پژوهشگران آمریکایی موفق شدهاند نابینایی ناشی از آسیبدیدگی شدید قرنیه را با پیوند سلولهای بنیادی درمان کنند.
به گزارش اسوشیتدپرس، فیل درست در سال ۲۰۱۷، حین کار دچار سانحه شد و مواد شیمیایی چشم چپش را سوزاند و نابینا کرد. این مرد ۵۱ ساله اهل آلاباما یکی از چهار بیماری بود که تحت عملی آزمایشی قرار گرفت که آسیبدیدگی شدید یک چشم را با پیوند سلولهای بنیادی چشم دیگر درمان میکند.
او میگوید پیش از این عمل، چشم چپش نابینا بود و حساسیت شدید به نور و سردردهای شدید ناتوان و زمینگیرش کرده بود اما اکنون بیناییاش به حدی است که میتواند رانندگی کند و حساسیت چشمش به نور رفع شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این اولین بار است که پژوهشگران آمریکایی این روش را آزمایش میکنند و گرچه گاهی درمانهای جانبی و بیشتری لازم است، پیوند سلولهای بنیادی میتواند به هزاران بیمار که گزینه درمانی دیگری ندارند کمک کند.
این روش میتواند «کمبود سلول بنیادی لیمبال»، اختلال قرنیه که پس از سوختگی با مواد شیمیایی و سایر جراحتهای چشمی ایجاد میشود، را درمان کند. بیمارانی که سلولهای لیمبال ندارند، سلولهایی که برای تکثیر و حفظ لایه بیرونی قرنیه ضروریاند، نمیتوانند تحت عمل پیوند قرنیه قرار بگیرند که معمولا برای بهبود بینایی انجام میشود.
دکتر اولا جرکناس، چشمپزشک و محقق اصلی این پژوهش، میگوید در این روش از بافت خود بیمار استفاده میشود، نه بافت اهدایی که بدن ممکن است پس بزند.
در این روش، یک بافت کوچک از سلولهای بنیادی چشم سالم برداشته و سپس در آزمایشگاه کشت داده میشود. پس از دو هفته، این سلولها به چشم آسیبدیده پیوند زده میشوند.
جرکناس میگوید این روش بهتر از شیوه دیگری است که تکه بسیار بزرگی از سلولهای بنیادی چشم سالم را برمیدارند تا برای چشم آسیبدیده استفاده کنند، زیرا این احتمال وجود دارد که چشم سالم آسیب ببیند.
سطح قرنیه هر چهار بیماری که تحت این روش درمانی قرار گرفتند ترمیم شده است. سپس، به درست و یک بیمار دیگر قرنیه مصنوعی پیوند زده شد، اما بینایی دو بیمار دیگر فقط با همان پیوند سلول بنیادی بهبود پیدا کرد.
پژوهشگران اکنون در نظر دارند در مرحله بعدی آزمایش بالینی، ۱۵ بیمار را با استفاده از این روش تحت درمان قرار دهند.