شعبه ششم بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب ارومیه هم زمان با دومین سالروز حادثه واژگون شدن اتوبوس خبرنگاران حوزه محیط زیست، قرار نهایی دادسرا را صادر کرد. بر مبنای این قرار، برای مهران نظری، راننده اتوبوس، مدیرکل محیط زیست استان آذربایجان غربی و مختار مختارخانی، رئیس اداره محیط زیست ارومیه، قرار جلب صادر اما برای مسعود تجریشی، مدیر برنامهریزی ستاد احیای دریاچه ارومیه و فرهاد سرخوش، مدیر استانی این ستاد، قرار منع تعقیب صادر شده است.
این در حالی است که اعضای خانواده مهشاد کریمی، خبرنگار ایسنا و ریحانه یاسینی، خبرنگار ایرنا ، دو خبرنگار جانباخته در این حادثه، و همچنین سایر خبرنگاران مجروحشده و شاکی از عیسی کلانتری، رئیس وقت سازمان محیط زیست و اسحاق جهانگیری، رئیس وقت ستاد ملی احیای دریاچه ارومیه، بهعنوان دعوتکنندگان اصلی به مراسم افتتاحیه خط لوله انتقال آب شکایت کرده بودند، اما در روند بررسی قضایی پرونده، تاکنون این شکایت و اهمال دو مدیر ارشد حکومتی در فراهم نکردن امکانات استاندارد و اولیه برای خبرنگاران، مورد رسیدگی قضایی قرار نگرفته است.
یکی از خبرنگاران حاضر در این اتوبوس که مشکلات جسمی و روحی ناشی از واژگونی اتوبوس و جان باختن دو دوست و همکار مقابل چشمانش، همچنان او را آزار میدهد، روز چهارم تیر به ایندیپندنت فارسی گفت: «برای اعتراض به این حکم ۱۰ روز فرصت داریم و قطعا اعتراض خواهیم کرد؛ زیرا معتقدیم جهانگیری، کلانتری و دو مدیر دیگر که حکم منع تعقیب دریافت کردهاند، از مقصران اصلی این فاجعهاند. دوستان جوان، بیگناه و متخصصمان را از دست دادیم و خودمان هم دچار آسیبهای جسمی و روحی فراوان شدیم اما ظاهرا میخواهند پرونده را بدون سروصدا و در حد جریمه مالی دو مدیر استانی و چند ماه حبس برای راننده ببندند.»
این خبرنگار حوزه محیط زیست که نخواست نامش فاش شود، افزود: «رئیس وقت سازمان محیط زیست ایران و رئیس وقت ستاد ملی احیای دریاچه ارومیه که معاون اول رئیسجمهوری هم بود، ابتدا میبایست برای بهبود وضعیت جادههای منتهی به دریاچه و همچنین تامین اتوبوسهایی که از لحاظ فنی سالم و استاندارد باشند، برنامهریزی و بعد ما را از تهران برای افتتاح تونل انتقال آب دعوت میکردند. متاسفانه مسببان و مقصران این حادثه هرگز حاضر نشدند مسئولیت خود را بپذیرند. آنها نه تنها استعفا نکردند بلکه حتی از عذرخواهی هم سر باز زدند. در دو سال گذشته، نیز احتمالا به دلیل وابستگیشان به حکومت و نهاد قدرت موفق شدند بر روند رسیدگی به شکایت علیه خود تاثیر بگذارند.»
۲۱ خبرنگار و عکاس از رسانههای مختلف، عصر دوم تیر ۱۴۰۰، همزمان با ماههای پایانی دولت حسن روحانی، از طرف سازمان حفاظت از محیط زیست ایران دعوت شدند از دریاچه ارومیه و تونل انتقال آب از رودخانه مرزی زاب به دریاچه ارومیه بازدید کنند. برنامهریز اصلی سفر خبرنگاران ستاد احیای دریاچه ارومیه بود؛ نهادی به ریاست اسحاق جهانگیری و دبیری عیسی کلانتری که در زمان وقوع سانحه واژگونی اتوبوس خبرنگاران، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هم بود.
اتوبوس حامل این خبرنگاران در جادهای روستایی موسوم به بیگمقلعه در مسیر پیرانشهر به نقده در استان آذربایجان غربی واژگون شد که در نتیجه آن دو خبرنگار جان باختند و تعدادی نیز زخمی شدند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
خبرنگاران مجروح و خانواده دو خبرنگار جانباخته از رئیس سازمان محیط زیست ایران و رئیس ستاد ملی احیای دریاچه ارومیه و همچنین راننده اتوبوس شکایت کردند و خواستار شناسایی مسببان و مقصران سانحه شدند.
سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی اردیبهشتماه اعلام کرد برای مدیران اصلی ستاد احیای دریاچه ارومیه قرار منع تعقیب صادر شده است؛ این در حالی است که تا این لحظه، چنین قراری به خبرنگاران شاکی، خانواده مهشاد و ریحانه و همچنین وکلای پرونده ابلاغ نشده است و آنها میگویند در صورت چنین ابلاغی، قطعا به آن اعتراض خواهند کرد.
این اتفاق در حالی رخ داد که دادستان عمومی و انقلاب شهرستان نقده آذرماه ۱۴۰۰ اعلام کرد: «تحقیقات اولیه پرونده اتوبوس خبرنگاران نشان میدهد علاوه بر مسئولان استانی محیط زیست، رئیس ستاد ملی احیای دریاچه ارومیه (اسحاق جهانگیری) هم در این خصوص قصور کرده است.»
اسفند همان سال رئیس پلیس راهور ناجا هم تاکید کرد: «تخلف راننده در وقوع این تصادف محرز شد، اما سایر بخشها از جمله نقص فنی اتوبوس و قصور سازمان محیط زیست بهعنوان میزبان در تامین وسیله حملونقل مناسب در این حادثه نقش داشتند که سهم هریک مشخص و به دادسرا تحویل داده شده است.»
خبرنگاران حوزه محیط زیست میگویند اتوبوس واژگونشده متعلق به شرکت سیمان ارومیه بود و اداره محیط زیست ارومیه این اتوبوس فرسوده را از این شرکت قرض گرفته بود، اما تاکنون هیچ مسئولیتی متوجه این شرکت نشده و درخواستهای مکرر خبرنگاران برای بررسی رابطه سازمان محیط زیست و شرکت سیمان ارومیه نادیده گرفته شده است.
عیسی کلانتری، رئیس وقت سازمان حفاظت از محیط زیست ایران، پس از واژگونی اتوبوس خبرنگاران و کشته شدن ریحانه یاسینی و مهشاد کریمی، در واکنشی عجیب اعلام کرده بود: «اتفاق است دیگر، میافتد!»