رئیسی: موضع ایران و اندونزی درمورد تشکیل دولت فراگیر در افغانستان یکسان است

رئیس جمهوری اسلامی ایران گفت که باید برای زنان در افغانستان امکان فعالیت‌های اجتماعی و آموزشی فراهم شود

ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، روز سه‌شنبه، ۲ خرداد، در سفرش به جارکارتا، پایتخت اندونزی، در نشستی خبری با جوکو ویدودو، رئیس جمهوری اندونزی، گفت که دیدگاه دو کشور درمورد ضرورت تشکیل دولت فراگیر در افغانستان یکسان است.

خبرگزاری فارس، رسانه نزدیک به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، به نقل از رئیسی نوشت: «دیدگاه دو کشور درباره ضرورت تشکیل دولتی فراگیر در افغانستان که همه اقوام و مذاهب را نمایندگی کرده و درجهت احقاق حقوق همه مردم این کشور گام بردارد، یکسان است.»

رئیس جمهوری اسلامی ایران با ذکر اینکه «زنان در ایران درعرصه‌های مختلف حضور موثر و موفقی دارند و باعث افتخارآفرینی شده‌اند»، گفت: «معتقدیم زنان و دختران افغان نیز این توانمندی را دارند که برای کشورشان و امت اسلامی افتخارآفرینی کنند و باید امکان فعالیت‌های اجتماعی، ازجمله بهره‌مندی از فرصت‌های آموزشی، برای آنان فراهم شود.»

رئیسی با انتقاد از حضور ۲۰ ساله آمریکا در افغانستان گفت که «این حضور، ثمره‌ای جز ویرانی و کشتار و ازجمله ۳۵ هزار کودک معلول نداشت.» او پیش از این نیز در آذرماه ۱۴۰۱ گفته بود که آمریکا با حضور نظامی در افغانستان «تمام خانه‌ها و شهرها را ویران کرد» و نتیجه این حضور، ۳۵ هزار کودک معلول است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

مشخص نیست که منبع این آمار رئیس جمهوری اسلامی ایران درمورد تعداد کودکان معلول در افغانستان، برگرفته از گزارش کدام سازمان است. جمهوری اسلامی ایران که حضور نظامی ناتو به رهبری آمریکا در افغانستان را «اشغال نظامی» این کشور توصیف می‌کرد، با فروپاشی دولت جمهوری در مرداد ۱۴۰۰، بازگشت طالبان به قدرت را به این گروه تبریک گفت. با وجود خوش‌بینی‌های فراوانی که در میان مقام‌های جمهوری اسلامی ایران از به‌قدرت‌رسیدن طالبان شکل گرفته بود، در دو هفته اخیر این خوش‌بینی به ناامیدی تبدیل شده است و مقام‌های ایرانی به انتقاد از طالبان پرداخته‌اند. اوایل اردیبهشت‌ماه، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، در نشست وزرای خارجه کشورهای منطقه در سمرقند، به امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، گفت جمهوری اسلامی ۲۰ ماه است که منتظر تشکیل دولت فراگیر در افغانستان است.

در نزدیک به دو سالی که از سلطه طالبان بر افغانستان می‌گذرد، مقام‌های ایرانی همواره بر تشکیل دولت فراگیر در افغانستان تاکید کرده‌اند، اما طالبان با ادعای اینکه رژیم حاکم در کابل فراگیر است، اقدامی در این زمینه نکرده‌اند. بااین‌حال، سخنان اخیر ابراهیم رئیسی، در اوج تنش‌های لفظی میان طالبان و مقام‌های ایرانی، ممکن است واکنش طالبان را به همراه داشته باشد. ابراهیم رئیسی، حسین امیرعبداللهیان و شماری از اعضای مجلس شورای اسلامی در یک هفته اخیر، طالبان را به تعلل در زمینه عملی‌کردن معاهده حقابه ایران از رود هیرمند متهم کرده‌اند. ابراهیم رئیسی پنج‌شنبه گذشته، در سیستان‌وبلوچستان با اخطار به طالبان، گفت که سخنان او را جدی بگیرند و حقابه ایران را بپردازند. روز دوشنبه، مولوی امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان در پاسخ به سخنان مقام ایرانی گفت که آب یک مسئله حیاتی است و نباید سیاسی شود. متقی افزود که مقام‌های ایرانی باید به‌جای سروصداهای مطبوعاتی، مسائل را از طریق گفت‌وگو پیگیری کنند.

بیشتر از جهان