طرح تاسیس سازمان اطلاعات قوه قضائیه برای سرکوب بیشتر «براندازان»

منتقدان می‌گویند اضافه شدن چهارمین دستگاه امنیتی به افزایش اختلافات و درگیری‌های درون‌حکومتی و کاهش قدرت اطلاعاتی خواهد انجامید

اعتراضات سراسری مردم ایران در پاییز سال گذشته - ایندیپندنت فارسی

نمایندگان مجلس شورای اسلامی به بررسی طرح «تاسیس سازمان حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه» مشغول‌اند تا در صورت تصویب نهایی آن، با ارتقای «مرکز» حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه به «سازمان»، چهارمین دستگاه امنیتی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران برای سرکوب شهروندان منتقد و جلوگیری از براندازی نظام حاکم بر کشور تشکیل شود.

ارتقا و تبدیل شدن مرکز حفاظت و اطلاعات قوه‌ قضائیه به سازمان، آن را به نهادی موازی با وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه پاسداران و سازمان اطلاعات فراجا تبدیل خواهد کرد و عملا چهارمین بازوی اطلاعاتی علی خامنه‌ای نیز فعال خواهد شد.

این مرکز در حال حاضر به ریاست علی عبداللهی فعالیت می‌کند، اما طرح تبدیل آن به سازمانی با بودجه مستقل، نخستین ‌بار در اردیبهشت‌‌ ۱۴۰۱ با امضای شماری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای تصویب ارائه شد.

اگرچه طراحان طرح مذکور، هدف از تنظیم و ارائه این طرح را «پیشگیری، شناسایی و مقابله با انواع فساد در قوه‌ قضائیه» و نیز مقابله با «هرگونه فشار، تهدید، تطمیع و فریب علیه مقامات و کارکنان قوه‌ قضائیه» اعلام کرده‌اند، در متن طرح، یکی از اصلی‌ترین دلایل تنظیم آن و تلاش برای ارتقای مرکز حفاظت و اطلاعات قوه ‌قضائیه به سازمانی با اختیارات گسترده، «مقابله با براندازی» مطرح شده است.

اعتراضات سراسری مردم ایران علیه نظام جمهوری اسلامی که با قتل حکومتی مهسا امینی به دست نیروی گشت ارشاد گسترده‌تر شد و جانی تازه گرفت، در کمتر از یک سال گذشته به اصلی‌ترین دغدغه مقام‌های امنیتی و نظامی برای حفظ نظام حاکم بر کشور تبدیل شده است و اینک به ‌نظر می‌رسد که در آستانه نخستین سالگرد خیزش زن زندگی آزادی، می‌کوشند با افزایش نهادهای سرکوبگر اطلاعاتی، خیزش‌های احتمالی آینده را مهار، و از سراسری و میلیونی شدن آن‌ها جلوگیری کنند.

اما از نگاه بسیاری از تحلیلگران و منتقدان، با توجه به افزایش نارضایتی‌های اجتماعی از نظام جمهوری اسلامی در یک سال گذشته و نیز گسترده‌تر شدن فقر در ایران، این تلاش موفقیت‌آمیز نخواهد بود.

بنا به گزارش خبرنگاران در ایران، در بند «پ» ماده یکم «طرح تاسیس سازمان حفاظت و اطلاعات قوه‌ قضائیه» تاکید شده است که «پیشگیری، کشف، شناسایی و مقابله با توطئه‌ها و فعالیت‌های جاسوسی، خرابکاری، براندازی و ایجاد عوامل نارضایتی در بین مردم» و مقابله با «اقدامات علیه امنیت ملی در سطح قوه قضائیه و پرونده‌های مورد رسیدگی در این قوه» از اهداف این طرح  است.

پیش از این، رسانه‌های ایران خبر داده بودند که ارشدترین مقام‌های نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی، ۲۵ خرداد نشستی در مشهد برگزار کرده‌اند تا درباره «چگونگی مهار اعتراضات بعدی» همفکری کنند. علی خامنه‌ای نیز در یک پیام کوتاه برای حاضران در این جلسه، اعتراف کرده بود که یکی از ضعف‌های اصلی نظام جمهوری اسلامی ایران، «عدم تفاهم» بین دستگاه‌های اطلاعاتی است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در مقدمه توجیهی طرح جدید مجلس برای تشکیل «سازمان حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه»، مقابله با «جنگ روانی مخالفان و معاندان نظام جمهوری اسلامی ایران علیه نظام قضایی»، «تامین سلامت ارکان قوه قضائیه با تاکید بر استقلال قوه قضائیه در نظارت و پایش نسبت به کارکنان» و «ضرورت پاسخگویی و مقابله همه جانبه» با مخالفان، از اهداف این طرح ذکر شده است.

در بند «ذ» ماده یک این طرح نیز آمده است که هدف از تشکیل «سازمان» حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه، «فراهم آوردن اطلاعات و گزارش‌های پرونده‌های قضایی مهم و حساس» به منظور «مقابله با تبلیغات استکباری جهانی و شبهه‌افکنی معاندان و مخالفان» است.

در بخشی از این طرح حتی به ماموریت‌های فرامرزی «سازمان حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه» اشاره، و ذکر شده است که این سازمان اطلاعاتی و امنیتی می‌تواند در «همکاری با دیگر نهادهای امنیتی، پلیس بین‌الملل و دستگاه‌های اجرایی ذیربط برای دستگیری مجرمان و متهمان متواری در پرونده‌های قضایی ملی و فراملی» اقدام کند.

در بند «ج» ماده یک این طرح نیز «شناسایی آسیب‌ها، انحرافات فکری، نفوذ بیگانگان و رفتار خلاف‌ اخلاق حرفه‌ای در جامعه کارکنان قضایی و مقابله با آن» جزو ماموریت‌های «سازمان حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه» دانسته شده است.

همچنین، «حفاظت و مراقبت فیزیکی و سایبری از اماکن، تاسیسات، اسناد، پرونده‌ها و دارایی‌ها در قوه قضائیه»، «صیانت از جان، مال و آبروی قضات و دیگر کارکنان و خانواده آنان» و «نظارت و حفظ امنیت فردی و فیزیکی» در جریان «تردد روزانه اصحاب پرونده‌ها و زندانیان و متهمان»، از ماموریت‌های این سازمان جدید اطلاعاتی و امنیتی است.

یکی از مواد مهم دیگر این طرح، ماده سوم آن است که تاکید دارد «در صورت اختلاف در نظرات یا گزارش‌های مراجع و نهادهای امنیتی در موضوعات قضایی یا در پرونده‌های جرائم ضد امنیت داخلی و خارجی»، از این پس «سازمان حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه نقش هماهنگ‌کننده را دارد» و «نظر نهایی» را این سازمان اعلام می‌کند.

افزون بر این، تشکیل سازمان حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه، بر نهادهای غیردولتی و پرسابقه‌ای چون کانون‌های وکلای سراسر کشور و نهادهای صنفی مرتبط با کارشناسان رسمی، مشاوران و مددکاران، نیز تاثیر خواهد گذاشت.

در بند «ر» ماده یک این طرح نیز «مشارکت در برگزاری آزمون‌ها، جذب، گزینش، پذیرش و اعطای صلاحیت و مجوزها به افراد صالح در مشاغل حساس و مهم، پست‌های قضایی و مدیریتی و در حرفه‌های وابسته، مانند کارشناسی، وکالت، مشاوره و مددکاری، میانجیگری و داوری»،  از ماموریت‌های این سازمان تعیین شده است.

در حال حاضر سه دستگاه اطلاعاتی و امنیتی با اختیارات گسترده، شامل وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه پاسداران و سازمان اطلاعات فراجا، در سطح کشور فعالیت دارند. شمارچشمگیری از دستگاه‌های اطلاعاتی درون‌سازمانی نیز در سپاه، ارتش، ستاد کل نیروهای مسلح و وزارت دفاع جمهوری اسلامی به فعالیت مشغول‌اند.