پاکستان: با تی‌تی‌پی مذاکره نمی‌کنیم

مقام‌های پاکستانی تسلیم شدن کامل تی‌تی‌پی و پذیرفتن قوانین این کشور را شرط آغاز مذاکره می‌دانند، اما تی‌تی‌پی قصد خلع سلاح ندارند

تی‌تی‌پی به حملات خود در پاکستان در ماه‌های اخیر شدت بخشیده است--YOUSUF NAGORI / AFP

وزارت خارجه پاکستان‌، روز پنجشنبه ۲۲ ژوئن‌، اعلام کرد که با تحریک طالبان پاکستانی (تی‌تی‌پی) مذاکره نمی‌کند.

ممتاز زهرا بلوچ، سخنگوی وزارت خارجه پاکستان‌، گفت که اسلام‌آباد هرگز با تی‌تی‌پی مذاکره نکرده است.

او با اشاره با بیانیه قبلی بلاول بوتو زرداری، وزیر امور خارجه پاکستان‌، گفت که با سازمان‌های تروریستی که به قوانین این کشور احترام نمی‌گذارند، مذاکره نمی‌کنند.

او افزود که موضع رهبری سیاسی و نظامی پاکستان در مقابل تی‌تی‌پی کاملا روشن است. ارتش پاکستان نیز در ماه آوریل گفت‌وگو با تحریک طالبان پاکستانی را رد کرده بود.

اما اکسپرس‌تریبون در هفته جاری گزارش داد که حکومت طالبان تلاش می‌کند مذاکرات صلح میان حکومت پاکستان و تی‌تی‌پی دوباره از سر گرفته شود.

براساس این گزارش، در‌پی تلاش طالبان افغانستان برای ازسرگیری گفت‌وگوهای تی‌تی‌پی با حکومت پاکستان، هیئتی از بزرگان قبایل افغانستان با نور ولی محسود، رئیس تحریک طالبان پاکستان، دیدار کرده‌اند.

مقام‌های پاکستانی تسلیم شدن کامل تی‌تی‌پی و پذیرفتن قوانین این کشور را شرط آغاز مذاکره می‌دانند، اما تی‌تی‌پی قصد خلع سلاح ندارند.

امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، ماه مه در مرکز مطالعات استراتژیک پاکستان در اسلام‌آباد، خواستار گفت‌وگو میان حکومت پاکستان و «تحریک طالبان پاکستانی» (تی‌تی‌پی) شد. او گفته بود که حکومت طالبان خواهان خونریزی و ناآرامی در خاک پاکستان نیست و هر دو کشور با چالش‌های امنیتی و سیاسی جدی مواجه‌اند.

مقام‌های پاکستانی ادعا می‌کنند که جنگجویان تی‌تی‌پی در خاک افغانستان مقر و پایگاه دارند و حمله‌ها به پاکستان را در آنجا سازماندهی می‌کنند، اما طالبان حضور طالبان پاکستانی و گروه‌های تروریستی در افغانستان را انکار می‌کنند.

با به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، تی‌تی‌پی رویای برقراری حکومتی شبیه به طالبان افغان در ایالت خیبرپختونخوا و بخش‌‌های از ایالت بلوچستان را دارد. تی‌تی‌پی می‌خواهد که شریعت اسلامی در این مناطق بر اساس تفاسیر این گروه اجرا شود.

سال گذشته چندین دور گفت‌وگو میان تی‌تی‌پی و حکومت پاکستان با میانجگیری رهبران طالبان در افغانستان برگزار شده بود که به یک آتش‌بس شکننده انجامید. این آتش‌بس در نوامبر گذشته شکسته شد و دامنه ناامنی‌ها در پاکستان گسترش یافت.

حکومت طالبان به درخواست پاکستان مبنی بر مبارزه با تی‌تی‌پی پاسخ مثبت نداده و در عوض مهاجران وزیرستانی را از نزدیکی مرز پاکستان به بخش‌های دیگر افغانستان، ازجمله به استان‌های شمالی، کوچانده است. این تصمیم طالبان با انتقادهای گسترده شهروندان تاجیک و ازبک‌تبار ساکن این استان‌ها مواجه شده است. از سوی دیگر، این اقدام به افزایش ناامنی‌ها و گسترش تهدید به کشورهای آسیای میانه منجر شده است.

دو روز پیش وزیران خارجه سازمان پیمان امنیت جمعی شامل روسیه، تاجیکستان، ارمنستان، قرقیزستان، قزاقستان و بلاروس در مینسک از جابه‌جایی اجباری جمعیت در افغانستان به دلایل قومی و مذهبی ابراز نگرانی کرده بودند. این وزیران گفتند که تهدید تروریسم به‌ویژه شاخه خراسان دولت اسلامی در افغانستان افزایش یافته است.