جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، روز چهارشنبه برای نخستین بار در یک سال گذشته با شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین دیدار کرد.
بایدن در عمارت فلیولی در ۴۸ کیلومتری سنفرانسیسکو میزبان رهبر چین بود. این دو قرار است در نشست سازمان همکاریهای اقتصادی آسیا اقیانوسیه(APEC) در سنفرانسیسکو شرکت کنند. برخی امیدوارند گفتگوی میان رهبران دو ابرقدرت بینالمللی به کاهش اصطکاک در موضوعاتی مانند درگیریهای نظامی، قاچاق مواد مخدر و هوش مصنوعی بینجامد.
رئیس جمهوری ایالات متحده در سخنان آغازین این نشست گفت که آمریکا و چین باید از منحرف نشدن مسیر رقابت به سوی «درگیری» اطمینان حاصل کنند و روابط خود را بهطور مسئولانه مدیریت کنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رئیس جمهوری چین، خطاب به بایدن گفت که از دیدار یک سال پیش آنها در بالی تا کنون بسیاری چیزها تغییر کرده است. او افزود: «اگرچه جهان همهگیری کرونا را پشت سر گذاشته، اما تاثیرات عظیم آن همچنان مشهود است. اقتصاد جهان روند بهبود طی میکند اما سرعت آن همچنان بسیار کند است.»
شی رابطه چین و ایالات متحده را «مهمترین رابطه دوجانبه در جهان» خواند و گفت که او و بایدن «مسئولیتهای سنگینی در قبال دو ملت، جهان و تاریخ» بر دوش میکشند.
او تصریح کرد: «برای دو کشور بزرگ چون چین و ایالات متحده پشت کردن به یکدیگر محلی از اعراب ندارد. عزم یک طرف برای تغییر طرف دیگر امری غیرواقعی است و درگیری و رویارویی نتیجهای تحمل ناپذیر برای هر دو طرف خواهد بود.»
اگرچه بهنظر میرسد دو طرف برای کاهش تنشها تلاشهایی انجام میدهند به نظر نمیرسد در این دیدار تغییری عمده در مورد مسائل مختلف و گسترده ایجاد شود.
به گزارش رویترز، مقامات هر دو طرف هم سطح انتظارات خود را بسیار پایین نگه داشتهاند. چرا که بایدن و چین قرار است درمورد مسائله مورد مناقشهای از جمله تایوان، دریای چین جنوبی، جنگ حماس و اسرائیل، تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، کره شمالی و حقوق بشر با هم گفتگو کنند.
به باور کارشناسان، شی برای این که به کسانی که در چین نگران وضعیت اقتصادی و کاهش سرمایهگذاریهای خارجیاند نشان دهد قادر به رهبری موفقیتآمیز روابط میان دو ابر قدرت است، تمایل دارد نشست آرام و به دور از تنشی با رئیس جمهوری آمریکا داشته باشد.
با این حال بایدن به دنبال دیپلماسی مستقیم با شی است. او امیدوار است که روابط سیاسی و شخصی چند ده سالهاش با رهبر کنونی چین بتواند روند رو به تشدید تنش میان چین و آمریکا را متوقف کند. بایدن و شی از زمان زمامداری مائو تسهتونگ در سطوح مختلف سیاسی با یکدیگر روبرو شدند و ارتباط داشتند.
بایدن پس از دیدار با شی در شبکه اجتماعی اکس نوشت: «برای گفتگوی امروز با شی جینپینگ، رئیس جمهوری چین ارزش قائلم. چالشهای حیاتی در جهان رهبری مشترک ما را میطلبد و ما امروز پیشرفتی واقعی داشتیم.»
I value the conversation I had today with President Xi because I think it's paramount that we understand each other clearly, leader to leader.
— President Biden (@POTUS) November 15, 2023
There are critical global challenges that demand our joint leadership. And today, we made real progress. pic.twitter.com/rljB0Ow7JA
چونگ جایان، استاد علوم سیاسی در دانشگاه ملی سنگاپور گفت: «دو طرف در موضوعی با عنوان «صحبت کنید و بجنگید، بجنگید و صحبت کنید» درگیرند. این موضوع که در جنگ داخلی چین مطرح بود به این معناست که هر دو سو در حالی که در مقابل هم نیروهای خود را قوام میبخشند، با یکدیگر گفتگو میکنند.»