طالبان بر خروج ارزهای خارجی محدودیت وضع کردند

هر فرد از طریق فرودگاه‌های بین‌المللی افغانستان بیشتر از پنج‌هزار دلار و از طریق گذرگاه‌های مرزی، بیش از ۵۰۰ دلار نمی‌تواند خارج کند

طالبان نگران افت بیشتر ارزش پول افغانی در برابر ارزهای خارجی، به‌ویژه دلارند- LILLIAN SUWANRUMPHA/ AFP

دفتر نخست‌وزیر طالبان روز سه‌شنبه، ۱۸ بهمن (هفتم فوریه) در بیانیه‌ای از اعمال محدودیت بر خروج ارز، طلا و سنگ‌های قیمتی به خارج از افغانستان خبر داد.

در این بیانیه آمده است که هر فرد از طریق فرودگاه‌های بین‌المللی افغانستان بیشتر از پنج‌هزار دلار آمریکایی و از طریق گذرگاه‌های مرزی، بیش از ۵۰۰ دلار نمی‌تواند خارج کند.

در این بیانیه ذکر شده است که اگر کسی بیش‌از میزان تعیین‌شده، دلار از کشور خارج کند، درازای هر یک‌میلیون دلار به‌اندازه یک سال و درمورد ارقام کمتر از میلیون دلار، درازای هر یک‌صدهزار دلار، به‌اندازه یک ماه و درمورد ارقام کمتر از آن، «تا حد تعیین‌شده در بند دو»، به اندازه ده روز زندانی می‌‌شود.

دفتر نخست‌وزیر طالبان تاکید کرد پول و طلایی که از متخلفان فرمان محدودیت بر انتقال ارز و طلا به‌دست می‌آید، در بانک مرکزی افغانستان نگهداری خواهد شد.

دفتر نخست‌وزیر طالبان، ریاست استخبارات (اطلاعات) و وزارت‌خانه‌های داخله (کشور) و دفاع را مسئول جلوگیری از قاچاق ارزهای خارجی، طلا، سنگ‌های قیمتی و آثار باستانی دانسته است.

این دفتر از تمامی بازرگانان و صرافان خواسته است که براساس دستور جدید، از خروج ارزهای خارجی، طلا و سنگ‌های قیمتی جلوگیری کنند.

این دفتر از شهروندان خواسته است که در هنگام دادوستد از پول افغانی به‌جای ارزهای خارجی استفاده کنند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

طالبان پیش از این هم محدودیت شدید بر خروج دلار و یورو از افغانستان وضع کرده بودند.

سوسن محمدی یکی از ساکنان استان هرات در غرب افغانستان است. او شش‌ماه قبل، پس‌از قبولی درخواست پناهندگی‌اش از آلمان و هنگام خروج از هرات، در گذرگاه اسلام‌قلعه مورد بازرسی طالبان قرار گرفت و آن‌ها به او اجازه خارج‌کردن دلارهایش را نمی‌دادند.

او به ایندیپندنت فارسی می‌گوید: «نیروهای طالبان اموال ما را خیلی بررسی کردند و از ما می‌پرسیدند که اگر دلار با خود داریم، به آن‌ها تحویل دهیم، تا مشکلی برای ما پیش نیاید. ما تقریبا ۱۵۰۰ دلار داشتیم و به راننده داده بودیم تا پنهان کند و این پول به‌دست طالبان نیفتد.»

افغانستان یک کشور مصرف‌کننده و به‌شدت نیازمند کمک‌های جامعه جهانی است و ثبات پول افغانی هم وابستگی شدیدی به میزان دریافت کمک‌های خارجی دارد.

طالبان نگران افت بیشتر ارزش پول افغانی در برابر ارزهای خارجی، به‌ویژه دلارند. یکی از روش‌های طالبان برای جلوگیری از کاهش بیشتر ارزش افغانی، فروش دلار در مزایده‌ها است.

بانک مرکزی افغانستان که زیر نظر طالبان فعالیت می‌کند، در حساب توییترش نوشت که فردا (چهارشنبه، ۱۹ بهمن‌ماه)، ۱۷میلیون دلار را در مزایده به فروش می‌رساند و از بانک‌ها و شرکت‌های صرافی و خدمات پولی واجد شرایط تقاضا کرد تا در آن شرکت کنند.

این بانک با فروش دلار در مزایده‌ها برای کنترل موقت ارزش پول افغانی تلاش می‌کند؛ اما وقتی سطح تولیدات افغانستان در پایین‌ترین حد باشد و بیشتر کالاها از خارج این کشور تامین شود، ارزش پول افغانی دربرابر ارزهای خارجی ثابت نخواهد ماند.

قاچاق دلار و طلا از افغانستان در حکومت سابق افغانستان هم وجود داشت.

طالبان کنترل چندانی در نوارهای مرزی افغانستان ندارند و انتقال ارز، طلا و سنگ‌های قیمتی ازطریق مسیرهای قاچاق از این کشور جریان دارد.

استخراج سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی از گذشته تاکنون به‌شکل غیرقانونی جریان دارد و حکومت طالبان هم قادر به جلوگیری از این کار نیست.

بیشتر از جهان