انزوای طالبان تاجیک‌تبار؛ برای نخستین‌بار یک فرمانده پشتون استاندار بدخشان شد

در مراسم آغاز به کار قاری ایوب خالد، هیچ‌یک از فرماندهان ارشد تاجیک‌تبار حضور نداشتند

مولوی امان‌الدین منصور، استاندار پیشین و قاری محمد خالد ایوب، استاندار فعلی طالبان در بدخشان-شبکه‌های اجتماعی

قاری محمد ایوب خالد، فرمانده قدرتمند پشتون‌تبار در رژیم طالبان، حدود سه ماه پس از منصوب شدن در مقام استاندار جدید بدخشان، که منطقه‌ای تاجیک‌‎نشین در مرز با تاجیکستان است، روز چهارشنبه ۲۲ شهریور وارد بدخشان شد و زمام امور آن استان را به دست گرفت.

شیخ محمد خالد حنفی، وزیر امر به معروف و نهی از منکر طالبان، و مولوی محمد نبی عمری، معاون اول وزارت داخله (کشور) طالبان، که از مقام‌های ارشد شبکه حقانی در کابینه طالبان‌اند، در مراسم آغاز به کار قاری محمد ایوب در مقام استاندار جدید بدخشان حضور داشتند. قاری محمد ایوب خالد از ساکنان قندهار و از دوستان نزدیک ملا دادالله، فرمانده سابق طالبان در جنوب افغانستان، است که در سال ۲۰۰۷، در حمله نیروهای ویژه آمریکایی و بریتانیایی کشته شد. دولت آمریکا معتقد بود که ملا دادالله عضو ارشد القاعده است و به سازمان‌دهی و تقویت القاعده در افغانستان کمک کرده است. قاری محمد ایوب خالد از دوستان نزدیک ملا دادالله بود، اما مشخص نیست که با القاعده ارتباطی دارد یا خیر.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

قاری محمد ایوب خالد در دو سال سلطه طالبان بر افغانستان در مقام استاندار کنر و فرمانده ارتش طالبان در شرق کشور افغانستان کار می‌کرد که کانون قدرت خانوادگی سران شبکه حقانی است. او در اوایل ماه تیر و پس از حمله‌های مرگ‌بار داعش خراسان در بدخشان، با فرمان ملا هبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان، به‌عنوان استاندار جدید بدخشان معرفی شد، اما در این مدت به دلایل گوناگون، از جمله تنش میان طالبان تاجیک‌تبار و پشتون‌تبار، نتوانست کارش را در بدخشان آغاز کند.

در اواسط خرداد، مولوی نثاراحمد احمدی، معاون استانداری بدخشان، و مولوی صفی‌الله صمیم، فرمانده پیشین طالبان در بغلان، در دو حمله انتحاری جداگانه در شهر فیض‌آباد، مرکز بدخشان، کشته شدند.

حمله به این دو عضو ارشد طالبان را گروه داعش خراسان بر عهده گرفت که باعث نگرانی طالبان شد.

بدخشان استانی تاجیک‌نشین در شمال‌‎ شرق افغانستان است که در دو سال گذشته، طالبان تاجیک‌تبار آن را اداره می‌کردند. قاری فصیح‌الدین فطرت، رئیس ستاد ارتش طالبان، مولوی امان‌الدین منصور، رئیس پیشین نیروی هوایی طالبان و فرمانده ارتش این گروه در شرق افغانستان، قاری دین محمد حنیف، وزیر اقتصاد رژیم طالبان، و شماری دیگر از فرماندهان کلیدی این گروه از قوم تاجیک و از ساکنان بدخشان‌اند.

حمله انتحاری در بدخشان که منجر به کشته شدن مولوی نثاراحمد احمدی، معاون استانداری طالبان شد-شبکه‌های اجتماعی
 

در جریان حمله‌های داعش به مقام‌های محلی طالبان در بدخشان در اواسط خرداد، مولوی امان‌الدین منصور مسئولیت استانداری بدخشان را بر عهده داشت، اما در آن زمان در سفر حج بود و پیش از اینکه از سفر بازگردد، از این مسند برکنار شد.

پس از حمله‌های مرگ‌بار داعش در بدخشان، طالبان ده‌ها نیروی پشتون‌تبار را از کابل و قندوز به این استان اعزام کردند تا ضمن راه‌اندازی بازرسی عمومی برای کشف پناهگاه‌های داعش، طالبان تاجیک‌تبار را خلع‌قدرت کنند. در اوایل تیر، منابع در بدخشان به ایندیپندنت فارسی گفتند که میان طالبان پشتون‌تبار و تاجیک تنش ایجاد شده و برای پیشگیری از درگیری نظامی، طالبان پشتون‌تبار مجبور به عقب‌نشینی از بدخشان شدند.

اوایل تیر ماه و پس از صدور حکم رهبر طالبان در مورد برکناری مولوی امان‌الدین منصور و منصوب شدن قاری خالد به سمت استاندار بدخشان، یک منبع نزدیک به مولوی امان‌الدین منصور ادعا کرد که  که منصور و دیگر سران طالبان تاجیک‌تبار، از جمله قاری فصیح‌الدین، با واگذاری زمام امور بدخشان به فرمانده پشتون‌تبار موافق نیستند. این منبع مدعی شده بود که در اوایل سلطه طالبان بر افغانستان، میان ملا هبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان، و فرماندهان کلیدی تاجیک‌تبار توافق شده بود که امور بدخشان به طالبان پشتون‌‎تبار واگذار نشود و طالبان تاجیک‌تبار ساکن بدخشان، به‌دلیل سهمی که در جنگ علیه دولت‌های پیشین افغانستان داشته‌اند، بتوانند مدیریت آن استان را به دست بگیرند.

مولوی امان‌الدین منصور، قاری فصیح‌الدین فطرت و شماری دیگر از فرماندهان تاجیک‌تبار طالبان-خبرگزاری باختر
 

در نزدیک به سه ماه گذشته، امور بدخشان را یک فرمانده تاجیک‌تبار طالبان بر عهده داشته است. اما از امروز، زمام این استان به دست یک فرمانده پشتون‌تبار وفادار به شبکه حقانی خواهد بود. به نظر می‌رسد در نزدیک به سه ماه گذشته گفت‌وگوهایی میان طالبان تاجیک‌تبار بدخشانی و رهبری طالبان در قندهار برای واگذاری مسئولیت بدخشان به قاری محمد ایوب خالد صورت گرفته است، چون در این مدت، قاری خالد در کابل بود و از سفر به بدخشان خودداری می‌کرد.

در اوایل تیر، هم‌زمان با انتصاب قاری خالد، چند عضو دیگر طالبان نیز به سمت استاندار در شهرهای دیگر منصوب شدند که دو روز پس از صدور حکم مولوی هبت‌الله کارهای جدیدشان آغاز کردند. اما در این مدت، قاری خالد در کابل بود.

در عکس‌هایی که وزارت داخله (کشور) طالبان از مراسم آغاز به کار قاری محمد خالد ایوب در مقام استاندار بدخشان منتشر کرد، هیچ‌یک از فرماندهان کلیدی طالبان تاجیک‌تبار که از ساکنان بدخشان‌اند حضور نداشتند. پیش از این، قاری فصیح‌الدین فطرت و مولوی امان‌الدین منصور در بیشتر برنامه‌های سیاسی که در این استان برگزار می‌شد، به‌ویژه در مراسم معرفی مسئولان ارشد دولتی، حضور می‌یافتند.

به نظر می‌رسد پس از واگذاری زمام امور بدخشان به یک فرمانده پشتون‌تبار قندهاری، طالبان تاجیک‌تبار آخرین سنگر و پایگاه خود را از دست داده‌اند و پس از این، بیشتر از قبل، در سایه رژیم طالبان منزوی خواهد شد که بر اساس گزارش هیئت معاون سازمان ملل متحد در افغانستان، «رژیمی متشکل از مردانی از قوم پشتون» است.

بیشتر از جهان