وزیر خارجه نروژ: منزوی کردن افغانستان هم به ضرر این کشور است هم به زیان ما

مقام‌های آمریکایی و اروپایی در نشست اسلو از طالبان برای گزارش کاهش کشت مواد مخدر قدردانی کردند

آنیکن هوتفیلد، وزیر خارجه نروژ، گفت که  به حاشیه راندن طالبان به ضرر مردم افغانستان است - HD Center/Flickr

نشست اسلو که در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه (۱۳ و ۱۴ ژوئن) برگزار شد، به دلیل حضور شماری از اعضای طالبان موجی از انتقادها را در پی داشت. اما وزیر خارجه نروژ در پاسخ به این انتقادها، به رسانه‌های نروژی گفت: «منزوی کردن افغانستان (طالبان)، هم برای مردم افغانستان مایه تاسف است اما برای ما.» او استدلال کرد که اگر طالبان و افغانستان به حاشیه رانده شوند، « به تشکیل یا تقویت گروه‌های تروریستی مانند داعش در کشور منجر خواهد شد.»

وزیر خارجه نروژ در حالی از دعوت کردن طالبان در نشست سالانه اسلو دفاع کرد که ده‌ها تن از شهروندان افغان مقیم نروژ، با برگزاری همایش‌های اعتراضی و آتش زدن پرچم طالبان، از حضور اعضای این گروه در نشست اسلو شدیدا انتقاد کردند.

علاوه بر این، هفت نهاد مدنی مربوط به دیاسپورای افغان (مهاجران افغان) در نروژ، روز جمعه ۲۶ خرداد، با انتشار بیانیه‌ای مشترک، این اقدام دولت نروژ را «کمک به طالبان» و «نادیده گرفتن جنایات آنان» توصیف کردند. در این بیانیه آمده است: «دعوت از طالبان مشوق گروه‌های دیگر تروریستی برای استفاده از ابزار خشونت به منظور به رسمیت شناخته شدن و رسیدن به خواسته‌هایشان در داخل و خارج از کشور می‌شود.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در نشست اسلو شماری از مقام‌های سیاسی ارشد کشورهای جهان و نیز نمایندگان ویژه آمریکا، بریتانیا، هند، پاکستان، قطر و نروژ در امور افغانستان، رئیس هیئت معاونت سازمان ملل در افغانستان، دادستان ارشد دادگاه کیفری بین‌المللی و شماری دیگر از مقام‌های ارشد سیاسی حضور داشتند.

به گفته منابع آگاه، در این کنفرانس هیچ پیشرفتی در زمینه لغو تصمیم‌های طالبان مبنی بر منع کار و تحصیل زنان حاصل نشد. دلیلش این بود که نمایندگان  طالبان در نشست‌، افراد تصمیم‌گیرنده در این گروه نبودند. در این نشست عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجه طالبان، شمس‌الدین آخوندزاده، نماینده وزارت داخله (کشور) و روح‌الله عمری، رئیس ارتباطات وزارت دفاع طالبان حضور داشتند.

مقام‌های نروژی نیز با استناد به همین موضوع که از رهبران طالبان در این نشست دعوت نشده است، به انتقادها پاسخ دادند و گفتند که هدف دولت نروژ به رسمیت شناختن طالبان نیست و به همین دلیل اشخاص تصمیم‌گیرنده طالبان در این نشست دعوت نشده‌اند.

هرچند حضور طالبان در نشست اسلو در سطح سخنگویان ادارات بود و این شرکت‌کنندگان نیز در جریان نشست دوروزه با محدودیت‌های شدید امنیتی مواجه بودند، اما با واکنش‌های تند فعالان مدنی و زنان افغانستان روبرو شد. آنان حضور طالبان در چنین نشست‌هایی را تلاش برای مشروعیت دادن به این گروه خواندند.

اما مایکل وایتکوتیس، مشاور ارشد مرکز گفت‌وگوهای بشردوستانه، در پاسخ به این انتقادها به رسانه «هندو» گفت: «هیچ مشکل اخلاقی برای صحبت با طالبان وجود ندارد، زیرا آن‌ها کشور را اداره می‌کنند. اگر آن‌ها را تحریم کنید یا نادیده بگیرید، هیچ مشکلی حل نمی‌شود.»

در همین حال، آصف درانی، نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان که در این نشست حضور داشت، به رسانه «هندو» گفت در نشست اسلو بر تمرکز روی مناطق مشخصی که برای تثبیت وضعیت در اولویت قرار دارند، تاکید شد. به نظر می‌رسد منظور از نقاط دارای اولویت، مناطق مرزی افغانستان است که گروه‌های تروریستی بیشتر در آنجا مستقرند.

با این حال، آصف درانی گفت که هیئت‌های آمریکایی و اروپایی از طالبان برای کاهش کشت خشخاش در افغانستان تمجید کردند. این در حالی است که مقام‌های آمریکایی و اروپایی به‌شدت روی گزارش یک سازمان بریتانیایی در مورد کاهش کشت خشخاش در استان جنوبی هلمند تمرکز کرده‌اند، در حالی که کارشناسان داخلی اطلاعات این گزارش را نادرست می‌خوانند.

در همین حال، گزارش تازه سازمان ملل متحد نیز نشان می‌دهد در حالی که طالبان ادعا می‌کنند کشت خشخاش کاهش یافته است، هیچ سند قانع‌کننده‌ای در این زمینه وجود ندارد و میزان قاچاق مواد مخدر از افغانستان نیز همچنان در سطح بالایی قرار دارد.

بیشتر از جهان