در حالی که نزدیک به یک ماه از آغاز سال تحصیلی جدید میگذرد، کلاسهای درس در برخی از مدارس ارومیه بهدلیل کمبود معلم تعطیل شده است. خبرگزاری ایلنا با انتشار این خبر اعلام کرد که مشخص شد تعدادی از مدارس شهر ارومیه کلاسهای درس را بهدلیل نبود معلم تعطیل کردهاند؛ بیشتر این مدارس، مدارس مقطع ابتداییاند.
از سوی دیگر، خانوادههای دانشآموزان اعلام کردند که برخی از مدیران این مدارس در تماس تلفنی با آنها درخواست حضور نیافتن دانشآموزان بهدلیل نبود معلم را کردهاند. نماینده این استان در مجلس اعلام کرده است که در ۵۰۶ مدرسه کمبود معلم وجود دارد. سلمان ذاکر، نماینده مجلس، در مورد علت این کمبودها گفت: «تعدادی از معلمین در قالب نهضتی، خرید خدمتی، پیشدبستانی، طرح مهرآفرین داریم که متاسفانه کنار گذاشته شدهاند.»
سخنگوی کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس نیز در گفتوگو با ایسنا اعلام کرد: «الان برای ما کلاس بدون معلم و آموزش بیکیفیت پذیرفته نیست و حتما باید مدارس دولتی را با تامین معلم تقویت کنیم.»
احمدحسین فلاحی، سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس، مدعی است که علت ایجاد این مشکل کاهش ظرفیت پذیرش دانشجو و تربیت معلم دانشگاه فرهنگیان است. او در این باره گفت: «این مرکز آموزش عالی مهمترین منبع اصلی تامین نیروی آموزشی است که متاسفانه از سالانه ۲۵ هزار نفر به حدود یکهشتم یعنی ۳ هزار نفر کاهش داشته که حاصل بیتدبیری مسئولان به مرور زمان بوده.»
کمبود معلمان از یک سو و اخراج فعالین معلمان و حذف معلمان دگراندیش در مصاحبههای گزینش از سوی دیگر، باعث بروز معضلات جدی در حوزه آموزش و پرورش شده است. شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان در یادداشتی خواهان بازگشت به کار معلمان اخراجی شد. این شورا با انتشار یادداشتی به قلم محمدرضا نیکنژاد، به خبر اخراج ابولفضل رحیمیشاد، فعال معلمان، اشاره کرد و نوشت: «یکی دو هفته پیش نیز چنین خبری برای محمد حبیبی و جعفر ابراهیمی، و برخی دیگر از کنشگران صنفی منتشر شد؛ و شوربختانه اینها بخش اندکی از خبرهای وابسته به احکام اداری صادرشده برای کنشگران صنفی معلمان در چند ماه گذشته است.»
این فعال معلمان با اشاره به اینکه هیچگاه با چنین حجمی از احکام اداری برای معلمان روبرو نبوده است، نوشت: «با چنین معلمانی چنین رفتاری نه انسانی است، نه اخلاقی است، نه قانونی است و نه عاقلانه! دستاندرکاران نمیدانند که با چنین کارهایی بر شاخ نشسته و بن میبرند! گرچه انتظارِ دانستنِ چنین خطری از سوی برخی، رویایی و البته آب در هاون کوفتن است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این تنها معضل پیش روی آموزش و پرورش نیست. کمبود معلم و اکنون رسیدگی نکردن به وضعیت دانشآموزان مناق محروم، یکی از سیاهترین سالهای آموزش و پرورش را رقم زده است. نماینده سیستان و بلوچستان در شورای عالی استانها اعلام کرد که سالانه ۳۰ درصد دانشآموزان این استان بهدلیل مشکلاتی از جمله کمبود و هزینههای میلیونی سرویس مدارس مجبور به ترک تحصیلاند. این تعداد دانشآموز هم به ۱۵۰ هزار بازمانده از تحصیل اضافه میشوند و این یک هشدار جدی و بسیار خطرناک برای استان میتواند باشد.
به گفته فاروق اعظمی، در منطقهای از سیستان و بلوچستان بر اساس بررسیهای ۱۲ سال پیش آنها، از میان ۴ هزار و ۵۰۰ دانش آموز کلاس اول ابتدایی که شروع به تحصیل کردهاند، هماکنون فقط ۵۰۰ نفر آنها توانستهاند دیپلم بگیرند یا وارد دانشگاه شوند. به گفته او، فقط در یک منطقه از استان ۴ هزار نفر دانشآموز ترک تحصیل کردهاند که بیشتر آنها از مقطع ابتدایی تا متوسطه اول بودهاند.
بر اساس این گزارشها، مدارس کانکسی، بخاریهای نفتی، ترک تحصیل کودکان، کمبود معلم، پایین بودن سرانه فضای آموزشی، از جمله مشکلات آذربایجان غربی در حوزه آموزش است که هر ساله وعدههای مختلفی از طرف مسئولان برای رفع این مشکلات داده میشود، ولی تاکنون، مسئولان هیچ اقدامی برای رفع این مشکلات انجام ندادهاند.