سپسیس چیست و چه ارتباطی به گریه کودک دارد؟

سپسیس بیماری بسیار خطرناکی است که هر سه ثانیه یک نفر در جهان و هر سال ۴۸هزار نفر در بریتانیا در اثر ابتلا به آن می‌میرند

گریه ضعیف و با صدای زیر نوزاد یا کودک که با گریه عادی فرق دارد، می‌تواند نشانه سپسیس باشد- Antoni Shkraba/pexels

هر سه ثانیه یک نفر در جهان بر اثر ابتلا به سپسیس می‌میرد.

این بیماری زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی بدن بیش از حد به عفونت واکنش نشان بدهد و به بافت‌ها و اندام‌های بدن آسیب برساند. در موارد شدید، سپسیس باعث افت خطرناک فشارخون می‌شود که به آن شوک سپتیک یا شوک عفونی می‌گویند. این مشکل به سرعت موجب نارسایی اندام‌هایی مانند ریه، کلیه و کبد می‌شود و می‌تواند فرد را از پا دربیاورد.

نشریه هاف‌پست درباره این بیماری می‌نویسد سپسیس بیماری بسیار خطرناکی است که هر ساله جان ۴۸ هزار نفر را در بریتانیا می‌گیرد – و طبق گفته بنیاد یوکی سپسیس تراست (The UK Sepsis Trust) این تعداد از مجموع قربانیان سرطان سینه، روده و پروستات بیشتر است.

در بیشتر موارد عفونت‌های باکتریایی عامل این بیماری‌اند، اما ممکن است به‌دلیل سایر عفونت‌ها نیز رخ بدهد. به‌طور کلی سپسیس از هرجایی که باکتری، انگل، قارچ یا ویروس وارد بدن ‌شود شروع می‌شود. بنابراین افرادی که به دلایلی سیستم ایمنی ضعیفی دارند در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.

اما تشخیص به‌موقع و آگاهی از نخستین نشانه‌های مهم این بیماری، به درمان آن کمک می‌کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

تشخیص سپسیس غالبا دشوار است – با این حال، در کودکان بیشتر با جوشی که وقتی لیوان را روی آن می‌چرخانید محو نمی‌شود، تنگی نفس، خواب‌آلودگی و کاهش سطح هوشیاری شناخته می‌شود.

با این حال، یکی از نشانه‌های هشداردهنده‌ای که پزشکان از والدین می‌خواهند به آن توجه کنند، گریه ضعیف و با صدای زیر است که با گریه عادی کودک فرق دارد.

سازمان ملی خدمات سلامت بریتانیا، ان‌اچ‌اس، تاکید می‌کند که حتی اگر کودک شما تمام این نشانه‌ها را نداشته باشد، باز هم احتمال دارد به این بیماری مبتلا شده باشد و اضافه می‌کند:«اگر فکر می‌کنید خودتان یا فردی که از او مراقبت می‌کند، به سپسیس مبتلا است، حتما به پزشک اورژانس مراجعه کنید.»

نشانه‌های سپسیس در کودکان

هاف‌پست به نقل از سازمان ملی خدمات سلامت بریتانیا می‌گوید اگر در نوزاد یا کودک هریک از نشانه‌های زیر را مشاهده کردید، حتما او را به اورژانس برسانید:

پوست، لب یا زبان آبی، خاکستری، رنگ‌پریده یا لکه‌دار – در رنگین‌پوستان این حالت در کف دست یا پا راحت‌تر دیده می‌شود.

جوشی که با غلتاندن لیوان روی آن محو نمی‌شود، مشابه مننژیت.

دشواری در تنفس (ممکن است صدای غرغر بشنوید یا ببینید که شکم‌ به سمت قفسه سینه کشیده می‌شود)، تنگی نفس یا تنفس بسیار سریع.

گریه ضعیف و با صدای زیر که با گریه عادی فرق دارد.

واکنش غیرعادی و بی‌علاقگی به فعالیت‌های روزمره

خواب‌آلودگی بیش از معمول یا سخت بیدار شدن

به همین ترتیب چنانچه این نشانه‌ها را در خودتان، فرزندتان یا فردی که از او مراقبت می‌کنید مشاهده کردید، سریع با اورژانس تماس بگیرید:

احساس ناخوشی یا بی‌حالی شدید

دفع نکردن ادرار در کل روز (برای بزرگسالان و کودکان بزرگ‌تر) یا طی ۱۲ ساعت  (برای نوزادان و کودکان خردسال).

بالا آوردن مکرر و تحمل نکردن غذا یا شیر (برای کودکان یا نوزادان)

تورم یا درد اطراف بریدگی یا زخم

دمای بسیار بالا یا پایین بدن، وقتی به بدن دست می‌زنید داغ یا سرد است، یا می‌لرزد

چنانچه پزشک تشخیص بدهد که کودک به سپسیس مبتلا شده است، بلافاصله برایش آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کند تا پیش از بروز شوک سپتیک و آسیب دیدن اندام‌ها، جلوی آن را بگیرد.

آیا می‌توان از ابتلا به سپسیس جلوگیری کرد؟

متاسفانه پیشگیری همیشه امکان‌پذیر نیست، اما والدین می‌توانند برای جلوگیری از آلودگی‌هایی که به سپسیس منجر می‌شود کارهایی انجام بدهند.

ان‌اچ‌اس توصیه می‌کند:

واکسن‌های کودک را به‌موقع تزریق کنید.

هر زخمی را تمیز و از آن مراقبت کنید.

مطمئن شوید که فرزندتان آنتی‌بیوتیک‌ها را درست و طبق تجویز پزشک مصرف می‌کند.

دست‌هایتان را مرتب بشویید و بهداشت و سلامت دست را به کودک آموزش دهید.

بیشتر از بهداشت و درمان