اخراج اجباری مهاجران افغان از ایران و پاکستان رو به افزایش است

بر پایه گزارش‌های منتشر شده جمهوری اسلامی ایران تنها در یک روز ۲۵۰۰ تن از مهاجرهای افغانستان را اخراج کرد

این شمار از مهاجرین افغان از طریق گذرگاه اسلام‌قلعه استان هرات به افغانستان برگشتند-Twitter/@MoRRAfg

وزارت مهاجرین و عودت‌کنندگان طالبان در روز یکشنبه، ۲۱ خرداد (۱۱ ژوئن)، اعلام کرد بیش از ۲۵۰۰ مهاجر افغان در یک روز، از طریق گذرگاه اسلام‌قلعه استان هرات، به افغانستان برگشته‌اند. 

این وزارتخانه در حساب توییتر خود نوشت از این میان، ۲۸۸ تن برای دریافت کمک، به نهادهای امدادرسان معرفی شده‌اند. 

طالبان مشخص نکرده‌اند چه تعدادی از این افراد، به اجبار از ایران اخراج شده‌اند. 

جمهوری اسلامی ایران، مهاجران افغان را از طریق گذرگاه اسلام‌قلعه استان هرات و پل ابریشم استان نیمروز اخراج می‌کند.  

بنا به گزارش‌های غیررسمی، روزانه صدها مهاجر افغان به گونه اجباری از طریق پل ابریشم، به افغانستان رانده می‌شوند. 

جمهوری اسلامی ایران در حالی به فشار بر مهاجران افغان افزوده است که افغانستان زیر سلطه‌ طالبان، با بحران انسانی مواجه است و میلیون‌ها شهروند افغان به کمک‌های فوری بشردوستانه نیاز دارند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

با سرنگونی حکومت افغانستان در اوت ۲۰۲۱ به‌دست طالبان، شمار زیادی از کارمندان حکومت پیشین، از جمله نظامیان، از ترس حمله‌های انتقامجویانه طالبان، قاچاقی وارد ایران شدند، اما اینک بسیاری از آنان در معرض خطر اخراج قرار گرفته‌اند. 

مهاجران افغان در ایران بیشتر به کارهای شاق با دستمزد پایین اشتغال دارند. 

فشار بر مهاجران افغان در پاکستان هم افزایش یافته است. هفته گذشته طالبان گفتند حکومت پاکستان برخی از مهاجران افغان را به اتهام شرکت در تظاهرات‌ها در حمایت از عمران‌خان، نخست‌وزیر پیشین پاکستان و رهبر حزب تحریک انصاف، بازداشت کرده‌اند. طالبان گفتند که تلاش برای رهایی این افراد جریان دارد و مهاجران افغان در فعالیت‌های سیاسی در پاکستان دخیل نیستند. 

یکشنبه، ۲۱ خرداد (۱۱ ژوئن)، کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، درباره افزایش اخراج اجباری مهاجران افغان از پاکستان، ابراز نگرانی کرد.  

در بیانیه‌ این کمیسیون آمده است: «طبق گزارش‌های متعدد منابع معتبر، پلیس پاکستان در این اواخر به بازداشت‌های گسترده پناهجویان و مهاجران افغان در پاکستان پرداخته‌ و تعدادی از این مهاجران و پناهجویان را از پاکستان اخراج کرده‌است.» 

این کمیسیون هشدار می‌دهد که اخراج مهاجران افغان از پاکستان به افغانستان، فاجعه‌بار است و جان شماری از فعالان حقوق بشر، زنان معترض، دادستان‌ها، وکلای مدافع، نظامیان و کارکنان حکومت پیشین را با خطر جدی مواجه می‌کند. 

این کمیسیون از حکومت پاکستان خواسته است که از بازداشت و اخراج مهاجران افغان که قربانیان اصلی جنگ‌اند، خودداری کند.  

در این بیانیه آمده است: «کمیسیون‌ مستقل‌ حقوق‌ بشر افغانستان، از کمیساریای عالی سازمان‌ملل‌متحد در امور پناهجویان و مهاجران با تاکید می‌طلبد که هر چه زودتر مذاکره و گفت‌‌وگوی اثربخشی با دولت پاکستان برقرار کند و جلو اعمال آزاردهنده پلیس پاکستان را بگیرد.» 

حکومت طالبان با اعمال سیاست‌های تبعیض‌آمیز و حداکثر فشار بر شهروندان افغان، باعث افزایش درخواست مهاجرت از افغانستان شده است. گزارش‌های متعددی از انتقامجویی نیروهای طالبان از برخی از نظامیان پیشین وجود دارد و به همین دلیل، شمار زیادی بدون در نظر گرفتن خطر سفر، قاچاقی به پاکستان و ایران می‌گریزند.