سودان؛ آتش‌بس سه‌روزه و نگرانی جامعه جهانی

مقام‌های ارشد سازمان ملل متحد، به‌ویژه دبیرکل این سازمان، خشونت‌های جنسی، جنسیتی و قومی در دافور غربی را «جنایت علیه بشریت» می‌دانند

درگیری‌های مرگبار هفته‌هاست که در سودان ادامه دارد-AFP

به‌گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، نمایندگان کشورهای خاورمیانه و اروپا با حضور در نشستی به میزبانی سازمان ملل متحد، که در ژنو برگزار شد، موفق شدند بیش از دو میلیون و ۲۰۰ هزار دلار کمک نقدی به‌نفع مردم سودان، که از نیمه آوریل سال جاری میلادی به این‌سو درگیر جنگی داخلی‌اند، جمع‌آوری کنند.

آسوشیتدپرس با انتشار گزارشی در روز دوشنبه، ۱۹ ژوئن ۲۰۲۳، نوشت نمایندگان کشورهای مصر، عربستان سعودی، قطر، اتحادیه آفریقا، آلمان و اتحادیه اروپا در نشست ژنو حضور داشتند و در مورد چندوچون کمک‌ به مردم سودان با یکدیگر به گفتگو پرداختند. 

سازمان ملل متحد پیش‌تر اعلام کرده بود که به‌منظور رسیدگی به بحران‌های ناشی از جنگ داخلی سودان به مبلغی بیش از دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار نیاز دارد، اما تا این لحظه موفق شده است تنها ۱۶ درصد از این مبلغ را تامین کند. 

بر پایه برآوردهای سازمان ملل متحد در حال حاضر ۲۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تن از شهروندهای سودان، که نیمی از جمعیت این کشور را تشکیل می‌دهند، به کمک‌های بشردوستانه اضطراری و فوری نیاز دارند. سازمان ملل متحد همچنین اعلام کرد از زمان آغاز درگیری‌ها میان ارتش سودان و نیروهای موسوم به «پشتیبانی سریع» بیش از دو میلیون و ۲۰۰ هزار تن از شهروندهای سودان، خانه و زندگی خود را رها کرده‌ و به کشورهای همسایه پناهنده شده‌اند.

ابعاد بحران جاری در سودان گسترده است و بنابر آخرین اطلاعاتی که وزارت بهداشت این کشور در روز شنبه، ۱۷ ژوئن ۲۰۲۳، منتشر کرد تاکنون ۳ هزار نفر جان خود را در جنگ داخلی از دست داده‌اند. درگیری‌های مسلحانه میان ارتش و نیروهای «پشتیبانی سریع»، همچنین زیرساخت‌های غیرنظامی سودان را در هم کوبیده و نزاع‌ها و خشونت‌های قومی را در منطقه مناقشه‌برانگیزِ دافورِ غربی افزایش داده است. 

با تمامی این اوصاف نیروهای متخاصم جنگ داخلی سودان، در روز یکشنبه آتش‌بسی سه روزه را پذیرفتند؛ آتش‌بسی که از زمان شعله‌ور شدن جنگ داخلی در این کشور، برای نهمین مرتبه وضع می‌شود و هر مرتبه پس از به‌پایان رسیدنِ موعد آن نیروهای ارتش و پشتیبانی سریع بار دیگر درگیری‌های مسلحانه را از سر می‌گیرند. 

در روزهای اخیر شماری از گزارش‌های مخابره شده از خارطوم، پایتخت سودان، حاکی از اشغال خانه‌های مردم به‌دست نیروهای موسوم به «پشتیبانی سریع» است و نیروهای ارتش نیز مناطق پرجمعیت و غیرنظامی را بمباران هوایی می‌کنند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

از سوی دیگر، استان دافور غربی شاهد اعمال بدترین اشکال خشونت علیه مردم غیرنظامی است و بر اساس ارزیابی‌ سازمان‌های مدافع حقوق بشر، ده‌ها هزار تن از مردم این استان به کشور چاد، که در همسایگی سودان و در مرکز قاره آفریقا قرار دارد، پناه برده‌اند. این گروه از سازمان‌های مدافع حقوق بشر در عین‌حال می‌گویند نیروهای پشتیبانی سریع و شبه‌نظامی‌های وابسته به آنها بارها به مرکز استان دافور غربی حمله کرده‌ و ساکنان این منطقه را هدف اعمال خشونت قرار داده‌اند.

در پیوند با خشونت‌های جاری در این منطقه می‌توان به سرنوشت خمیس عبدالله آبکار، فرماندار سابق استان دافور غربی، اشاره کرد که پس از اعتراض به اعمال و رفتار خشونت‌آمیزِ نیروهایِ پشتیبانی سریع و شبه‌نظامی‌های همراه‌شان، ربوده و بعد از مدتی کشته شد؛ قتلی که هم سازمان ملل متحد و هم ارتش سودان مسئولیت آن را برعهده نیروهای پشتیبانی سریع می‌دانند. 

از این‌رو مقام‌های سازمان ملل متحد در هفته‌های اخیر نسبت به وضعیت بغرنجِ منطقه دافور غربی و ساکنانش هشدار داده‌اند و مارتین گریفیتس، از مقام‌های ارشد سازمان ملل در امور بشردوستانه، گفت در دافور غربی یک «فاجعه انسانی» جریان دارد. 

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، نیز در اظهارات روز دوشنبه خود به خشونت‌های جاری در دافور غربی اشاره کرد و گفت نسبت به اعمال خشونت‌های قومی در این منطقه نگران است و هدف گرفتن غیرنظامی‌ها، آن هم بر اساس هویت‌های قومی‌شان، می‌تواند ذیل «جنایت علیه بشریت» دسته‌بندی شود.

گوترش که این سخنان را در جریان جلسه روز دوشنبه کشورهای کمک‌کننده به سودان بیان می‌کرد، گفت اعمال «خشونت‌های جنسیتی و جنسی» در کنار «خشونت‌های قومی» در استان دافور غربی، مایه نگرانی شدید است. او در ادامه این بخش از اظهاراتش چنین تاکید کرد:«اعمال خشونت علیه امدادگران و حملات به زیرساخت‌های غیرنظامی و تجهیزات بشردوستانه، باید متوقف شود.»

با این‌همه از زمان آغاز جنگ داخلی در سودان، ایالات متحده آمریکا و عربستان سعودی کوشیده‌اند تا میان ارتش این کشور و نیروهای موسوم به «پشتیبانی سریع» صلح برقرار کنند و با یافتن راه‌حل‌هایی هرچند کوتاه‌مدت از کشتار و جنایت‌های بیشتر جلوگیری به‌عمل آورند. 

به‌عنوان مثال، شبکه خبری الجزیره با انتشار توییتی در حساب کاربری خود از قول وزیر امور خارجه عربستان سعودی نوشت «مرکز ملک سلمان»، پادشاه این کشور، ۱۰۰ میلیون دلار برای کمک به مردم سودان اختصاص داده است. 

وبسایت عرب‌نیوز نیز در مورد جزئیات آخرین آتش‌بس برقرار شده میان ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع نوشت این آتش‌بس از ساعت ۶ صبح روز یکشنبه برقرار شده است و طرفین مخاصمه توافق کرده‌اند حمله به یکدیگر را متوقف کنند. بر اساس مفاد مندرج در تازه‌ترین آتش‌بس مربوط به جنگ داخلی سودان، طرفین پذیرفته‌اند آزادی حرکت غیرنظامیان را تامین کنند و اجازه ارسال کمک‌های بشردوستانه را نیز بدهند. 

این آتش‌بس پس از آن برقرار شد که عربستان سعودی روز شنبه طرفین تخاصم را تهدید کرد که در صورت نپذیرفتن این آتش‌بس، مذاکرات میان ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع، که در خاک عربستان سعودی برگزار می‌شود را متوقف خواهد کرد.

بیشتر از جهان