قرارگرفتن در معرض آلودگی هوا در دوران جنینی به تاثیر منفی بر سلولهای نوزاد تازه متولد شده، ازجمله واکنش آنها به تنش ربط دارد.
مطالعهای که روز سهشنبه منتشر شد، بر شواهد فزایندهای تاکید میکند که نشان میدهد آلودگی هوا تاثیرات [منفی] زیادی بر کودکان حتی پیش از تولد آنها دارد.
آلودگی هوا در تابستان امسال در بسیاری از نقاط جهان مسئله مهمی بوده است، چرا که آتشسوزیهای مهارناشدنی از کانادا، غرب ایالات متحده آمریکا و هاوایی تا شمال آفریقا، یونان و اسپانیا را فرا گرفت.
آتش میزان زیادی از آلایندهها را که اغلب ترکیبی پیچیده از مواد زیانبار تمام چیزهایی است که در مسیر خود بلعیده، در اتمسفر منتشر میکند.
این ترکیب حاوی ذرات ریز، مانند پیام۱۰ و گازهایی مانند دیاکسید نیتروژن (NO2) است که در این مطالعه جدید بررسی شد. (گازهای خروجی وسیله نقلیه یکی دیگر از منابع اصلی این آلایندهها محسوب میشود.)
دکتر اولگا گورلانووا، پزشک پژوهشگر بیمارستان کودکان دانشگاه بازل سوئیس که هدایت این مطالعه را برعهده داشت، دریافت که تماس مادر با هوای آلوده در دوران بارداری بر اتوفاژی کودک – سیستم بازیافت سلولی بدن که بر «خودخواری» سلولهای آسیبدیده در واکنش به استرس نظارت دارد – تاثیر میگذارد. آلودگی هوا بر فرآیندهای مربوط به پیری و بازسازی سلولی نیز تاثیر داشت.
مطالعه دکتر گورلانووا پیشتر نشان داده بود که قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا در دوران بارداری، بر کارکرد ریه و سیستم ایمنی نوزاد تاثیرگذار است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این گروه، تماس مادران با دیاکسید نیتروژن و پیام۱۰ را اندازهگیری کرد و سپس ۱۱ پروتئین موجود در خون بند ناف ۴۴۹ نوزاد سالم را سنجید. این پژوهشگران دریافتند که هم دیاکسید نیتروژن و هم پیام۱۰، هر دو به این تغییرات مرتبطند.
دکتر گورلانووا گفت:«نتایج ما نشان میدهد دیاکسید نیتروژن، آلایندهای که بهطورعمده از گازهای خروجی وسایل نقلیه به وجود میآید، با افزایش سطح پروتئین بکلین-۱ (Beclin-1 protein) که برای شروع اتوفاژی مهم است ارتباط دارد.»
تماس با دیاکسید نیتروژن بالاتر به کاهش سطح سروتونین۱ (SIRT1) مرتبط است که نقش محافظتی در مقاومت مقابل فشار، التهاب و پیری دارد. اینترلوکین۸ (IL-8) یک پروتئین فعال در سلولهای التهابی خاص است.
با این حال، نوزادان به تماس مادرانشان با آلودگی هوا در دوران بارداری، واکنشهای منحصربهفرد و متفاوتی نشان دادند که نشانگر آسیبپذیری بیشتر برخی از آنها نسبت به دیگران است. این امر حتی درمورد خانواده ساکن منطقهای با سطح آلودگی نسبتا پایین هم صدق میکرد.
گام بعدی این است که ببینیم آیا نوزادانی که تحت تاثیر آلودگی هوا قرار گرفتهاند، در مقایسه با کودکانی که پروتئینهایشان سالم مانده است، در بزرگسالی به مشکلات تنفسی بیشتری مبتلا میشوند یا خیر.
پروفسور ماریل پایننبورخ، رئیس بخش بیماریهای تنفسی و آلرژی کودکان در مرکز پزشکی اراسموس هلند که در این مطالعه شرکت نداشت، گفت این پژوهش پیامی «بلند و رسا» درمورد تهدیدهای آلودگی هوا فرستاد.
«همه ما باید تلاشهایمان را دوچندان کنیم تا آلودگی هوا را در سریعترین زمان و تا آنجا که ممکن است کاهش دهیم. این امر نهتنها موجب بهبود سلامت مردم و کاهش هزینههای مربوط به درمان بیماریهای ناشی از آلودگی هوا میشود، بلکه در شرایطی که اضطرار اقلیمی روزبهروز بارزتر میشود، به محیطزیست کمک خواهد کرد.»
شاخص کیفیت هوای زندگی (Air Quality Life Index)، طرح پژوهشی بینالمللی گستردهای که در ماه اوت بهروزرسانی شده است، نشان میدهد که آلودگی هوا بزرگترین تهدید خارجی برای امید به زندگی است.
مارشال برک، اقتصاددان دانشگاه استنفورد، نیز بهتازگی در توییتی اشاره کرد که میانگین آمریکاییها تا اوایل ژوئیه ۲۰۲۳ در معرض ۴۵۰ میکروگرم دود در هر متر مکعب قرار گرفتهاند – که از کل سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۲۲ بدتر است.
© The Independent