خالد زدران، سخنگوی پلیس طالبان، روز چهارشنبه چهارم مرداد ماه (۲۶ ژوییه) در واکنش به اخبار مربوط به برخورد خشن نیروهای طالبان و ضربوشتم شرکتکنندگان در مراسم عزاداری ماه محرم گفت که نیروهای این گروه بهمنظور تامین امنیت مانع بینظمیها شدهاند.
او در توییتر نوشت: «برخی به شکل نامنظم و خلاف گفته بزرگان، در مناطق و کوچهها بینظمی به وجود آوردند که باعث شد نیروهای امنیتی بنا به مسئولیتشان و برای تامین امنیت آنان، جلو این موارد را بگیرند.»
او گفت که این موضوع قبلا در کمیتهای مشترک متشکل از نهادهای امنیتی طالبان و نمایندگان اهل تشیع، طرح و با موافقت چهرههای مطرح اهل تشیع مکان مناسب و مطمئن برای برگزاری مراسم عاشورا مشخص شده است.
او ادعا کرد: «امارت اسلامی به تمامی حقوق هموطنان اهل تشیع احترام میگذارد و تمامی نیروهای امنیتی برای تامین امنیت آنان شب و روز خدمت میکنند.»
در تفاهم با چهرههای مطرح و سرشناس هموطنان اهل تشیع تمامی موردهای امنیتی در تبانی با کمیتهها (نهادهای امنیتی و نمایندههای اهل تشیع) مکانهای مناسب و مطمین مشخص شدهاست.
— Khalid Zadran (@khalidzadran01) July 26, 2023
برخیها به گونهی غیر منظم و خلاف گفتههای بزرگان در منطقهها و سرکهای عامه منجر به…
1/2
طالبان مدعیاند که به دلیل جلوگیری از حملات احتمالی به شیعیان در ماه محرم، مراسم عاشورا باید در مکانهایی محدود برگزار شود.
چندین ویدیو در رسانههای اجتماعی منتشر شده که نشان میدهد که نیروهای طالبان شماری از شهروندان اهل تشیع را ضربوشتم کردهاند. طالبان همچنین به شیعیان اجازه ندادهاند پرچم نصب کنند یا در شهرها دسته راه بیندازند.
انتشار ویدیو ضربوشتم اهل تشیع به دست نیروهای طالبان با واکنش تند کاربران رسانههای اجتماعی مواجه شده و نگرانی از افزایش محدودیتها بر فعالیت مذهبی اهل تشیع را بیشتر کرده است.
طالبان در عید نوروز امسال هم به اهل تشیع در شهر کابل اجازه ورود به زیارتگاه سخی را ندادند.
از سویی، در دادگاههای طالبان هم بر اساس فقه حنفی به دعاوی حقوقی رسیدگی میشود و طالبان تصمیمگیری بر اساس فقه جعفری برای اهل تشیع را ملغی کردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این در حالی است که گروه طالبان در آخرین ماههای دولت پیشین افغانستان که موردحمایت کشورهای غربی بود، به برخی بزرگان اهل تشیع اطمینان داده بودند که با آنان برخورد مسلحانه نخواهند کرد و در حکومت طالبان حقوق آنان تضییع نخواهد شد.
طالبان در نیمه دوم دهه ۹۰ میلادی نیز در افغانستان حکومت میکردند و در آن زمان هم به اهل تشیع اجازه برگزاری مراسم مذهبی را نمیدادند و آنها را سرکوب میکردند.
پس از سرنگونی رژیم طالبان در پی حمله ائتلاف جهانی به رهبری آمریکا در سال ۲۰۰۱، رفتهرفته محدودیت فعالیتهای مذهبی اهل تشیع کاهش یافت. تا پیش از روی کار آمدن دوباره طالبان، اهل تشیع افغانستان در ماه محرم و مناسبتهای دیگر بدون هیچ محدودیتی مراسمشان را برگزار میکردند. حالا آنها نگراناند که طالبان رفتهرفته محدودیتهای دوران نخست حاکمیتشان را تکرار و حقوق شیعیان را بیش از این نقض کنند.