موارد ابتلا به «امپاکس» در سراسر ایالات متحده آمریکا و اروپا رو به کاهش است، اما در چین روندی رو به رشد دارد.
دادههای سازمان بهداشت جهانی در هفته منتهی به ۲۱ ژوئیه، ۱۱۷ مورد ابتلا به امپاکس را در چین تایید کرده است. شبکه خبری ایبیسی نیوز با اشاره به این خبر، گزارش میدهد که از هفته منتهی به ۵ می تا هفته منتهی به ۲۱ ژوئیه، ۳۱۵ مورد ابتلا گزارش شده است.
به گزارش شبکه خبری ایبیسی، دادههای سازمان بهداشت جهانی نشان میدهد که در کل سال ۲۰۲۲ تنها شش مورد از ابتلای به این بیماری گزارش شده است.
این سازمان اعلام کرد در هفتهای که گزارش کامل تعداد موارد ابتلا منتشر شده است، چین در تعداد هفتگی موارد ابتلا بیشترین افزایش را داشته و موارد بیماری در طول سه هفته گذشته، بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته است.
دکتر پیتر- چین هونگ، متخصص بیماریهای عفونی در دانشگاه کالیفرنیا در سان فرانسیسکو، به شبکه خبری ایبیسی گفت: «طبق تجربهمان از کووید و بیماریهای دیگر... این فقط نوک کوه یخ است و از وسعت و بزرگی آن چیزی نمیدانیم.»
شیوع جهانی امپاکس از بهار ۲۰۲۲ در بریتانیا آغاز شد و سپس در سراسر اروپا گسترش یافت و درنهایت به ایالات متحده آمریکا رسید.
این بیماری در ابتدا بهطورعمده بین مردان همجنسگرا، دوجنسگرا و سایر مردانی که با مردان رابطه جنسی دارند شایع شد، البته مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها اشاره کرد که هرکسی – صرفنظر از گرایش جنسی – ممکن است به این ویروس مبتلا شود.
سازمان بهداشت جهانی در نوامبر ۲۰۲۲، با اشاره به نگرانیهای مرتبط با انگزنی و سخنان نژادپرستانه مرتبط با نام قدیمی «آبله میمون»، نام این بیماری را «امپاکس» گذاشت.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
گویا بعد از آنکه موارد ابتلا در آمریکا سیر صعودی یافت، یکباره سیر نزولی گرفت. کارشناسان بهداشت عمومی گفتهاند که ترکیبی از تغییر رفتار افراد و مبارزه قوی واکسیناسیون، به مقابله با این بیماری کمک کرد.
باوجود آنکه وضعیت اضطراری سازمان بهداشت جهانی برای امپاکس در ماه مه ۲۰۲۲ پایان یافت، موارد ابتلا در ژاپن، تایلند و بهتازگی در چین رو به افزایش است.
اما گزارش موارد ابتلا در پکن منظم نبوده است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای چین در ماه گذشته تنها یک گزارش منتشر کرد که در آن ۱۰۶ مورد ابتلا در ماه ژوئن ثبت شده است.
هیچ دادهای درمورد موارد ابتلا بهصورت ماهانه منتشر نشده است که این امر یادآور گزارشدهی نامنظم در زمان همهگیری کووید-۱۹ است.
به همین ترتیب، در سراسر جهان برای جلوگیری از ابتلا به امپاکس از سه واکسن استفاده میشود: جنیوس (Jynneos)، تنها واکسنی که در ایالات متحده آمریکا به کار میرود، ACAM2000 و Imvanex، که البته هیچیک از آنها در چین تایید نشدهاند.
چین هونگ معتقد است چین تمایل دارد از محصولات بومی خود استفاده کند و آزمایشهای اولیه برای واکسنهای امپاکس چینی نیز انجام شده است، اما تا جایی که میدانیم برای ارتباط با کارخانه سازنده آن در دانمارک، تلاشی صورت نگرفته است.
او اضافه کرد که با وجود افزایش موارد ابتلا در چین، حالت اضطراری برای مبارزه با شیوع این بیماری وجود ندارد. مرکز مبارزه با بیماریهای کشور چین فقط در ۲۶ ژوئیه برنامهای برای جلوگیری و کنترل شیوع این بیماری منتشر کرد که برنامهای عمومی بود و به تزریق واکسن برای مبارزه با آن اشارهای نداشت.
به گفته هونگ، هرچند به نظر میرسد که ممکن است این بیماری بر ایالات متحده آمریکا تاثیر نداشته باشد، اما در دنیای امروزی که به هم متصل است، بیماریها بهسرعت منتشر میشوند، شبیه چیزی که در مورد کووید-۱۹ دیدیم.
او در پایان گفت: «باید مراقب باشیم، چون با این بیماریهای مسری و جهانیشدن بیماریهای عفونی، اتفاقی که در چین رخ میدهد به همانجا محدود نمیماند، حتی اگر مطمئن باشیم قدرت واگیری امپاکس کمتر است. بنابراین امپاکس بهراحتی ممکن است دوباره در بسیاری از نقاط جهان پیدا شده، به شیوع ثانویه منجر شود و کشورهای مختلف را درگیر کند.»
به گفته سازمان بهداشت جهانی، امپاکس از طریق تماس نزدیک و مایعات بدن حیوانات یا افراد آلوده، به افراد دیگر منتقل میشود.
این بیماری باعث بروز ضایعات دردناک پوستی، تب، گلودرد و تورم غدد لنفاوی مبتلایان میشود.