در شرایطی که دولت انتشار آمارهای رسمی اقتصادی را محدود و عملا ممنوع کرده است، با مقایسه اظهارنظرهای شماری از مقامهای دولتی در ماههای گذشته، وخامت وضع معیشتی جامعه بارها تایید شده است.
بنا به گزارشی که یکشنبه، ۵ شهریور (۲۷ اوت) منتشر شد، علی آقامحمدی، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران، با مقایسه سخنان مدیرکل مطالعات رفاه اجتماعی وزارت کار در تیر سال جاری خورشیدی و سخنان مجید موافق قدیری در ۹۵، از افزایش ۲۷ درصدی جمعیت درگیر مشکل سوءتغذیه در کشور طی ۷ سال گذشته خبر داده است.
قدیری سال ۹۵ مدعی شده بود که ۳۰ درصد جمعیت کشور دچار سوءتغذیهاند. اما هادی موسوی نیک، مدیرکل مطالعات رفاه اجتماعی وزارت کار، تیر امسال هشدار داد: «۵۷ درصد از جمعیت ایران سوءتغذیه دارند و کالری لازم را دریافت نمیکنند.»
این آمار روشنگر افزایش ۲۷ درصدی جمعیت دچار سوءتغذیه در ایران است. به گفته موسوی نیک، درحالیکه بانک جهانی حداقل کالری روزانه لازم را برای یک انسان ۲۱۰۰ کیلوکالری اعلام کرده است، ۵۷ درصد جمعیت ایران این میزان حداقلی را نیز دریافت نمیکنند.
رشد مستمر قیمت مواد غذایی، کاهش قدرت خرید اقشار ضعیفتر جامعه و افزایش سهم مسکن و سلامت در سبد هزینه خانوارهای ایرانی موجب شده است که به موازات افزایش تورم ماهانه و سالانه سبد معیشت، خانوارهای ایرانی ناچار به کاهش مصرف اقلام خوراکی ضروری از قبیل لبنیات و پروتئین باشند و این موضوع باعث بحران سوءتغذیه در ایران شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وزارت بهداشت، ۱۸ تیر در پژوهشی اعلام کرد که حدود ۴۷ درصد زنان بالای ۵۰ سال در ایران به مشکل کبود تراکم استخوان دچارند و دلیل آن، پایینبودن متوسط مصرف لبنیات و کاهش میزان کلسیم است. این آمار با سخنان سخنگوی انجمن صنایع فرآوردههای لبنی کشور در خرداد، همخوانی دارد.
طبق آمارهای رسمی وزارت بهداشت، نزدیک به ۱۶ درصد کودکان زیر شش سال در ایران دچار مشکل جدی سوءتغذیهاند، و ۸۰۰ هزار کودک در سنین رشد نیز با کمبود جدی مصرف مواد پروتئینی مواجهاند.
محمدرضا بنیطبا در گفتوگو با ایسنا اعلام کرد که سرانه مصرف شیر در دنیا برای هر نفر حدود ۱۵۰ تا ۱۶۰ لیتر در سال است که در کشورهای آمریکا و فرانسه به حدود ۲۰۰ لیتر و در شمال اروپا به حدود ۳۰۰ لیتر هم میرسد، ولی در ایران سرانه مصرف لبنیات برای هر نفر، در خوشبینانهترین حالت، حدود ۷۰ لیتر است.
بنیطبا افزایش قیمت لبنیات را دلیل خارج شدن آن از سبد اقشار ضعیف و آسیبپذیر جامعه دانست که نشاندهنده تاثیر تورم بر سلامت جامعه است.
در کنار لبنیات، مصرف گوشت و مرغ نیز بنا به آمارها، طی دو سال گذشته کاهشیافته است. افشین صدر دادرس، مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور، خرداد امسال اعلام کرد که در شرایطی که تا دو سال پیش هر ایرانی ۱۲ کیلوگرم مصرف سرانه گوشت داشته است، این رقم در پایان ۱۴۰۱ به شش تا هفت کیلوگرم رسیده که کاهشی ۵۰ درصدی را نشان میدهد.
درحالیکه تمام آمارها اثباتکننده افزایش فشارها بر جامعه به دلیل گرانی و تورم افسارگسیخته است، مقامهای اقتصادی دولت سیزدهم میکوشند با جلوگیری از انتشار آمارهای رسمی، وضع نگرانکننده سلامت جامعه را به دلیل سوءتغذیه، انکار کنند.
این در حالی است کارشناسان، شوکهای تورمی متعدد و رشد سریع قیمت مواد خوراکی را در دو سال گذشته، دلیل اصلی کاهش سرانه میزان کالری لازم برای نیمی از جامعه میدانند و معتقدند که افزایش قیمت گوشت، مرغ، ماهی، لبنیات، حبوبات، میوهها و سبزیجات، تاثیر خود را نهتنها در کوتاهمدت، که در سالهای آینده نیز نشان خواهد داد.
دولت ابراهیم رئیسی سال گذشته با حذف یارانه کالاهای اساسی، باعث تورمی بیسابقه در ایران شد. این در حالی است که پیش از روی کار آمدن دولت سیزدهم نیز دستکم دو سال متوالی، نرخ رشد قیمت مواد غذایی در ایران افسارگسیخته و نامتناسب با درآمد اقشار ضعیف جامعه بود.