علیرغم ادعای طالبان مبنی بر سفر رسمی یک هیئت دیپلماتیک این گروه به اندونزی، وزارت خارجه اندونزی میگویند این سفر که اواسط ژوییه به جاکارتا انجام گرفت، غیررسمی بود و در سطح پایین انجام شد.
تئوکو فیزاسیاه، سخنگوی وزارت خارجه اندونزی، به خبرگزاری فرانسه گفت: این سفر برای بررسی وضعیت سفارتخانه افغانستان در اندونزی صورت گرفت و این هیئت با وزیر خارجه یا سایر مقامهای ارشد این وزارتخانه دیداری نداشت.
این در حالی است که حافظ ضیا احمد، معاون سخنگوی وزات خارجه طالبان، ۱۴ ژوییه در توییتر نوشت که یک دیپلمات ارشد رهبری هیئت اعزامی به اندونزی را بر عهده دارد.
رسانههای شرق آسیا گزارش دادهاند که این هیئت علاوه بر دیدار از اندونزی، به مالزی نیز سفر کرده است اما وزارت خارجه مالزی و طالبان به این سفر اشارهای نکردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در همین حال، خبرگزاری ژاپنی نیکی آسیا در مورد این سفر نوشت که طالبان برای بهبود رابطه با پرجمعیتترین کشور اسلامی دنیا به اندونزی سفر کردهاند. این خبرگزاری هدف طالبان از این سفر را علاوه بر تلاش برای کسب مشروعیت نزد کشورهایی چون اندونزی و مالزی، تشویق این کشورها به سرمایهگذاری در افغانستان و جلب کمکهای آنها برای اقتصاد ضعیفشده افغانستان دانست و گفت آنها همچنین در پی آناند که حمایت سازمانهای اسلامی بزرگ در این کشورها را به دست آورند.
فاران جفری، معاون مدیر و رئیس میز تروریسم جنوب آسیا در اندیشکده الهیات اسلامی ضدتروریسم مستقر در بریتانیا، میگوید: طالبان معتقدند برخی گروههای اسلامی در کشورهای مسلمان از جمله اندونزی و مالزی وجود دارند که میتوان آنها را متقاعد کرد برای لابی کردن به نفع طالبان با دولت متبوعشان دستبهکار شوند.
جفری افزود: «این سفر نهتنها تلاشی برای به رسمیت شناختن رژیم طالبان است، بلکه هدف آن ترغیب این کشورها برای سرمایهگذاری در افغانستان و اهدای کمک به مردم این کشور است.»
سخنگوی وزارت خارجه اندونزی میگوید این کشور در حال حاضر در موقعیتی نیست که بتواند طالبان را به رسمیت بشناسد. زیرا جهان از این گروه توقعهایی دارد که هنوز براورده نشدهاند. فیزاسیا افزود: «ما در تلاشایم روندی را پیش ببریم که آشتی ملی را در افغانستان شکل دهد، دموکراسی را گسترش بدهد و دسترسی زنان به آموزش و کار را میسر کند.»
گروه طالبان که به کسب مشروعیت از کشورهای غربی امیدی ندارند، میکوشند کشورهای بزرگ اسلامی را با خود همراه کنند. آنها به سازمانهای افراطگرا در این کشورها نیز گوشهچشمی دارند بلکه بتوانند آنها را متقاعد کنند افغانستان مکان خوبی برای حضور این سازمانها است.
نصیر عباس، رهبر سابق جماعت اسلامیه، گروهی که پشت بمبگذاریهای خونین جزیره بالی در سال ۲۰۰۲ قرار داشت، میگوید افراد یا گروههایی در اندونزی وجود دارند که متقاعد شدهاند در افغانستان یک دولت اسلامی حاکم است و بنابراین آنها موظفاند به آنجا مهاجرت کنند. برخی هم هنوز افغانستان را یک منطقه جنگی میبینند و به این دلیل میخواهند به آنجا بروند.
با اینکه گروه طالبان ادعا کردهاند اجازه نخواهند داد از افغانستان علیه هیچ کشوری اقدامی صورت بگیرد، شواهد نشان میدهد سازمانهای افراطی متعددی در حال حاضر در افغانستان پایگاههای آموزشی دائر کردهاند و دارند نیرو جذب میکنند.
اندونزی پیش از این نیز برای تامین صلح در افغانستان قدمهای برداشته بود. دولت این کشور در سال ۲۰۱۸ طرحی را برای صلح میان طالبان و دولت اشرف غنی ارائه داد اما این طرح به دلیل مخالفت طالبان به جایی نرسید. اندونزی همچنین نشست علمای اسلامی را با حضور علمای دینی افغانستان، پاکستان و اندونزی برگزار کرد تا از روند صلح در افغانستان حمایت کند اما طالبان این نشست را هم تحریم کردند. حالا همان طالبان در تلاشاند دولت اندونزی آنها را به رسمیت بشناسد.