وبسایت Maritime executive که اخبار دریانوری و کشتیرانی را مخابره میکند گزارش داد که با حضور دو ناوگروه هواپیمابر آمریکا در منطقه، به نظر میرسد نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی (نداجا) از ایستگاه دریای سرخ و خلیج عدن عقبنشینی کرده است.
نداجا از سال ۲۰۰۸ تاکنون حضوری مداوم در دریای سرخ و خلیج عدن داشته است. این ماموریتها معمولا شامل یک ناوچه کلاس موج یا بایندر، همراه با یک کشتی لجستیکی بندرعباس یا یک شناور آبی-خاکی کلاس هنگام بودهاند. این اعزامها معمولا حدود ۹۰ روز به طول میانجامیدند و اغلب در مسیر بازگشت در بندر صلاله توقف میکردند. بازگشت ناوگان معمولا با استقبال یک فرمانده ارشد نداجا و صدور بیانیه مطبوعاتی همراه بود که جزئیات ناوگان جایگزین را اعلام میکرد.
براساس این گزارش، آخرین ناوگانی که به منطقه اعزام شد، ناوگروه ۹۹ بود که شامل ناو دنا (F75) و ناو بوشهر (K422) بود و در پایان سال گذشته ماموریت خود را به پایان رساند. احتمال میرود ناوگروه ۱۰۰ وارد خلیج عدن شده باشد، اما ماموریت اصلی آن، سفر آموزشی زمستانه با حضور ۲۰۰ دانشجو از دانشگاه علوم دریایی «امام خمینی» بود و در اواخر فوریه در بندر بمبئی پهلو گرفت.
این گزارش میافزاید، اکنون چندین ماه است که خبری از حضور کشتیهای نداجا در دریای سرخ یا خلیج عدن منتشر نشده و به نظر میرسد پس از بیش از ۸۰ ناوگروه اعزامی متوالی، نداجا دستکم بهطور موقت از منطقه عقبنشینی کرده است. ناوگروه ۱۰۱ که باید در منطقه حاضر میبود، مشاهده نشده است. اگر نداجا موفق شده باشد از دید شناسایی خارج بماند، این امر تنها از طریق ترک مسیرهای تجاری که پیشتر تحت مسئولیت آن بود یا با بازنگری در استراتژی حضورش ممکن بوده است.
براساس این گزارش، فرضیه عقبنشینی نداجا با تعداد بالای ناوچهها و کشتیهای پشتیبانی دیدهشده در ماههای اخیر در بندرعباس تقویت میشود. بهطور مثال، در ۱۸ مارس، پنج ناوچه به همراه کشتی اطلاعاتی زاگرس (H313) در اسکله دیده شدند. در ۲۸ مارس نیز تصاویر ماهوارهای حضور چهار ناوچه کلاس الوند/موج، یک ناوچه بایندر و هر سه شناور عملیاتی کلاس هنگام را نشان میداد که همگی در اسکله بودند، و این امر دلالت بر عدم اعزام ناوگروههای دوربرد در آن زمان دارد.
تصاویر ماهوارهای اخیر نشان میدهند که دو مورد از سه زیردریایی کلاس کیلو نداجا در خشکبارگیری بندرعباس قرار دارند؛ زیردریایی سوم نیز، براساس تصاویر کمکیفیت موجود، در محل معمول خود پهلو نگرفته است. انتظار میرود این زیردریایی در حال تعقیب ناوگروه «کارل وینسون» در خلیج عمان باشد و کشتی زاگرس (H313) نیز به همراه دیگر کشتیها در حال انجام مأموریتی مشابه باشد.
وبسایت Maritime executive مینویسد، اگر این عقبنشینی تایید شود، اهمیت زیادی خواهد داشت. حوثیها در گذشته برای دریافت اطلاعات به نداجا و نیروی دریایی سپاه پاسداران متکی بودهاند تا از حملههای خود علیه کشتیرانی پشتیبانی کنند. نداجا ظاهرا در زمانی عقبنشینی کرده که نیاز حوثیها به حمایت، تحت بمبارانهای هوایی آمریکا، در اوج خود قرار دارد.