ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، در نشست خبری روز دوشنبه ۳۰ مرداد، احتمال دیدار و گفتوگوی مقامهای ایران و آمریکا در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک را رد کرد.
او گفت مذاکرات میان دو کشور «غیرمستقیم و صرفا در چارچوب تبادل زندانیان، رفع انسداد داراییهای بلوکهشده و رفع تحریمها» است و برای گفتوگوی مستقیم بین ایران و آمریکا در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد و جای دیگر هیچ برنامهای وجود ندارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه مقامهای جمهوری اسلامی برای مبادله زندانیان با آمریکا یک بازه زمانی دو ماهه مشخص کرده بودند، گفت: «روند اجرایی در مسیر توافق در حال پیشرفت است و ما خوشبینایم که روند انتقال در بازه زمانی تعیینشده انجام شود.»
ناصر کنعانی ادامه مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا پس از مبادله زندانیان را تلویحا تایید کرد و گفت: «امیدواریم این توافق در سقف زمانی تعیینشده بهصورت کامل اجرایی شود تا زمینه و اعتماد لازم برای پیشرفت روند کار در حوزههای دیگر شکل بگیرد.»
سخنگوی وزارت امور خارجه از پاسخ به سوالی درباره نحوه سپردهگذاری داراییهای ایران در قطر طفره رفت و مدعی شد طرح جزئیات در این زمینه «کمککننده» نیست و نتیجه کار که آزادی زندانیان و رفع انسداد پولهای بلوکهشده بود، اهمیت دارد.
ناصر کنعانی بدون اشاره به بازداشت شهروندان دوتابعیتی و امتیازگیری جمهوری اسلامی از کشورهای غربی در ادامه ادعاهایش گفت: «دولت ایران با اقتدار دولت آمریکا را به تمکین و پذیرش خواستههای ایران مجبور کرد.»
سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی در ادامه، به خبر تخلیه نفت ایران از نفتکش توقیفشده در آمریکا که آسوشیتدپرس منتشر کرده بود، واکنش نشان داد و با تکرار جمله معروف علی خامنهای گفت: «دوران بزن، دررو تمام شده است و جمهوری اسلامی دست تعرضکنندگان را کوتاه میکند.»
کنعانی توقیف نفتکش ایرانی را «دستدرازی به نفت ایران و راهزنی دریایی» خواند و گفت جمهوری اسلامی «دستبسته» نخواهد بود و واکنش نشان میدهد.
کنعانی حضور نیروهای آمریکایی در سوریه «اشغالگرانه» و «غیرقانونی» خواند و بدون اشاره به اقدامهای تحریکآمیز جمهوری اسلامی در منطقه مدعی شد: «استمرار حضور آمریکا در خاک سوریه زمینه را برای تشدید اقدامهای تروریستی فراهم کرده است.»
او در ادامه ادعاهایش، حضور کشورهای فرامنطقهای در خلیجفارس را «پوچ و توخالی» توصیف کرد و مدعی شد: «دولت آمریکا از روند افزایش تلاشهای توام با تقویت همگرایی بین کشورهای شمال و جنوب خلیجفارس نگران است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سخنگوی وزارت امور خارجه انتقال نیروهای جدید آمریکا به خلیجفارس را نیز «تحریککننده» خواند و با تاکید بر اهمیت خلیجفارس و تنگه هرمز برای جمهوری اسلامی گفت: «نیروی دریایی با هرگونه اقدام غیرقانونی از ناحیه هر طرفی باشد برخورد حرفهای، هوشمندانه و قانونی و متناسب خواهد داشت.» او همچنین از ادامه «تبادلنظر و مشورت» با کشورهای حوزه پیرامونی خلیجفارس درباره این موضوع خبر داد.
کنعانی با استناد به سخنان علی خامنهای، ۲۸ مرداد را «آغاز چالش بین ایران و آمریکا» خواند و گفت: «آمریکا و انگلستان باید به دلیل مقابله با ملت ایران پاسخگو باشند و پایان دادن به مواضع غیرسازنده و مداخلهجویانه این دو کشور در امور داخلی ایران اولین گام ضروری در این رابطه است.»
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی را «قربانی پدیده تروریسم» خواند و مدعی شد که ایران در «صف مقدم مبارزه با تروریسم» است. او همچنین با تکرار سخنان رهبر جمهوری اسلامی مدعی شد که سپاه پاسداران «بزرگترین سازمان ضدتروریستی جهان» است و قاسم سلیمانی «قهرمان مبارزه با تروریسم» بود.
روابط تهران و ریاض
ناصر کنعانی در بخش دیگری از نشست خبری روز دوشنبه، به سوالاتی درباره سفر حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه به عربستان سعودی، پاسخ داد و گفتوگوها میان دو کشور را «مثبت، سازنده و روبهجلو» توصیف کرد.
او در عین حال، از پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، هم از حضور نیروهای آمریکایی در منطقه ناخرسند است، طفره رفت و گفت: «دیدگاه ما در ارتباط با حضور نیروهای فرامنطقهای در خلیجفارس روشن است و معتقدیم این حضور مخل ثبات و امنیت منطقه است. ما دیدگاههایمان را به طرف مقابل ارائه کردیم و این مسئولیت آنها است که چنانچه مایل باشند، دیدگاهشان را علنی بیان کنند.»
به گفته کنعانی، وزیر امور خارجه در سفر به عربستان سعودی درباره تشکیل مجمع گفتوگوهای همکاری منطقهای با مقامهای این کشور صحبت کرده و این «ایده» موردتوجه عربستان قرار گرفته است. او همچنین خبر داد که در دیدار وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی و عربستان سعودی درباره روند توسعه همکاریهای اقتصادی و تجاری گفتوگو شده است و دو طرف همنظر بودهاند که در اولین فرصت اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی برگزار شود و در ادامه گفت که سفیر عربستان سعودی در تهران، طی روزهای آینده عازم محل ماموریتش میشود.
ناصر کنعانی در نشست خبری روز دوشنبه از احضار کارداران سوئد و دانمارک به وزارت امور خارجه در غیاب سفرای این دو کشور خبر داد و گفت چنانچه سوئد در مقابل اهانت به قرآن اقدام بازدارندهای انجام ندهد، سفیر جدید این کشور پذیرفته نخواهد شد.
او در بخش دیگری از سخنانش، بازدید هیئت فنی ایران از ایستگاه آبسنجی دهراود در افغانستان را نشانه «حسن نیت» طالبان دانست و در مورد مسائل مربوط به افغانستان نیز به نشست مسکو در مهرماه اشاره کرد و گفت که میزبان از هیئت طالبان هم برای حضور در این نشست دعوت کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه افزود که جمهوری اسلامی آمادگی دارد میزبان گفتوگوهای بینالافغانی با مشارکت همه گروههای این کشور باشد.
کنعانی درباره سفر رئیسی به ژوهانسبورگ برای شرکت در نشست سران بریکس و بریکسپلاس نیز گفت: «همکاری با بریکس و عضویت در این گروه برای ایران حائز اهمیت است.» به گفته او، ایران جزو معدود کشورهایی است که با اعضای بریکس در حوزههای تجاری و اقتصادی همکاریهای توسعهیافته دارد و مایل است پیوندهایش را با کشورها و شرکتهایی که مایل به همکاری با ایراناند، افزایش دهد».
سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی، کاهش میزان آب دریای خزر را به تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین ارتباط داد ولی مسدود شدن ورودیهای رودخانه ولگا در روسیه را نیز تلویحا رد نکرد و گفت که جمهوری اسلامی این موضوع را در چارچوب کنوانسیون تهران دنبال میکند.