استیو ویتکاف: توافق با جمهوری اسلامی به راستی‌آزمایی غنی‌سازی بستگی دارد

این موضع ویتکاف در حالی مطرح می‌شود که برخی مقامات دولت ترامپ بر برچیدن کامل برنامه‌های هسته‌ایی ایران تاکید دارند

استیو ویتکاف-رویترز

استیو ویتکاف، نماینده ویژه دولت ترامپ در امورخاورمیانه که ریاست مذاکرات روز شنبه در عمان با نمایندگان جمهوری اسلامی را بر عهده داشت، روز دوشنبه اعلام کرد که دستیابی به توافق دیپلماتیک با جمهوری اسلامی منوط به حل‌وفصل جزئیات مربوط به راستی‌آزمایی برنامه غنی‌سازی اورانیوم و برنامه‌های تسلیحاتی ایران است.

او در آستانه دور دوم مذاکرات که شنبه آینده برگزار می‌شود به فاکس نیوز گفت: «موضوع اصلی این توافق، راستی‌آزمایی برنامه غنی‌سازی خواهد بود، و در نهایت راستی‌آزمایی درباره تلاش برای تسلیحاتی‌سازی.»

ویتکاف افزود: «این شامل موشک‌ها، نوع موشک‌هایی که در آنجا انبار کرده‌اند، و همچنین مکانیسم فعال‌سازی یک بمب می‌شود.»

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تا کنون نتوانسته‌ است ماهیت غیرتسلیحاتی فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی را تایید کند و سال‌هاست که نتوانسته پاسخ برخی پرسش‌های کلیدی خود شامل رد اورانیوم در تاسیسات اعلام نشده را از تهران بگیرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

نماینده ویژه آمریکا همچنین به غیرقابل قبول بودن غنی‌سازی ۶۰ درصدی و اینکه جمهوری اسلامی هرگز نمی‌تواند سلاح هسته‌ای‌ داشته باشد اشاره کرد و گفت در صورت عدم توافق، گزینه‌های دیگر پیش‌رو است. ویتکاف به‌طور روشن گفت که جمهوری اسلامی به غنی‌سازی بالاتر از سطح ۳.۶۷ درصد نیازی ندارد.

این موضع ویتکاف، ملایم‌تر از دیگر مقامات دولت ترامپ است که بر برچیدن کامل برنامه‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی تاکید دارند.

البته ترامپ تا کنون به‌طور روشن به برچیدن تاسیسات اشاره نکرده اما گفته است که خواستار تعطیل شدن برنامه هسته‌ای‌ ایران است. او روز دوشنبه هم گفت که فکر می‌کند جمهوری اسلامی به دنبال «سرکار گذاشتن آمریکا» است چون به مذاکره با افراد نادان (دولت‌های اوباما و بایدن) عادت کرده است. او روز یکشنبه گفته بود که به زودی در این زمینه تصمیم‌گیری خواهد کرد.

موضوع دیگری که ویتکاف به آن اشاره می‌کند، موشک‌های جمهوری اسلامی است که نشان می‌دهد در مذاکرات جاری علاوه بر موضوع هسته‌ای، مسائل منطقه‌ای از جمله تهدید‌های ناشی از برنامه موشکی جمهوری اسلامی نیز مطرح شده است.

مقامات تهران مدعی‌اند که مذاکرات حول محور هسته‌ای‌ است و خواستار لغو تحریم‌ها هستند.

آنها مدعی‌اند مذاکرات «غیرمستقیم» است.

گزارش‌ها حاکی از آن است که عباس عراقچی، مذاکره کننده جمهوری اسلامی پیش از مذاکرات روز شنبه به روسیه سفر می‌کند. پیش از آغاز مذاکرات ایران و آمریکا نیز مقامات روسیه به تهران سفر کرده بودند. خبرآنلاین در آن زمان نوشت که «روس‌ها آمدند بگویند مذاکره کنید.» تهران‌تایمز نوشته است که جمهوری اسلامی در مذاکره با آمریکا خواستار لغو تحریم‌ها و تضمین فعال نشدن مکانیسم ماشه در مقابل محدودیت‌ها و نظارت‌ها در برنامه‌های هسته‌ای است.