اشرف غنی، رئیسجمهوری پیشین افغانستان، میگوید نگاه جامعه جهانی به افغانستان مانند سومالی است و باید برای برونرفت از این وضعیت همه به یک اجماع سیاسی برسند.
او در مصاحبه با برنامه «راه زندگی» گفته است که مهربانی و توجه جامعه جهانی به افغانستان «بسیار کم» شده و دلیلش این است که «صلح پایدار و آبرومند» در این کشور تامین نشده است.
اشرف غنی مدعی شد که دستکم هشت میلیون مهاجر افغان در ایران و پاکستان اقامت دارند و ۳۱۰ هزار مهاجر طی سال جاری میلادی از ایران به افغانستان بازگشتهاند، اما این اخراج به شکل تدریجی صورت گرفته، بنابراین واکنشهای کمی درپی داشته است.
او با انتقاد از تصمیم حکومت پاکستان مبنی بر اخراج اجباری مهاجران افغان گفت که این اقدام «ظالمانه» و مخالف با تمام اصول و قوانین بینالمللی است.
او گفت: «در پاکستان اخراج مهاجران افغان یک موضوع جدی و سیاسی است که بدون بررسی عواقب آن و بدون مدیریت صورت گرفته است. گزارشهایی که در رسانههای پاکستانی به نشر میرسد، واقعا تکاندهنده است و افغانهایی که سالها و بیشتر از چندین دهه برخی از معاملات و شرکای پاکستانی داشتند، به یکباره همه امکاناتشان از آنها گرفته شده است.»
رئیسجمهوری پیشین افغانستان گفت اخراج مهاجران افغان از پاکستان برای ایجاد رعب و وحشت صورت میگیرد و اینک این مهاجران در آن کشور احساس امنیت نمیکنند.
— Ashraf Ghani (@ashrafghani) December 7, 2023
او مدعی شد: «متاسفانه فساد پلیس پاکستان و کارکنان دیگر اینها (مهاجران افغان مقیم پاکستان) را شکار ساخته است و وقتی ترس موجود باشد، این ترس با حرکت مواجه میشود.»
اشرف غنی گفت بر اساس تخمین سازمان ملل متحد، ۲۶۱ هزار شهروند افغان از پاکستان اخراج شدهاند و بیشتر آنها در استانهای ننگرهار، قندهار، کابل و قندوز و کنر اسکان داده شدهاند.
رئیسجمهوری پیشین افغانستان اخراج مهاجران افغان از پاکستان را محکوم کرده است و گفته ایران و پاکستان با مشکلات اقتصادی مواجهاند و این موضوع یکی از دلایل افزایش اخراج مهاجران است.
او گفت: «بدبختانه هم ایران و هم پاکستان مشکلات جدی اقتصادی دارند و ارزش پول آنها روزبهروز در حال کمتر شدن است و قیمتها بلند است و شرایط کاریابی که در گذشته وجود داشت، اکنون وجود ندارد.»
او گفت کمکهای بینالمللی برای مهاجران افغان در پاکستان و ایران کاهش قابلتوجهی یافته و این هم باعث افزایش اخراج مهاجران افغان شده است.
او افزود: «کمکهای بینالمللی برای مهاجران در پاکستان وجود داشت و تا حدی در ایران، اما قابلتداوم نیست و جامعه بینالمللی علاقه خود را به کمک به افغانها از دست داده است و تمام تقاضا برای کمک که صورت میگیرد، تنها به درصدی ناچیز تمویل میشود.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اشرف غنی گفت برای رسیدگی به چالشها در افغانستان صدای واحد وجود ندارد و این کشور نماینده ندارد که از حقوق شهروندان دفاع کند.
او گفت: «آنهایی (رژیم طالبان) با زور حاکم شدند باید به این اعتراف برسند که توانایی این را ندارند که آینده مردم افغانستان را مدیریت کنند و ضرورت یک تغییر بنیادی وجود دارد که آواز ملت شنیده شود و ملت راه خود را بسنجد و مردم خوف و ترس و ناامنی را به امید و اعتبار به آینده بدهند.»
رئیسجمهوری پیشین و فراری افغانستان با انتقاد از ممنوعیت کار و آموزش زنان، گفت:« مردم به آینده بیاعتماد شدهاند و ناراضیاند و آینده روشنی برای خود نمیبینند و مسئله آموزش و کار زنان یک مسئله اساسی است. عفت باید از حجاب تفکیک شود و آیا باقی جهان اسلام، مسلمان و با عفت و دارای اخلاق نیستند؟ مشکلات جدی در افغانستان وجود دارد که امیدها را کم یا قطع کرده است.»
او در این مصاحبه مانند زمانی که رئیسجمهوری بود بر راهاندازی پروژههای بزرگ اقتصادی در بخش مدیریت آب، معادن، مکانهای توریستی و همکاری منطقهای تاکید کرد.
اشرف غنی در اوت ۲۰۲۱ از ترس حمله طالبان به کاخ ریاستجمهوری، افغانستان را ترک کرد و اکنون در امارات متحده عربی زندگی میکند. اشرف غنی به انحصار شدید قدرت و منابع اقتصادی متهم است.