شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین، روز جمعه ۳۱ شهریور در شهر هانگژو که محل برگزاری بازیهای آسیایی است با بشار اسد، رهبر و رئیسجمهوری سوریه، دیدار و توافقنامهای اقتصادی با او امضا کرد.
به گزارش آسوشیتدپرس، رئیسجمهوری چین در دیدار با همتای سوری گفت که چین «در مواجهه با اوضاع بیثبات و نامطمئن بینالمللی»، تمایل دارد «برای حفظ آرامش و امنیت در سوریه» حمایت از دولت بشار اسد را بیشتر از پیش کند.
روز پنجشنبه، بشار اسد همراه با همسرش اسما اسد و دو هیئت بزرگ اقتصادی-سیاسی، به دعوت رسمی شی جینپینگ و در اقدامی که تلاش اسد برای خروج از انزوا توصیف شده است، وارد چین شد. در این سفر، وزیر خارجه فیصل المقداد و وزیر اقتصاد محمد سامر نیز رهبر سوریه را همراهی کردهاند.
رسانههای غربی سفر بشار اسد به چین را با سفر سال گذشته ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، به چین برای حضور در مراسم گشایش بازیهای المپیک زمستانی پکن مقایسه کردند و نوشتند که سیاست چینیها گسترش نفوذ در منطقه خاورمیانه و نزدیک شدن به دشمنان اروپا و آمریکا است تا از این طریق نفوذ جهانیشان را نیز گسترش دهند و جایگزینی برای نظم بینالمللی کنونی زیر رهبری آمریکا پدید آورند.
تلویزیون دولتی چین گزارش داد که شی جینپینگ در دیدار با همتای سوری گفت: «چین و سوریه خواهان برقراری روابط و مشارکت راهبردیاند. سوریه یکی از نخستین کشورهایی است که با چین جدید رابطه برقرار کرد و چین آماده توسعه همکاری و دفاع مشترک با سوریه است. سوریه یکی از کشورهایی بود که پیشنویس قطعنامه بازگشت چین به کرسیاش در سازمان ملل متحد را پیشنهاد کرد.»
چین یکی از مهمترین حامیان رئیسجمهوری سوریه در ۱۲ سال جنگ داخلی در سوریه بوده است. حق وتوی چین و روسیه، دو عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد، نیز در سالهای گذشته هشت بار مانع مداخله جامعه جهانی در سوریه و سرنگونی بشار اسد شده است.
رئيسجمهوری چین، که پیش از این در ماجرای آشتی سیاسی مقامهای دو کشور عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران نیز نقش اصلی را ایفا کرده بود، افزود: «روابط سوریه و چین به مدت ۶۷ سال در برابر تغییرات شرایط بینالمللی استوار مانده و دوستی بین دو کشور در طول زمان همچنان پایدار بوده است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بشار اسد نیز در مقابل ضمن تشکر از دعوت رئیسجمهوری چین، گفت: «ما به نقش سازنده چین در عرصه بینالمللی امیدواریم و هرگونه اقدام برای تضعیف این نقش را مردود میدانیم. این سفر، در این شرایط و در این زمان، بسیار مهم است، زیرا امروز جهانی چندقطبی در حال شکلگیری است که میتواند جهان را به تعادل و ثبات بازگرداند. وظیفه همه ما این است که برای داشتن آیندهای روشن، از این لحظات استفاده کنیم.»
وزارت امور خارجه چین امروز اعلام کرد که رئیسجمهوری مادامالعمر سوریه روز شنبه اول مهر همراه با پادشاه کامبوج، ولیعهد کویت، و نخستوزیرهای نپال و تیمور شرقی و کره جنوبی در مراسم گشایش بازیهای آسیایی هانگژو شرکت خواهند کرد.
اسد، که پس از ۱۲ سال جنگ داخلی برای نخستین بار به چین سفر کرده است، در پی یافتن راههایی برای خروج از انزوای بینالمللی ناشی از جنگ داخلی سوریه و دسترسی به کمکهای مالی هنگفت برای بازسازی اقتصاد سوریه و زیرساختهای شهری نابودشده در جنگ است.
به گزارش تلویزیون دولتی چین، شی جینپینگ روز جمعه با ولیعهد کویت نیز دیدار کرد و گفت که با دولت کویت همکاری خواهد کرد تا روابط دوجانبه میان چین و کویت را به سطح جدیدی برساند. هر دو ملاقات شی جینپینگ با بشار اسد و شیخ مشعل الاحمد الجابر الصباح در مهمانخانه ایالتی چین در دریاچه غربی برگزار شد که مقصد گردشگری خوشمنظرهای در هانگژو و قرنها الهامبخش نقاشان چینی بوده است.
چین همراه با جمهوری اسلامی ایران و روسیه از مهمترین متحدان بشار اسد در زمان جنگ داخلی سوریه بوده است. این جنگ تا کنون به کشته شدن بیش از نیم میلیون سوری منجر شده است. به گزارش سازمان ملل متحد، نزدیک به نیمی از جمعیت ۲۳ میلیونی سوریه در دوره جنگ بیخانمان شده و میلیونها نفر نیز از سوریه گریختهاند.
تازهترین قطعنامه سازمان ملل علیه دولت اسد در سپتامبر سال ۲۰۲۰ صادر شد، اما بهدلیل وتوی چین و روسیه، این قطعنامه اجرا نشد. در حال حاضر، اغلب پروژههای زیربنایی بازسازی سوریه در اختیار شرکتهای چینی است. رئیسجمهوری چین پیشتر اعلامکرده بود که دولت آن کشور دستکم ۱۰ میلیارد دلار در سوریه سرمایهگذاری خواهد کرد.