ادعای حضور شش هزار جنگجوی تی‌تی‌پی در افغانستان

تی‌تی‌پی رویای برپایی «حکومت اسلامی» شبیه به نسخه رژیم طالبان دارد و به همین خاطر، ‏حمله‌هایش در پاکستان را افزایش داده است

آصف علی درانی، نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان، ادعا کرده است که شش هزار جنگجوی تحریک طالبان پاکستان (تی‌تی‌پی) با خانواده‌هایشان در افغانستان زندگی می‌کنند و دست به حمله‌ در پاکستان می‌زنند. 

مصاحبه درانی با کانال یوتیوب «سالن سفیران» روز شنبه ۲۰ آبان منتشر شده است. در این مصاحبه، درانی گفت که جنگجویان تی‌تی‌پی از مرز افغانستان عبور می‌کنند و نیروهای پاکستان را هدف قرار می‌دهند.  

او گفت که تی‌تی‌پی در کشتار مردم در پاکستان نیز دست دارد و حمله‌های تی‌تی‌پی باعث نگرانی حکومت آن کشور شده است و بر روابط پاکستان و افغانستان نیز اثر منفی می‌گذارد.

او افزود: «طالبان گفته‌اند که ما اقدام کرده‌ایم. اما چه اقدامی؟ مسئله همین است که آینده روابط افغانستان و پاکستان به آن بستگی دارد. مسئله برای ما تی‌تی‌پی و مهار آن‌ها است، زیرا بیشتر آن‌ها در افغانستان‌اند. به همین دلیل، مهار آن‌ها و خلع سلاح آن‌ها جزو مسئولیت حکومت افغانستان است.» 

نماینده پاکستان گفت که با روی کار آمدن مجدد طالبان در افغانستان در اوت ۲۰۲۱، حمله‌های تروریستی در آن کشور ۶۵ درصد افزایش یافته و در این مدت حمله‌های انتحاری نیز بیشتر شده است.  

آصف علی درانی گفت که طرح جابه‌جایی اعضای تحریک طالبان پاکستان از مناطق مرزی افغانستان عملی نشده است، اما توضیح نداد که چرا این طرح عملی نشده است.  

پیش‌تر، رسانه‌های پاکستان گزارش داده بودند که حکومت پاکستان با طالبان به توافق رسیده است که جنگجویان تی‌تی‌پی و خانواده‌هایشان از نقاط مرزی به مناطق دیگر در داخل خاک افغانستان منتقل شوند.  

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

طرح جابه‌جایی مهاجران وزیرستانی از مناطق مرزی با پاکستان به نقاط دیگر افغانستان با موجی از انتقاد شهروندان افغان مواجه شد.

اما رژیم طالبان در افغانستان ادعای مقام‌های پاکستان مبنی بر انجام حمله‌ها از افغانستان به آن کشور را رد می‌کند و تاکید دارد که به هیچ گروه و کشوری اجازه نمی‌دهد که از خاک افغانستان استفاده کند. امیرخان متقی، وزیر امور خارجه طالبان، به‌صراحت گفته بود که حکومت طالبان مسئول تامین امنیت پاکستان نیست و اسلام‌آباد خودش باید مشکلش با تی‌تی‌پی را حل کند. 

برخلاف توقع اسلام‌آباد، با گذشت هر روز از عمر حکومت رژیم طالبان در افغانستان، میزان حمله‌های تروریستی و ناامنی در آن کشور افزایش پیدا کرده است. تی‌تی‌پی و گروه‌های متحد آن مسئول بخش عمده‌ای از این ناامنی‌ها هستند.  

در پی پایان ماموریت نظامی آمریکا و ناتو در اوت ۲۰۲۱ در افغانستان، میلیاردها دلار تسلیحات در آن کشور رها شد. گزارش‌هایی وجود دارد که نشان می‌دهد برخی از گروه‌های تروریستی در آن منطقه به این تسلیحات ساخت آمریکا دست یافته‌اند. مقام‌های ارشد پاکستان در مورد دستیابی ستیزه‌جویان به این تسلیحات نیز ابراز نگرانی کرده بودند.

حکومت پاکستان زیر فشار اقتصادی زیادی قرار دارد و این موضوع باعث شده است که آن کشور در مبارزه با گروه‌های تروریستی با مشکل جدی مواجه شود. از سوی دیگر، پاکستان حدود چهار دهه برای گروه‌های «جهادی» پایگاه و امکانات مالی و تسلیحاتی فراهم کرده بود. طالبان نیز در پاکستان پایگاه و مراکز امن در اختیار داشتند و از آنجا به نظام جمهوری مورد حمایت کشورهای غربی حمله می‌کردند.

طالبان افغانستان با تی‌تی‌پی ایدئولوژی مشترکی دارند و به همین دلیل جنگیدن آن‌ها با هم دشوار است. شماری از جنگجویان تی‌تی‌پی در کنار طالبان با نیروهای حکومت پیشین افغانستان و متحدان غربی‌اش جنگیده‌اند و با فرماندهان و جنگجویان طالبان افغانستان روابط محکمی برقرار کرده‌اند. 

سال گذشته، با میانجیگری رژیم طالبان، حکومت پاکستان و تی‌تی‌پی چند ماه آتش‌بس اعلام کرده بودند، اما تی‌تی‌پی در نوامبر سال گذشته به نیروهایش دستور داد که حمله‌ به پاکستان را از سر گیرند. تی‌تی‌پی در این مدت حمله‌های متعدد مسلحانه، انفجاری، و انتحاری به نظامیان پاکستان کرده است.    

تحریک طالبان پاکستان از اتحاد چند گروه ستیزه‌جوی نظامی در سال ۲۰۰۷ شکل گرفت. این گروه در سال ۲۰۱۴ به یک مدرسه زیر نظارت ارتش در شهر پیشاور حمله کرد که طی آن ۱۵۰ نفر، از جمله ۱۳۱ دانش‌آموز، کشته شدند. پس از آن حمله، ارتش پاکستان عملیات گسترده‌ای علیه مواضع تی‌تی‌پی آغاز کرد و همین باعث شد که جنگجویان تی‌تی‌پی به مناطقی در  نزدیکی مرز افغانستان فرار کنند. 

تی‌تی‌پی رفته‌رفته فعالیت‌های عملیاتی و نظامی‌اش را تقویت کرد و پس از سلطه‌ مجدد طالبان در افغانستان، باعث روحیه بخشیدن به فرماندهان و جنگجویان آن شد. تی‌تی‌پی رویای برپایی «حکومت اسلامی» شبیه به نسخه رژیم طالبان دارد و به همین خاطر، حمله‌هایش در پاکستان را افزایش داده است.

بیشتر از جهان