستان برده است، و افزود که شمار نیروهای طالبان در قیاس با مساحت اندک این شهرستان، افزایش چشمگیری یافته است و هدف افزایش نیرو هم مشخص نیست.
به گفته او، نیروهای طالبان به بازرسی خانهها در اشترلی اقدام کردهاند و این بازرسیها با سرعت پیش میرود. طالبان دلیل این کار را به مردم نگفتهاند و به دلیل اینکه خدمات مخابراتی در این منطقه فعال نیست، اطلاعات کمی از آن به بیرون درز میکند.
او افزود که خانههای مبلغزادهها تحت محاصره شدید است و طالبان سلاحها و خودروهای آنان را ضبط کردهاند.
حکومت طالبان را پشتونتباران مدیریت میکنند. آنان به اقوام دیگر سوءظن دارند و کوشیدهاند قدرت نظامی ازبکها، تاجیکها و هزارهها را به پایینترین سطح برسانند تا خطر مقاومت مسلحانه علیه خود را از جانب اقوام دیگر، کاهش دهند.
طالبان به انحصار شدید قدرت متهماند و حضور هزارهها در حکومتشان بسیار محدود است. فقط سه هزارهتبار، عبدالطیف نظری، حسن غیاثی و شیخ مدارعلی بامیان، به ترتیب در سمتهای معاون وزیر اقتصاد، معاون وزیر بهداشت عمومی و معاون وزیر شهرسازی و مسکن در حکومت طالبان کار میکنند و طالبان حضور این افراد را در حکومت خود، «سهم دادن به هزارهها» معرفی میکنند.
با این حال، طالبان معدود فرماندههای هزارهتبار را از مسندهای نظامی برکنار کردهاند. مولوی مهدی مجاهد، تنها فرمانده هزارهتبار طالبان، پس از برکناری از ریاست استخبارات (اطلاعات) شهرستان بامیان، به بلخاب رفت و ادعا کرد که تا زمانی که سهم هزارهها در حکومت طالبان داده نشود و تبعیض علیه این قوم پایان نیابد، دوباره به گروه طالبان ملحق نخواهد شد.
در پی این اقدام مولوی مهدی مجاهد، شمار زیادی از نیروهای طالبان برای سرکوب او به شهرستان بلخاب اغزام شدند و او مجبور شد آن محل را ترک کند. طالبان اواخر مرداد گذشته ادعا کردند که مولوی مهدی هنگام فرار به ایران، در استان هرات در غرب افغانستان کشته شده است.
بیش از یک سال و نیم از حکومت طالبان بر افغانستان میگذرد و در این مدت افزون بر گزارشهایی مبنی بر کشتار غیرنظامیان، شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) نیز مسئولیت چندین حمله را بر قوم هزاره افغانستان بر عهده گرفته است.