عملیات گسترده جستوجو برای یافتن زیردریایی ناپدیدهشده تایتان در اعماق آبهای اقیانوس اطلس ادامه دارد.
ارتباط زیردریایی اکتشافی تایتان با قایق هدایتگرش صبح یکشنبه، یک ساعتونیم پس از شروع سفر، قطع و این زیردریایی ناپدید شد. زیردریایی اکتشافی تایتان متعلق به شرکت اوشنگیت است و حامل پنج گردشگر بود که میخواستند برای تماشای لاشه کشتی تایتانیک تا صدها متر زیر آب بروند.
عملیات جستوجو برای نجات سرنشینان این زیردریایی به ماموریتی بسیار مهم و بیسابقه برای ایالات متحده تبدیل شده است. البته در صورتی که نیروهای امداد و نجات بتوانند قبل از پایان ذخیره اکسیژن این زیردریایی خود را به آن برسانند.
در عملیات نجات زیردریایی از اعماق آبها، عمیقترین مورد مربوط به نجات زیردریایی تجاری پیسز ۳ در سال ۱۹۷۳ از عمق ۴۸۰ متری دریای سلتیک در نزدیکی ایرلند است. این زیردریایی اواخر اوت آن سال پس از ۷۶ ساعت جستوجو پیدا شد و هر دو سرنشین آن تنها ۱۲ دقیقه قبل از پایان ذخیره اکسیژن، جان سالم به در بردند.
گارد ساحلی بوستون در ایالات متحده که هدایت این عملیات را برعهده دارد، شامگاه دوشنبه اعلام کرد که تنها ۷۰ تا ۹۶ ساعت فرصت دارند این زیردریایی را پیدا کنند و پنج سرنشین آن را نجات دهند.
عملیات نجات
در این عملیات، کشتیها و هواپیماهای امداد ایالات متحده و کانادا از هوا و دریا به دنبال یافتن زیردریایی تایتاناند و عملیات جستوجو در فاصله یک هزار و ۴۵۰ کیلومتری دماغه کاد و در عمق سه هزار و ۹۶۰ متری از سطح آب ادامه دارد.
بیبیسی جهانی به نقل از دریاسالار جان مارگر از گارد ساحلی ایالات متحده نوشت که عملیات جستوجو در چنین منطقه دورافتادهای یک چالش جدی است. به گفته او عملیات در سطح و عمق اقیانوس انجام میشود.
برای این منظور گارد ساحلی آمریکا دو هواپیمای لاکهید سی-۱۳۰ هرکولس را برای جستوجو در سطح آب اعزام کرده است. یک هواپیمای سی۱۳۰ کانادا و یک هواپیمای پی۸ مجهز به سونار، سامانه ردیابی زیردریایی، هم در این عملیات شرکت دارند.
وزارت دفاع کانادا اعلام کرده است که کشتی گارد ساحلی این کشور موسوم به کوپیت هاپسون در این عملیات گارد ساحلی آمریکا را همراهی میکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
نیویورکپست به نقل از آلیستر گریگ، استاد مهندسی دریایی در دانشگاه کالج لندن، نوشت چنانچه زیردریایی به بستر دریا رسیده باشد و نتواند با نیروی خود بالا بیاید، امکان بالا کشیدن آن کم است.
با این حال به گفته دیوید کانکان، مشاور اوشن گیت، گروه امداد همزمان با عملیات جستوجو بر آن است تا شناوری را که میتواند تا عمق حدود شش هزار متری غوطهور شود، بهکار گیرد و آن را از راه دور هدایت کند.
سابقه ناپدید شدن
به گزارش سان، این زیردریایی اکتشافی سال گذشته نیز ساعتها ناپدید شده بود. یکی از مسافران سابق این زیردریایی میگوید این زیردریایی تابستان ۲۰۲۲ در جریان سفر به اعماق اقیانوس، به دلیل نامساعد بودن آبوهوا ارتباطش را با قایق هدایتی روی آب از دست داد و تا ساعتها گم شد و از یافتن لاشه تایتانیک بازماند.
دیوید پوگ، خبرنگار سیبیس در این باره افزود: «در اعماق آب، سامانه موقعیتیاب جهانی (جیپیاس) کار نمیکند و قایق هدایتگری که در سطح آب شناور است، با تبادل پیام زیردریایی را به سمت لاشه تایتانیک هدایت میکند.»
سرنشینان زیردریایی
زیردریایی تایتان حامل پنج سرنشین است که مسافران آن عمدتا ثروتمندند و برای این سفر تفریحی و اکتشافی هر یک ۲۵۰ هزار دلار پرداختهاند. گارد ساحلی ایالات متحده اعلام کرد که به دلیل ملاحظات مرتبط با خانوادههای مسافران در حال حاضر هویت سرنشینان زیردریایی را تایید نمیکند. با این حال نام یکی از آنها تایید شده است: هامیش هاردینگ ۵۹ ساله، تاجر و کاوشگر میلیاردر بریتانیایی. او نخستین بار دقیقا یک سال پیش اعلام کرد که برای این سفر تفریحی به این گروه ملحق میشود.
اوشنگیت چه میکند؟
اوشن گیت یک شرکت خصوصی آمریکایی مالک چند زیردریایی است که در حوزه صنعت، تحقیق و اکتشاف خدمات ارائه میدهد. استاکتون راش در سال ۲۰۰۹ این شرکت را تاسیس کرد.
از جمله خدمات این شرکت برگزاری تورهای تفریحی و اکتشافی برای بازدید از لاشه کشتی تایتانیک است؛ سفری هشت روزه در قلب اقیانوس اطلس و در عمق سه هزار و ۸۰۰ متری از سطح آب که برای مسافران تجربهای منحصربهفرد است. گفته میشود یک شیرجه کامل به عمق آب شامل فرود و صعود در مجموع هشت ساعت طول میکشد.
از زیردریایی تایتان چه میدانیم؟
تایتان زیردریایی با ظرفیت حمل پنج سرنشین است که میتواند تا عمق چهار هزار متری سطح آب فرو رود. تایتان میتواند با سرعت حدود ۵.۵ کیلومتر در ساعت پیش برود. این زیردریایی علاوه بر سفرهای تفریحی و بازدید از لاشه تایتانیک، در برنامههای تحقیقاتی، تولیدات رسانهای نظیر مستند و گزارش و همینطور سفرهای اکتشافی و آزمایشی در اعماق اقیانوس مشارکت دارد.
به گفته شرکت اوشن گیت، تایتان به پیشرفتهترین سامانه نورپردازی و سونار و همینطور تجهیزات ویدیویی و عکاسی ۴کی در محفظه داخلی و بیرون از سازه زیردریایی مجهز است.
سرنوشت تایتانیک
تایتانیک کشتی بخار بزرگی بود که نیمه آوریل ۱۹۱۲ با دو هزار و ۲۲۴ سرنشین و در حالی که از بندر ساوتهمپتون در بریتانیا عازم نیویورک در آمریکا بود، به کوه یخی برخورد کرد و غرق شد. یک هزار و ۵۱۴ تن از سرنشینان این کشتی جان خود را از دست دادند و ۷۱۰ نفر توانستند نجات پیدا کنند. این کشتی در اعماق اقیانوس اطلس و در یک هزار و ۱۵۰ کیلومتری بندر هالیفاکس و دو هزار و ۱۱ کیلومتری نیویورک غرق شد و ماجرای آن به خاطرهها پیوست.
برای یافتن لاشه تایتانیک تلاشهای بسیاری انجام گرفت. نخستین عملیات موفقیتآمیز برای یافتن آن ۳۷ سال پیش بود. در سپتامبر ۱۹۸۵، یک گروه اکتشاف فرانسویآمریکایی به رهبری رابرت بالارد دریافت که کشتی قبل از رسیدن به بستر دریا دو پاره شده است. لاشه تایتانیک در عمق سه هزار و ۹۰۰ متری و در فاصله ۶۵۰ کیلومتری از ساحل نیوفاندلند کانادا بر بستر اقیانوس قرار گرفته است.