وبسایت المانیتور، روز سهشنبه ۳ اکتبر (۱۱ مهر)، با انتشار تحلیلی مدعی شد که نشانههای فزایندهای وجود دارد مبنی بر اینکه اسرائیل و ایالات متحده در حال تدوین یک پیمان دفاعی متقابل بهعنوان بخشی از توافق صلح احتمالی آینده بین عربستان سعودی و اسرائیلاند.
اسرائیل پس از سالها مخالفت با پیمان دفاعی با ایالات متحده، اکنون به این ایده علاقهمند شده است. نگرانی دیرینه اسرائیل این بوده است که چنین پیمانی آزادی عمل این کشور را علیه دشمنانش محدود کند. روسای ارتش و کارشناسان اسرائیلی برای چندین دهه با پیمان دفاعی واشینگتن- تلآویو به این دلیل مخالفت کردهاند که اسرائیل را ملزم میکند قبل از انجام هرگونه اقدام نظامی با ایالات متحده مشورت کند.
با این حال، مذاکرات در سطح بالا در حال حاضر در اسرائیل در مورد قالبی برای چنین پیمان دفاعیایی در جریان است.
یکی از فرماندهان سابق نیروهای دفاعی اسرائیل (آیدیاف) سه ماه پیش در گفتوگو با المانیتور این پرسش را مطرح کرد که «چه اتفاقی میافتد اگر تصمیم بگیریم برای جلوگیری از هستهای شدن ایران به این کشور حمله کنیم و آمریکاییها آن را تایید نکنند؟ اسرائیل میتواند به تنهایی از خود دفاع کند، این اصل پایه استقلال ما است و هیچ قصدی برای برونسپاری آن وجود ندارد».
با این حال، از آن زمان همهچیز تغییر کرده است. یک توافقنامه دفاعی متقابل بین اسرائیل و ایالات متحده که از یک اتحاد دفاعی کامل به سبک ناتو فاصله دارد، در دستور کار هر دو کشور است و به نظر میرسد که تشکیلات دفاعی اسرائیلی تمایل به حمایت از آن دارد.
به نوشته المانیتور، چنین توافقی احتمالا نگرانیهای عمومی در مورد توافق صلح سهجانبه در حال ظهور بین عربستان سعودی، ایالات متحده و اسرائیل را کاهش میدهد که احتمالا شامل تصویب پروژه انرژی هستهای عربستان سعودی و غنیسازی اورانیوم (احتمالا در تاسیسات ایالات متحده) در خاک عربستان سعودی میشود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
توافق دفاعی ایالات متحده و اسرائیل همچنین میتواند نشاندهنده این باشد که اسرائیل بهطور فزایندهای فرایند تبدیل ایران به یک کشور در آستانه هستهای شدن را میپذیرد. همانطور که یک مقام ارشد امنیتی سابق اسرائیل درباره وضعیت کنونی گفته است: «ایران هنوز یک کشور هستهای نیست اما از قبل دارای بازدارندگی هستهای است.»
المانیتور نوشته است که از آنجا که ایران مانند گذشته به توانایی هستهای نزدیک است و هیچ ابرقدرتی حاضر به استفاده از زور برای محدود کردن جاهطلبیهای ایران نیست و اسرائیل هم به تنهایی قادر به اقدام نیست، تلآویو چارهای جز کاهش نگرانیهایش از طریق توافق دفاعی با آمریکا ندارد.
یک منبع آگاه نظامی ارشد اسرائیلی که نخواست نامش فاش شود، به المانیتور گفت: «ایالات متحده در این سالها دستخوش یک تحول استراتژیک شده است که به نفع ما نیست. موضوعات جمیعتی تاثیر دارد. یهودیان آمریکایی دیگر مانند گذشته به اسرائیل متعهد نیستند.»
این منبع آگاه افزود: «شکی نیست که ۱۰ یا ۲۰ سال دیگر آمریکاییها آنچه را ۱۰ یا ۲۰ سال پیش به ما میدادند، به ما نخواهند داد. بنابراین هر کاری که اکنون میتوان برای تثبیت ائتلاف مستمر ما و حمایت آمریکا در توافقهای مکتوب انجام داد، قابل بررسی است.»
به گزارش المانیتور، ران درمر، وزیر امور استراتژیک، سفیر سابق اسرائیل در واشینگتن و از نزدیکان بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، مبتکر این توافق است. درمر در ابتدا از یک پیمان دفاعی کامل بین اسرائیل و ایالات متحده، حمایت کرده است. با این حال، اکنون او به دنبال یک اتحاد نظامی به سبک سنتی نیست که هر دو کشور را ملزم میکند در صورت حمله به یکی از آنها بهطور خودکار به کمک یکدیگر بیایند، بلکه تنها با مشورت مشترک دست به حمله نظامی خواهند زد. درمر به دنبال تصویب یک پیمان دفاعی محدود است.
تغییر در موضع سران امنیتی اسرائیل همچنین ناشی از تغییر توازن قوا در خاورمیانه و بازدارندگی در حال فرسایش اسرائیل در سالهای اخیر است.
یک مقام ارشد امنیتی اسرائیل به المانیتور گفت که ایران در ارزیابی توان بازدارندگی اسرائیل در درجه اول عمق تعهد آمریکا به امنیت اسرائیل را میسنجد.
این مقام امنیتی اسرائیل گفت: «روابط رو به وخامت دو کشور [اسرائیل و آمریکا] و تضعیف ائتلاف مبتنی بر ارزشهای دموکراتیک مشترک، توانایی اسرائیل را برای بازدارندگی ایران تضعیف میکند.»
این مقام اسرائیلی گفته است که «یک توافقنامه دفاعی امضاشده با تایید دولت اسرائیل و آمریکا و شاید هم با تایید قانونگذاران هر دو کشور، میتواند روابط استراتژیک بین ما و بزرگترین متحدمان را احیا کند».