کارکنان وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان روز شنبه ۱۳ آبان (۴ نوامبر) در ایستهای بازرسیشان در کابل، از رانندگان خودروها خواستند که از پخش موسیقی خودداری کنند.
در بیانیه وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان آمده است که کارکنان این وزارتخانه در جریان فعالیت روزانه خود اجرای فرمانهای ملا هیبتالله آخوندزاده، رهبر این گروه، را در کابل بررسی کردهاند.
در بیانیه این وزارتخانه آمده است که این اعضای این وزارتخانه از رانندگان خودروها خواستند که از پخش موسیقی خودداری کنند و زنان «بیحجاب» و بدون همراه محرم را سوار خودرو نکنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در این بیانیه آمده است که اعضای اداره وزارت امر به معروف از نیروهای این گروه در ایستهای بازرسی تقاضا کردند که تا «سیرت و صورتشان» را مطابق با توصیههای پیامبر اسلام هماهنگ کنند.
پیش از این نیز کارکنان وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان، از رانندگان خودروها در کابل خواسته بودند که زنان بیحجاب را سوار نکنند و همچنین در مسافتهای طولانی، زنانی را که محرم شرعی همراه با خود ندارند به مقصد نرسانند.
طالبان در نخستین ماههای سلطه خود در کابل در سال ۲۰۲۱ به رسانهها دستور داده بودند که موسیقی پخش نکنند. افغانستان تحت حاکمیت طالبان به تنها کشوری در جهان تبدیل شده است که اهالی موسیقی اجازه فعالیت ندارند. شمار زیادی از اهالی موسیقی از ترس طالبان کشور را ترک کردهاند و وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان چندین مرتبه از آتش زدن ابزار آلات موسیقی خبر داده است.
طی ماههای اخیر، این وزارتخانه اقدام به برگزاری آزمون برای افزایش نیرو کرده بود. این درحالی است که شهروندان افغانستان از افزایش نیروی وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان نگراناند و معتقدند که این وزارتخانه در تلاش برای اعمال محدودیت بیشتر بر شهروندان است.
وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان را خالد حنفی، یکی از چهرههای تندرو دینی و نزدیک به ملا هیبتالله آخوندزاده، رهبر این گروه، رهبری میکند. او تلاش میکند که از فرمانهای شفاهی ملا هیبتالله با حربه اجرای «شریعت اسلامی» دفاع کند و از شهروندان میخواهد که به دستورهای رهبرشان عمل کنند.
خالد حنفی بارها هشدار داده است که از یک حکم شریعت اسلامی نمیگذرد و باید تمامی احکام اسلامی در جامعه اجرا شود. او همچنین خواستار حجاب اجباری زنان شده است.
گفته میشود که حنفی روابط نزدیکی با ملا هیبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان، دارد و به همین دلیل، هیچگونه محدودیتی علیه فعالیتهایش وضع نشده است. خالد حنفی بهدلیل حمایت از صدور فرمانهای «زنستیزانه» همراه با شمار دیگری از مقامهای کابینه طالبان تحت تحریم سازمان ملل متحد قرار دارد و اجازه سفر به خارج از افغانستان را ندارد.
وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان از نهادهای مقتدر در کابینه طالبان به حساب میآید و میتواند به بقیه وزارتخانهها و نهادهای طالبان دستور بدهد. با سرنگونی حکومت افغانستان در اوت ۲۰۲۱، نیروهای طالبان به وزارت امور زنان هجوم بردند و نام این وزارتخانه را به امر به معروف و نهی از منکر تبدیل کردند و وزارت امور زنان را منحل کردند.
طالبان فشار زیاد بر زنان و دختران وارد کردهاند و بخشی از حقوق آنها را نقض کردهاند. در افغانستان تحت حاکمیت طالبان دختران تنها اجازه رفتن به کلاسهای دبستان را دارند و دختران و زنان از داشتن حق کار و تحصیل محروم شدهاند. برخی از فعالان حقوق زنان معتقدند که رفتار طالبان علیه زنان و دختران میتواند مصداق «آپارتاید جنسیتی» باشد و جامعه جهانی باید این موضوع را بهرسمیت بشناسد.
طالبان در نیمه دوم دهه ۹۰ میلادی نیز در افغانستان حاکم بودند و در آن زمان، وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان بهدلیل سختگیریها و مداخلهها در امور شخصی شهروندان، به نهادی «ترسناک» بدل شده بود. کارکنان این وزارتخانه در سطح شهرها، مردم را به زور شلاق به برگزاری نمازهای جماعت وادار میکردند.