پس از شکست نخستین سفر روسیه به ماه بعد از ۴۷ سال، فیزیکدان و اخترشناس برجسته و مشاور کلیدی ولادیمیر پوتین در برنامه اکتشافی ماه در بیمارستانی در مسکو بستری شد.
میخائیل ماروف ۹۰ ساله پس از آنکه فضاپیمای لوناــ۲۵ از کنترل خارج شد و به ماه برخورد کرد، در پی «وخامت شدید» حالش بهسرعت به بیمارستان منتقل شد.
او بعد از اعلام شکست لوناــ۲۵ گفت: «خیلی بد شد که نتوانستیم فضاپیما را فرود بیاوریم.»
روسکوسموس (Roskosmos)، شرکت فضایی دولتی روسیه، اعلام کرد که ارتباط با این سفینه در ساعت ۱۱:۵۷ صبح روز شنبه (به وقت گرینویچ) به دلیل مشکلی هنگام انتقال سفینه به مدار پیش از فرود، قطع شد. قرار بود فرود روز دوشنبه بهنرمی انجام شود.
روسکوسموس در بیانیهای اعلام کرد: «این وسیله به مداری پیشبینینشده منتقل و به دلیل برخورد با ماه متلاشی شد.»
در این بیانیه آمده که برای بررسی دلایل از بین رفتن سفینه لوناــ۲۵ یک هیئت بینبخشی ویژه تشکیل شده است. این ماموریت امیدها در روسیه برای بازگشت این کشور به رقابت بزرگ قدرتها در زمینه برنامه اکتشافی ماه را زنده کرده بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ماروف به روزنامه مسکوفسکی کومسومولتس گفت که امیدوار است درباره دلایل سقوط این سفینه بحث و بررسی دقیق انجام شود.
رویترز به نقل از ماروف نوشت: «این شاید آخرین امید من برای دیدن احیای برنامه اکتشافی ماه بود.»
او به دیلی میل گفت که در الگوریتمهای پرتاب به مدار نزدیک به ماه اشتباهی رخ داد که «باید پیدا شود».
«این کار برای کارشناسان این هیئت سخت نیست. فکر میکنم در آینده نزدیک پاسخ پیدا شود.»
او با انتشار جزئیات بیماریاش به این خبرگزاری گفت که اکنون «تحت نظر» است و عصبانیتش را از شکست این ماموریت ابراز کرد.
«مگر میشود نگران نباشم؟ این موضوع تمام عمر برایم بسیار مهم بود. همهچیز خیلی سخت است.»
شکست لوناــ۲۵ نشاندهنده زوال قدرت فضایی روسیه از زمان روزهای شکوهش در رقابت جنگ سرد است؛ زمانی که مسکو در سال ۱۹۵۷ اولین ماهوارهــ اسپوتنیک ۱ــ را به مدار زمین فرستاد و یوری گاگارین، فضانورد شوروی سابق، نخستین انسانی بود که در سال ۱۹۶۱ به ماه سفر کرد.
این همچنین در شرایطی رخ میدهد که اقتصاد دو تریلیون دلاری روسیه تحت فشار تحریمهای غرب و نبرد در بزرگترین جنگ زمینی اروپا پس از جنگ جهانی دوم با بزرگترین چاش خارجیاش طی دههها مواجه است.
اگرچه ماموریتهای اکتشافی ماه بسیار دشوارند و بسیاری از تلاشهای ایالات متحده آمریکا و شوروی با شکست مواجه شدهاند، روسیه از زمان لوناــ۲۴ که لئونید برژنف، رهبر کمونیست، بر کرملین حکومت میکرد، برای رفتن به ماه تلاشی انجام نداده بود.
روسیه با هند که قرار است این هفته فضاپیمای چاندرایانــ۳ را روی قطب جنوب ماه فرود آورد و مهمتر از آن با چین و ایالات متحده آمریکا که هر دو اهداف پیشرفتهای برای سفر اکتشافی ماه دارند، رقابت میکند.
مقامهای روسی امیدوار بودند ماموریت لوناــ۲۵ نشان دهد روسیه قادر است با وجود افول بعد از فروپاشی شوروی و هزینه هنگفت جنگ اوکراین، در فضا با ابرقدرتها رقابت کند.
گزارش تکمیلی از خبرگزاریها
© The Independent