به فاصله اندکی پس از کشتار اسبهای عربی در زنجان، علی فاتحی، مدیرکل دامپزشکی استان یزد، از جانباختن ۱۱ اسب عربی در شهرستان زارچ خبر داد، اما مدعی شد که این اسبها بهطور ناگهانی جان باختهاند.
این مقام دامپزشکی استان یزد با اشاره به «بررسیهای تخصصی» و «نمونهبرداریها» گفت اسبهای جانباخته مسموم شده بودند. او همچنین بهطور تلویحی، ابتلای اسبهای جانباخته به بیماری مشمشه را تایید کرد.
مشمشه، یک نوع بیماری باکتریایی قابلسرایت و خطرناک است که بیشتر در تکسمیها بهخصوص اسبها مشاهده میشود. این بیماری بین انسان و حیوان مشترک است و به شکل حاد یا مزمن بروز میکند.
برخی کارشناسان میگویند در صورت ابتلای تکسمیها به این بیماری کشنده، باید هرچه سریعتر برای معدومسازی آنها اقدام شود، در غیر این صورت احتمال سرایت سریع آن به دیگر حیوانات و انسان وجود دارد.
هرچند که در گزارش روابط عمومی دامپزشکی استان یزد چنین ادعا شده است که اسبهای عربی شهرستان زارچ ناگهانی فوت کردهاند، اتفاق مشابه روزهای اخیر در زنجان این احتمال را تقویت میکند که این اسبها نیز کشته شده باشند.
دامپزشکی استان زنجان کمتر از یک هفته پیش در گزارشی اعلام کرد طی یک ماه، هفت اسب به دلیل جلوگیری از انتقال بیماری مشمشه کشته شدهاند. براساس این گزارش، اسبهای کشتهشده جزو نژادهای اصیل و گرانقیمت بودند و بهای میلیاردی داشتند، اما به دلیل ابتلا به بیماری با شلیک گلوله کشته شدند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
محمدباقر حاجکاظمی، مدیرکل دامپزشکی استان زنجان، در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم به نبود درمان مشخص برای بیماری مشمشه اشاره کرد و گفت این بیماری میتواند برای مدتی در اسب مخفی باشد و در مواقع خاص بروز کند.
دامپزشکان مهمترین راه پیشگیری از سرایت بیماری مشمشه را در پایش مداوم اسبها و گرفتن آزمایش از آنها میدانند. مسئولان دامپزشکی استانها نیز مدعیاند که این پایشها را بهطور مداوم انجام میدهند. بااینحال، جان باختن دستکم ۱۸ اسب اصیل طی یک هفته در اثر این بیماری، نشان میدهد اقدامات لازم برای پیشگیری انجام نشده است.
پس از کشتار اسبهای زنجان، نگرانیهایی درخصوص سرایت بیماری به افرادی که در مجاورت اسبها بودند شکل گرفت، اما مقامهای استانی این موضوع را تکذیب کردند و مدعی شدند که مورد انسانی مبتلا به این بیماری مشاهده نشده است.
بااینحال، آنطور که مدیرکل دامپزشکی استان زنجان نیز گفته است، موارد آزمایش مثبت باشگاههای سوارکاری در اردیبهشتماه بسیار زیاد بود.
اسبهای جانباخته نژاد عربی داشتند، نژادی که در ایران با نام «اسب اصیل» هم شناخته میشود. اسب عربی به دلیل شکل متفاوت سر و گردن و دم بلند از دیگر اسبها متمایز است و به همین دلیل بهراحتی شناسایی میشود.
اسب عربی از نژادهای گرانقیمت به شمار میرود و در ایران بهای برخی از آنان به یک میلیارد تومان هم میرسد. اسبهای جانباخته استان یزد نیز بین هشت تا ۱۰ میلیارد تومان قیمتگذاری شده بودند.
براساس گزارش خبرگزاری ایرنا، هماکنون بیش از ۴۰۰ مرکز پرورش اسب در استان یزد وجود دارد و شمار اسبهای موجود در این استان از شش هزار فراتر میرود. برگزاری مسابقههای بهاره و پاییزه اسبدوانی و جشنواره پرش با اسب در یزد، از جاذبههای گردشگری این استان است. بااینحال، چنین به نظر میرسد که اقدام بهداشتی مناسب برای اسبها و آموزش به اسبداران انجام نمیشود.