ژنرال آناتولی سیدروف، رئیس ستاد مشترک سازمان پیمان امنیت جمعی، روز پنجشنبه ۲۵ آبان (۱۶ نوامبر)، در یک نشست خبری در مسکو گفت این سازمان در حال اتخاذ تدابیری برای مهار تهدیدهای تروریستی ناشی از افغانستان است. او اعلام کرد که طالبان بهعنوان حاکمان افغانستان تاکنون نتوانستهاند کنترل کامل کشور را به دست گیرند.
سیدروف تصریح کرد: «در حال حاضر مشکل اساسی درخصوص امنیت یا تهدید نظامی [برای کشورهای عضو این سازمان] وجود ندارد، اما در عین حال متوجه میشویم که رهبری کنونی افغانستان [طالبان] هنوز وضعیت کشور را بهطور کامل تحت کنترل ندارد.»
با این حال، او تاکید کرد که شمال افغانستان که هممرز با کشورهای آسیای مرکزی است، بهطور کامل امن نیست. سیدروف تصریح کرد: «ازجمله در نواحی شمالی که با کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی هممرزند، اقدامات خاصی در حال انجام است.»
او مشخص نکرد که این اقدامات را چه گروههایی انجام میدهند، اما گفت که تهدیدهایی در آینده از جانب افغانستان برای کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی وجود دارد و این سازمان راهحلهایی برای این مشکل در دستورکار قرار داده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این سخنان درحالی مطرح شده است که کشورهای آسیای مرکزی که عضو این سازمان نیز محسوب میشوند، در دو سال گذشته از تحرکات گروههای شبهنظامی اسلامگرا در نزدیکی مرزهایشان خبر دادهاند.
ژنرال سیدروف پیش از این در ماه فوریه گفت که گروه داعش بیش از ششهزار جنگجو در افغانستان دارد که نزدیک به چهار هزار نفر آنان در نزدیکی مرز افغانستان با تاجیکستان مستقر شدهاند.
گروه داعش در دو سال گذشته پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، چند حمله موشکی به کشورهای ازبکستان و تاجیکستان انجام دادند. در آخرین مورد، حدود دو ماه قبل دولت تاجیکستان از دستگیری یک گروه از شورشیان متعلق به داعش به همراه مقداری جنگافزار سبک و سنگین و مواد انفجاری در خاک این کشور در نزدیکی مرز با افغانستان خبر داد.
ژنرال آناتولی سیدروف پیش از این گفته بود که داعش بیش از چهار هزار جنگجو در مناطقی همچون بدخشان، قندوز و تخار واقع در امتداد مرز تاجیکستان مستقر کرده است.
این مقام سازمان پیمان امنیت جمعی در نشست خبری روز پنجشنبه همچنین اظهار داشت که مشکل قاچاق مواد مخدر از افغانستان نیز همچنان با شدت ادامه دارد و چالشی برای کشورهای آسیای مرکزی است.
در حالی که طالبان مدعیاند کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر را در افغانستان بهشدت کاهش دادهاند، کشورهای همسایه این کشور از افزایش قاچاق مواد مخدر صنعتی نوع متامفتامین از افغانستان خبر دادهاند.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر جمهوری اسلامی ایران نیز، یک هفته پیش، در ملاقات با مقامهای طالبان گفت آنچه را درخصوص مبارزه با مواد مخدر به زبان میآورند باید در عمل پیاده کنند، زیرا قاچاق طیف گستردهای از مواد مخدر بهویژه نوع صنعتی آن، بهشدت از افغانستان به ایران ادامه دارد.