کمیسیون اروپا به شرکتها و دولتهای اروپایی هشدار داد که بهمنظور مقابله با پهپادهای روسیه در جنگ اوکراین که گفته میشود «ساخت ایراناند»، میتواند فروش برخی قطعات خاص به ترکیه و و برخی کشورهای دیگر را ممنوع کند. براساس این گزارش ایران عمدتا از طریق ترکیه، هند، قزاقستان، ازبکستان، ویتنام و کاستاریکا تجهیزات و فنآوری اروپایی برای ساخت پهپاد را تامین میکند.
این اقدام پس از آن انجام میشود که گاردین به سندی ۴۷ صفحهای دست یافت که حاوی اطلاعات دقیق و جزئی دولت اوکراین درباره استفاده از فناوری غربی در پهپادهای ساخت ایران است. در این اسناد اوکراین برای حمله به تاسیسات ساخت پهپاد در ایران، روسیه و سوریه موشک دوربرد درخواست میکند.
این گزارش که در ماه اوت به کشورهای گروه هفت ارسال شد، ادعا میکند که در سه ماه اخیر با استفاده از پهپادهایی که در آنها فناوری اروپایی بهکار رفته است به ۶۰۰ شهر اوکراین حمله شده است.
به نوشته گاردین، پنج شرکت اروپایی ازجمله شرکتی که زیرمجموعه لهستانی یک شرکت چندملیتی بریتانیایی است، روز پنجشنبه ۲۸ سپتامبر، بهعنوان تولیدکنندگان اصلی قطعات شناسایی شده معرفی شدند.
اطلاعات گمرکی نشان میدهد، «تقریبا تمام واردات به ایران از ترکیه، هند، قزاقستان، ازبکستان، ویتنام و کاستاریکا انجام شده است».
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سخنگوی کمیسیون اروپا گفت: شواهدی که نشان میدهد این قطعات از طریق این کشورهای تامین میشوند، حاکی از آن است که باید در اجرای تحریمها سختگیری بیشتری اعمال شود.
او گفت که لازم است «اپراتورهای خارجی» تحت نظارت دقیقتری قرار گیرند تا بدون اطلاع صادرکننده اروپایی، کالاهای تحریمشده را دوباره صادر نکنند.
گاردین به نقل از این سخنگوی کمیسیون اروپا، نوشت تمهیدات بیشتری برای اطمینان از اینکه کشورهای ثالث قطعات و کالاهای تحریمشده را به روسیه صادر نکنند، انجام شده است.
او گفت که در برخی موارد تلاشهای دیپلماتیک ممکن است ناکافی باشند یا «تمایلی برای انجام آنها وجود نداشته باشد». به گفته او، اگر هیچ روشی کارساز نباشد، تنها راه باقیمانده توقف صادرات کالاهای مورد نظر به کشورهای ثالث است.
سخنگوی کمیسیون اروپا گفت: «بسته تحریمی دهم برای اولین بار هفت نهاد ایرانی را که از قطعات و تجهیزات اتحادیه اروپا برای تامین پهپادهای شاهد به روسیه استفاده میکنند تحریم خواهد کرد. این اقدام باید برای شرکتها و دیگر بازرگانهای بینالمللی بهعنوان اقدامی بازدارنده عمل کند.»
پمپ سوخت، ترانزیستور، مدار مدیریت موتور و ریزپردازندهها، ازجمله اقلام ساخت کشورهای اروپاییاند که جمهوری اسلامی ایران در ساخت پهپادهای شاهد ۱۳۱ و ۱۳۶ استفاده میکند.
جان هیلی، وزیر دفاع در سایه بریتانیا، از لندن خواست که از نزدیک با کمیسیون اروپا در اینباره همکاری کند.
او وجود قطعات ساخت کشورهای غربی در سلاحهای روسیه برای تهاجم به اوکراین را «یک نگرانی جدی» توصیف کرد و گفت: «اوکراین حق دارد که چنین فناوریهایی با کاربرد دوگانه را افشا کند.»
ولادین ولاسیوک، مشاور امور تحریمها در دفتر رئیسجمهوری اوکراین، نیز گفت که وضعیت فعلی در مورد اجزا و قطعات پهپادها «ناامیدکننده» است.
او گفت: « توضیح این که چگونه ممکن است شرکای ما اجازه دهند قطعات الکترونیک ساخت سلاح به روسیه برسند، برای مردم اوکراین دشوار است.»