دست‌کم ۲۸ کشته و بیش‌از یک‌هزار مجروح در انفجار بندرعباس؛ بخش‌هایی از بندر همچنان می‌سوزد

روزنامه هم‌میهن در شماره روز یکشنبه مدعی شد که باید «ظن قوی را به خرابکاری معطوف کرد»

پیرحسین کولیوند، رئیس جمعیت هلال احمر کشور، ظهر روز یکشنبه، ۷ فروردین، با اشاره به فوت ۲۸ نفر در انفجار بندر رجایی، افزود که «۲۰ نفر هم  در بخش مراقبت‌های ویژه بستری هستند».

کولیوند همچنین اعلام کرد که بیش از یک‌هزار مجروح حادثه بندر شهید رجایی به بیمارستان‌ها منتقل شدند که اغلب آن‌ها ترخیص شده‌اند و «در حال حاضر ۱۹۰ مجروح در بیمارستان‌ها بستری هستند».

پیش‌تر سازمان مدیریت بحران ایران ساعت ۱۱ صبح یکشنبه در چهارمین بیانیه‌اش درباره انفجار بندر رجایی بندرعباس اعلام کرده بود که ۸۰ درصد عملیات اطفای حریق انجام شده و تا آن زمان ۷۵۲ نفر مجروحان به مراکز درمانی منتقل شده‌اند.

برخی رسانه‌های داخلی ایران از انفجار چند کانتینر دیگر در روز یکشنبه و شعله‌‌کشیدن مجدد آتش در بندر رجایی خبر دادند. محمدرضا رضایی کوچی، رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی نیز که در بندر رجایی حاضر شده بود، گفت که «مهار حریق تحت کنترل است»، اما «از آنجایی که از محتوای کانتینرها اطلاعی ندارند با رسیدن حرارت، این کانتینرها هم منفجر می‌شوند» و «الان قسمت جدید از بندر دچار آتش شده‌است».

به دلیل ادامه انفجارها و آتش‌سوزی‌های کانتینرهای موجود در این بندر و افزایش تعداد مجروحان، شماری از مجروحان به بیمارستان‌های شیراز منتقل شده‌اند. 

مدیرعامل آتش‌نشانی تهران نیز ظهر روز یکشنبه با اشاره اینکه از روز گذشته ۳۰ نفر از آتش‌نشانان پایتخت با تجهیزات اطفای حریق به بندرعباس اعزام شدند، درباره جزییات این حادثه و اهمیت بند رجایی توضیح داد: «جنس کانتینرها از فلز است و آب که به آن‌ها می‌خورد، نتیجه‌ای نمی‌دهد. در نتیجه باید مواد داخل کانتینرها تا آخر بسوزد که بتوان آن را از محدوده خارج کرد. همه نوع مدل موادی در بندر رجایی وجود دارد و هر کالایی که در کشور می‌آید، اول در این نقطه دپو می‌شود. به همین خاطر ممکن است هر ماده شیمیایی یا غیرشیمیایی هم در آن وجود داشته باشد. هنوز دقیقا مشخص نیست که دود این آتش‌سوزی خطر شیمیایی دارد یا خیر.»

در همین حال و هم‌زمان با ابراز همدردی سازمان ملل متحد با اعضای خانواده جان‌باختگان و آسیب‌دیدگان، خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از شرکت امنیت دریایی «امبری» گزارش کرده است که این انفجار «ظاهرا براثر جابه‌جایی نادرست محموله سوخت جامد برای موشک‌های بالستیک ایران» رخ داده است.

براساس گزارشی که شبکه سی‌ان‌ان پیش‌تر منتشر کرده بود، در بهمن‌ماه امسال کشتی «گلبن» حامل حدود هزار تن پرکلرات سدیم، ماده‌ای کلیدی در تولید پیشران جامد موشک‌های بالستیک، وارد آب‌های بندرعباس شده بود. این ماده شیمیایی در صنایع موشکی ایران، به‌ویژه برای موشک‌های خیبرشکن و حاج قاسم، کاربرد ضروری دارد. ایندیپندنت فارسی هم پیش از این در ارتباط با انتقال دو محموله خطرناک سوخت موشک به بندرعباس دو گزارش منتشر کرده بود.

گزارش‌های اطلاعاتی حاکی از آن بود که این محموله برای بخش تدارکات سازمان جهاد خودکفایی خریداری شده و ورود آن می‌توانست نشانه بازسازی ظرفیت موشکی ایران پس از حملات اسرائیل تلقی شود. اکنون برخی ناظران احتمال می‌دهند که انفجار مهیب بندر شهید رجایی ممکن است ناشی از انفجار این محموله حساس بوده باشد. با این حال، مقام‌های رسمی هنوز ارتباط قطعی میان محموله سوخت موشکی و این حادثه را اعلام نکرده‌اند و گفته‌اند علت دقیق انفجار در دست بررسی است.

با این حال، شماری از تحلیل‌گران، با اشاره به سوابق مقام‌های سپاه پاسداران در انتقال تجهیزات نظامی و موشکی با هواپیماهای مسافربری و سوءاستفاده از غیرنظامیان برای پنهان کردن این عملیات، بار دیگر انگشت اتهام در پرونده رجایی را به سوی سپاه پاسداران و فرماندهان آن نشانه گرفته‌اند.

از سوی دیگر، روزنامه هم‌میهن در شماره روز یکشنبه مدعی شد که باید «ظن قوی را به خرابکاری معطوف کرد».

این روزنامه با اشاره به هم‌زمانی این انفجار با آغاز مذاکرات کارشناسی میان ایران و آمریکا، وقوع این رویداد را تصادفی ندانست و تاکید کرد که «چه انفجار ناشی از سهل‌انگاری و چه اقدامی خرابکارانه باشد، در هر صورت اهمیت آن ایجاب می‌کند که مجموعه پروتکل‌های امنیتی و انتظامی کشور بازنگری شود و سیاست‌های کلی که زمینه‌ساز بروز چنین حوادثی می‌شوند، مورد تجدیدنظر قرار گیرد».

در ادامه این گزارش آمده است که برخی شواهد نشان می‌دهد ایالات متحده در حالی که در این مقطع با حمله نظامی مستقیم به تاسیسات هسته‌ای ایران مخالف است، اما با عملیات‌ غیرنظامی اسرائیل مخالفتی ندارد. روزنامه هم‌میهن در این گزارش اشاره‌ای به منبع اطلاعات خود نکرد و به نظر می‌رسد براساس حدس و گمان این پیش‌بینی را مطرح کرده است.

در ویدیوهای منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های دولتی مشخص است که فقدان لوازم کافی برای اطفای آتش‌سوزی از اصلی‌ترین دلیل گسترش شعله‌های آتش پس از گذشت حدود ۲۴ ساعت است.

در حالی که آتش‌سوزی بندر رجایی در روز دوم ادامه دارد، سازمان‌ها و رسانه‌های وابسته به جمهوری اسلامی روز یکشنبه هفتم اردیبهشت‌ را به عنوان «روز ایمنی حمل و نقل» گرامی داشتند. خبرنگار صداوسیما نیز در گزارش خود با نشان دادن تصاویر توده عظیم دود و ادامه آتش‌سوزی و با اشاره به ادامه عملیات آتش‌نشانی، اعلام کرد در منطقه بندر رجایی عملیات تخلیه و بارگیری کالا، کانتینری و مجتمع بندری به لحاظ نفرات و تجهیزات «همه آماده است».

هم‌زمان با برقراری جو امنیتی در بندرعباس و انتشار گزارش‌هایی درباره تهدید خبرنگاران به منتشر نکردن اخبار و تصاویر بندر رجایی، روزنامه کیهان، که زیر نظر علی خامنه‌ای اداره می‌شود، ضعف‌های حوزه اطلاع‌رسانی در زمینه این انفجارها را به گردن شهروندان انداخت و خواستار پیگیری آن شد.

این روزنامه مدعی شد: «اینکه هر فرد خود را مجاز به انتشار تصاویر یا تحلیل‌های مربوط به حادثه‌ای که هنوز ابعاد و علل آن مشخص نیست بداند، از مواردی است که در آمریکا و اروپا، یک خط قرمز جدی و قابل پیگیری محسوب می‌شود.»

اطلاعات سازمان بنادر جمهوری اسلامی ایران نشان می‌دهد که ۵۷ درصد ظرفیت اسمی تخلیه و بارگیری بنادر تجاری ایران در بندر رجایی بندرعباس متمرکز است. از مجموع ۱۳۰ میلیارد دلار تجارت خارجی ایران در سال ۱۴۰۳ حدود ۲۹ میلیارد و ۱۹۷ میلیون دلار آن از «منطقه ویژه اقتصادی بندر رجایی» انجام شده که نشان‌دهنده سهم ۲۲ درصدی این منطقه از کل تجارت خارجی ایران است. گزارش‌های دولتی نشان می‌دهند که حدود نیمی از فرآورده‌های نفتی ایران نیز از طریق همین بندر جابه‌جا می‌شود که در نتیجه توقف هر روز فعالیت آن، موجب معطلی حدود ۷۵ هزار تن فرآورده‌های نفتی ایران خواهد شد.