رهبران غرب آفریقا به کودتاچیان نیجر یک هفته مهلت دادند عقب‌نشینی کنند

کودتاچیان در نیجر فرانسه را متهم کردند قصد دارد در این کشور «مداخله نظامی» کند

تجمع حامیان کودتای نظامی در نیامی، پایتخت نیجر، ۳۰ ژوییه ۲۰۲۳ــ AFP

در حالی‌ که فشارها بر کودتاچیان نیجر برای عقب‌نشینی و بازگرداندن رئیس‌جمهوری برکنارشده به قدرت افزایش می‌یابد، رهبران کودتای نظامی فرانسه را متهم کردند که قصد دارد در این کشور «مداخله نظامی» کند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، کودتاچیان در نیجر روز دوشنبه ۳۱ ژوییه (۹ مرداد) با صدور بیانیه‌ای، فرانسه را به تصمیم برای مداخله نظامی متهم کردند؛ اقدامی که به ادعای رهبران کودتای نظامی، هدف آن بازگرداندن محمد بازوم، رئیس‌جمهوری برکنارشده این کشور، به قدرت است.

سرهنگ آمادو آبدرامانه، سخنگوی حکومت نظامی، در سخنانی که از تلویزیون ملی نیجر پخش شد، بدون نام بردن از کشوری خاص، سرویس‌های امنیتی «یک سفارتخانه غربی» را متهم کرد که روز یکشنبه به سمت تظاهرات‌کنندگان حامی کودتا در نیامی، پایتخت نیجر، گاز اشک‌آور شلیک کرده‌اند. گفته می‌شود در این حادثه شش نفر زخمی و در بیمارستان بستری شدند.

هم‌زمان، امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، پس از تظاهرات هزاران نیجریه‌ای مقابل سفارت فرانسه، هشدار داد در صورت حمله به شهروندان یا منافع فرانسوی در نیجر، اقدام «فوری» انجام می‌دهد.

هزاران تن از حامیان کودتاچیان روز یکشنبه با حمله به سفارت‌ فرانسه در نیامی، یکی از درهای ورودی آن را آتش زدند. با مداخله ارتش نیجر، جلو تخریب بیشتر سفارت‌ فرانسه گرفته شد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

هم‌زمان با نفوذ فزاینده چین و روسیه در قاره آفریقا و تحولات دیپلماتیک در آن، احساسات ضدفرانسوی در برخی از مستعمرات سابق این کشور در این قاره بالا گرفته است. با این حال، کرملین روز دوشنبه ضمن ابراز نگرانی از آنچه در نیجر روی می‌دهد، تمامی طرف‌های درگیر را به «خویشتن‌داری» فرا خواند.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، گفت: « ما خواستار احیای فوری حاکمیت قانون اساسی در این کشوریم و از تمامی طرف‌ها می‌خواهیم با حفظ خویشتن‌داری مانع از تلفات انسانی شوند.»

از سوی دیگر، سران جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا روز یکشنبه در نشستی اضطراری در آبوجا، پایتخت نیجریه، تصمیم گرفتند برای احیای قانون اساسی و بازگرداندن محمد بازوم به قدرت فشارهای بیشتری به نظامیان نیجر وارد کنند. رویترز با استناد به بیانیه‌ای که در پایان این نشست صادر شد، نوشت: رهبران کشورهای غرب آفریقا با تعیین ضرب‌الاجلی یک‌هفته‌ای، به کودتاچیان هشدار دادند چنانچه در پایان مهلت تعیین‌شده رئیس‌جمهوری برکنارشده را به قدرت بازنگردانند، تحریم‌هایی در انتظارشان خواهد بود.

رهبران کشورهای غرب آفریقا در این بیانیه، بار دیگر خواستار احیای قانون اساسی شدند و هشدار دادند که در غیر این ‌صورت، اقدام‌های تلافی‌جویانه‌ای انجام خواهند داد و ممکن است «به زور» متوسل شوند.

درست یک روز پیش از آن و در آستانه این نشست اضطراری، رهبران نظامی نیجر در مورد هرگونه مداخله نظامی در این کشور هشدار داده بودند.

کودتای نظامی در نیجر پس از آن روی داد که شماری از فرماندهان ارتش با حضور در تلویزیون ملی این کشور، ضمن اعلام برکناری و بازداشت محمد بازوم، رئیس‌جمهوری نیجر، قانون اساسی این کشور را منحل کردند. ژنرال عبدالرحمان تیانی، رئیس‌ «شورای ملی حفاظت از میهن»، با انتقاد از دولت بازوم در همکاری نکردن با دولت‌های بورکینافاسو و مالی برای مقابله با گروه‌های شورشی منطقه‌، دلیل کودتا را ضعف امنیتی کشور عنوان کرد.

همسایگان و شرکای بین‌المللی نیجر این کودتای نظامی را به‌شدت محکوم کردند. آن‌ها از به رسمیت شناختن رهبران جدید خودداری کردند و خواستار بازگرداندن بازوم به قدرت شدند. اتحادیه اروپا و فرانسه نیز حمایت مالی خود را از نیجر قطع کردند و ایالات متحده آمریکا هم تهدید کرد همین رویه را در پیش می‌گیرد.

در آخرین تحولات مرتبط با کودتا در نیجر، آلمان روز دوشنبه اعلام کرد که کمک‌های مالی به این کشور را به حالت تعلیق درآورده است و همکارهای توسعه‌ای با این کشور را متوقف می‌کند. سخنگوی وزارت خارجه آلمان همچنین هشدار داد ممکن است محدودیت‌های بیشتری بر نیجر اعمال کند.

بیشتر از