سه ماه پس از بازداشت عمران خان و ناپدید شدن او از انظار عمومی، دادگاه عالی پاکستان تصمیم گرفته است، روز ۲۸ نوامبر، عمران خان را در یک جلسه دادگاه علنی حاضر کند. وکیل عمران خان این خبر را عصر روز پنجشنبه دوم آذر، در پیامی در شبکه ایکس اعلام کرد.
تعیم پنجوتا، وکیل عمران خان، گفت: «دادگاه دستور حضور عمران خان را در ۲۸ نوامبر صادر کرده است. اکنون ما باید اطمینان حاصل کنیم که این دستور اجرا میشود.»
نخستوزیر پیشین پاکستان که سه ماه پیش درخصوص پرونده افشای اسناد محرمانه دولتی به سه سال زندان محکوم شد، در حال حاضر در کنار شاه محمود قریشی، وزیر امور خارجه سابق پاکستان که همحزبی عمران خان نیز است، در زندان آدیاله راولپندی به سر میبرد.
او که در ماه اوت ۲۰۲۳، از پرونده فروش هدایای دولتی تبرئه شد، در پنجم اوت به اتهام نقض قانون حفظ اسرار دولتی پاکستان، به سه سال زندان محکوم شد. او از آن زمان تاکنون در زندان راولپندی تحت نظارت شدید نگهداری میشود. یک ماه پس از زندانی شدن خان، همسرش، بشرا بی بی، از دولت ایالتی پنجاب درخواست کرد که او را به زندان بهتری منتقل کنند، درخواستی که به نظر میرسد به آن توجه زیادی نشد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اگرچه دولت موقت پاکستان محاکمه عمران خان و قریشی در زندان را تایید کرده بود، اما دادگاه عالی اسلام آباد در طول محاکمه در زندان این اتهامها را باطل اعلام کرد. پس از آن دادگاه دستور داد، ۲۸ نوامبر ۲۰۲۳، یک محاکمه علنی برای خان و قریشی در پرونده افشای اسرار دولتی برگزار شود.
این پرونده درباره یک تظاهرات در سال ۲۰۲۲ است که در آن، خان نامهای را به نمایش گذاشت که ظاهرا همکاری بین ارتش پاکستان و مقامات آمریکایی را برای برکناری او از قدرت اثبات میکرد.
گزارش شده است که این سند جزئیات دیدار مقامات وزارت خارجه ایالات متحده ازجمله دونالد لو، دستیار وزیر امور خارجه در دفتر امور آسیای جنوبی و مرکزی و اسد مجید خان، فرستاده پاکستان را شرح میدهد.
البته واشینگتن و ارتش پاکستان این اتهامها را رد کردهاند، اما عمران خان به افشای اسرار دولتی متهم شد. اتهامی که در موارد نادری با مجازات اعدام همراه است.
محاکمه علنی عمران خان در حالی برگزار میشود که او به دلیل متهم بودن در چند پرونده مختلف، واجد شرایط شرکت در انتخابات قریبالوقوع پاکستان نیست. به گزارش رسانههای پاکستان، در حال حاضر ۱۵۰ پرونده مختلف علیه عمران خان وجود دارد که به نظر میرسد تبرئه او در همه این پروندهها ممکن نیست.
از سوی دیگر هم به نظر میرسد مقامات پاکستان مصمماند از فرار خان از زندان جلوگیری کنند که یک اتفاق رایج در تاریخ سیاسی این کشور است؛ از ذوالفقار علی بوتو، نخستوزیر سابق پاکستان و پدر بینظیر بوتو، که به دست حاکم نظامی ضیاءالحق دستگیر و سپس اعدام شد تا پرویز مشرف، رئیسجمهوری پیشین که در دادگاه مقابله با تروریسم پاکستان به اتهام خیانت، به اعدام محکوم شد و نواز شریف که حدود ۱۰ سال حکم زندان داشت و به بهانه بیماری به بریتانیا رفت، بیشتر رهبران سیاسی پاکستان این وضعیت را در پایان کارنامه سیاسی خود دارند.