طالبان: فعالیت سازمان‌های بین‌المللی در حوزه آموزش ممنوع است

به سازمان‌های بین‌المللی یک ماه مهلت داده شد تا مدرسه‌ها و کلاس‌های محلی خود را به اداره معارف ‏طالبان بسپارند

روز چهارشنبه، ۱۷ خرداد ۱۴۰۲، مسئولان اداره معارف حکومت طالبان (آموزش و پرورش) به همهٔ سازمان‌های داخلی و خارجی دستور دادند تا اطلاع بعدی، فعالیت خود را در زمینه آموزش متوقف کنند. در پیام‌های مسئولان اداره معارف طالبان، که ایندیپندنت فارسی آنها را رویت کرده است، تاکید شده پس از این هیچ یک از سازمان‌های داخلی و خارجی حق ندارند در زمینه آموزش و پرورش کار کنند.

در پیام صوتی خال‌محمد کاشفی، مدیر نظارت اداره معارف طالبان در شهرستان گوسفندی استان سرپل، آمده است: «مولوی صاحب‌های [جناب‌های] محترم، موسساتی که در ولسوالی‌ها [شهرستان‌ها] با ما کار می‌کنند، کارهایشان را عاجل [فوری] متوقف کنید. اجازه ندهید که حتی یک ساعت کار کنند.»

خال‌محمد کاشفی در این پیام، که از طریق واتس‌اپ به مسئولان اداره معارف طالبان در سرپل فرستاد، می‌گوید جلوی فعالیت‌ همه سازمان‌ها جز یک سازمان نروژی به نام «صدا» گرفته شود. او می‌افزاید: «فعالیتشان را متوقف کنید، حتی اگر تعمیر و ساخت‌وساز صنف [کلاس]‌ و چاه و مدرسه را [در دست] دارد. اجازه ندهید که حتی یک خشت هم بگذارند.»

در پیام صوتی دیگری که منسوب به یکی از مسئولان وزارت معارف طالبان است، به مسئولان اداره معارف این گروه گفته شده: «فعالیت همه موسسات خارجی در بخش معارف منع شود. همه موسسات، چه کفری باشد، چه مسلمان. یک ماه فرصت داده شود که صنف‌های درسی را که برگزار می‌کنند به اداره معارف واگذار کنند و کار خود را در بخش آموزش متوقف کنند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

صاحب صدا، که به زبان پشتو حرف می‌زند، به همه مسئولان طالبان در بخش معارف تاکید می‌کند که این دستور شفاهی وزارت معارف است و باید فوری عملی شود.

این خبر ابتدا از منابعی در استان سرپل در شمال افغانستان دریافت شد، اما ساعاتی بعد برخی منابع در کابل نیز گفتند این دستور عمومی است و در سراسر افغانستان به اجرا در خواهد آمد.

منابع آگاه در سرپل به ایندیپندنت فارسی گفتند این دستور هم‌زمان با حضور هیاتی از وزارت معارف طالبان در مرکز سرپل داده شده است. مسئولان اداره معارف طالبان، در پیام‌های صوتی خود از برخی سازمان‌های بین‌المللی، از جمله شورای پناهندگان نروژ، موسسه اکتید مستقر در فرانسه، موسسه آغا خان و سازمان سی‌کا نام می‌‌برند و می‌گویند همه فعالیت‌های این سازمان‌ها، که مرتبط با مسائل آموزشی است و با وزارت معارف هماهنگ شده است، متوقف شود.

یک منبع دیگر گفت فعالیت سازمان‌های حمایت از کودکان (Save the children) و صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (UNICEF) نیز متوقف شده و به این سازمان‌ها یک ماه مهلت داده شده تا کلاس‌های ‌آموزشی‌شان را به اداره معارف طالبان بسپارند.

منبع تصویر: یونیسف

سازمان‌های بین‌المللی فعال در زمینه مددرسانی و آموزش در افغانستان هر کدام چند مدرسه و کلاس محلی را برای دانش‌آموزان دختر و پسر اداره می‌کنند. نیازهای مالی این مدرسه‌ها و کلاس‌ها را خود این سازمان‌‎ها تامین می‌کنند. در حالی که پس از سلطه طالبان بر افغانستان، محدودیت‌های فراوانی در آموزش دختران وضع شده است، وجود و فعالیت این مدرسه‌ها و کلاس‌ها توانسته است برای شماری از کودکان و نوجوانان افغانستان زمینه آموزش‌های به‌نسبت خوبی را فراهم سازد.

فعالیت آموزشی سازمان‌های بشردوستانه در افغانستان در حالی متوقف می‌شود که روزهای شنبه و یکشنبه، حدود ۸۰ تن از دانش‌آموزان دختر در شهرستان سانچارک استان سرپل دچار مسمومیت شدید شدند. تاکنون جزئیاتی از عوامل و علت‌های مسمومیت دانش‌آموزان مشخص نشده است و سخنگویان و مسئولان ارشد طالبان نیز در این مورد سکوت کرده‌اند.

شماری از سازمان‌های بین‌المللی با از سرگیری فعالیت خود در افغانستان، در زمینه ساخت‌وساز مدرسه، حمایت مالی از معلمان، و ساختن جاده و پل در روستاها و شهرهای افغانستان فعالیت می‌کنند. هرچند دستورهای رهبری طالبان مبنی بر منع کار زنان در سازمان‌های غیردولتی داخلی و خارجی روند فعالیت این سازمان‌ها را مختل کرد، شماری از این سازمان‌ها با کارمندان مرد به فعالیت در زمینه آموزش و مددرسانی ادامه دادند.