اتهام طالبان به شش معلم زندانی؛ «هفته‌ای یک بار با پاپ جلسه داشتند»

این چندمین سازمان فعال در حوزه آموزش است که به اتهام ترویج مسیحیت و ارائه آموزش به دختران مسدود و کارمندان آن بازداشت و زندانی می‌شوند

یک مرکز آموزشی در دایکندی-Mohammad Raja /Facebook

دادگاه طالبان در دایکندی شش تن از معلمان و فعالان حوزه آموزش زبان انگلیسی را به اتهام واهی «ترویج دین مسیحیت، ملاقات آنلاین هفتگی با پاپ، و خواندن و توزیع کتاب‌هایی درباره ادیان رایج در چین، یهودیت و مسیحیت» به یک تا یک سال و نیم زندان محکوم کرد. عبدالخالق توحیدی، جواد همتا، سید عبدالله هاشمی، محسن، مرتضی واحدی و سجاد حسنی که در چهارچوب سازمانی آموزشی به نام «افق جدید» فعالیت می‌کردند، در دی‌ماه ۱۴۰۳، به دست ماموران اداره استخبارات (اطلاعات) طالبان بازداشت و زندانی شدند. منابع مطلع در دایکندی، با شرط محفوظ ماندن نامشان، جزئیاتی از پرونده اتهام‌های مطرح‌شده علیه این افراد را با ایندیپندنت فارسی به اشتراک گذاشته‌اند که نشان می‌دهد متهمان اجازه گرفتن وکیل نداشته‌اند و برای اثبات اتهام‌ها، دو نفر از ماموران اداره استخبارات طالبان به نام‌های عبدالرحمان اچکزی و عبدالرحیم اچکزی شهادت داده‌اند.

در ادعاهای مطرح‌شده در دادگاه ابتدایی طالبان در شهرستان اشترلی استان دایکندی، که مبنای آن گفته‌های ماموران اداره استخبارات این گروه است، آمده است که عبدالخالق توحیدی، سید جواد همتا و سید عبدالله هاشمی، از سال ۲۰۱۶ به یک سازمان آموزشی فعال در دایکندی به نام «جی‌آر‌اس» جذب شده‌اند و سپس با تغییر نام این نهاد به «افق جدید» در مقام آموزگار به فعالیت ادامه داده‌اند. دادگاه طالبان همچنین مدعی است که افراد نام‌برده در دانشگاهی در هند به نام «اکس‌آی‌ام» در زمینه ادیان آموزش می‌دیدند. دانشگاه «اکس‌آی‌ام» در هند که به نام «دانشکده مدیریت خاویر» (Xavier Institute of Management) شناخته می‌شود، از نهادهای معتبر تحصیلی در زمینه مدیریت است. این دانشگاه نهادی تحصیلی خصوصی و وابسته به کلیسای کاتولیک (Jesuit) است، اما دانشجویانی از همه ادیان و از کشورهای مختلف جهان دارد. به نظر می‌رسد قاضی طالبان وابستگی دینی این دانشگاه را به‌منزله سندی علیه معلمان و فعالان آموزشی بازداشت‌شده مطرح کرده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در ادعاهای قاضی طالبان نیز آمده است که دانشگاه مذکور را کلیساهای مسیحی حمایت می‌کردند و این افراد نیز «کتاب‌هایی درمورد ادیان بودایی، چینی، مسیحیت، یهودیت و اسلام می‌خواندند». همچنین در اظهارات قاضی طالبان تصریح شده است که متهمان در رشته زیست‌شناسی در دانشگاه «اکس‌آی‌ام» تحصیل می‌کرده‌اند.

مولوی محمدالله الهام، قاضی طالبان در اشترلی، که این پرونده را تنظیم کرده است، مدعی است که افراد نام‌برده با خواندن کتاب‌هایی درمورد ادیان مختلف، «به‌صورت غیرمستقیم به دیگر ادیان دعوت شده‌اند». این قاضی تصریح کرده است: «پس چنین استنباط می‌شود که سازمان افق جدید، در پوشش آموزش زبان انگلیسی، دین مسیحیت را ترویج می‌کرده است.»

در ادامه ادعاهای قاضی طالبان آمده است که از دفتر سازمان افق جدید در مرکز دایکندی، ۲۵ جلد کتاب «متغایر با دین اسلام» به دست آمده است. از زمان بازگشت طالبان به قدرت، وزارت استخبارات و فرهنگ این گروه هزاران جلد کتاب را از کتابخانه‌های سراسر افغانستان با اتهام «مغایرت با اسلام و منافع ملی» جمع‌آوری و ضبط کرده است. در اظهارات قاضی طالبان همچنین آمده است که در محتوای یکی از کتاب‌های ضبط‌شده آمده است که «دین توسط انسان‌ها ساخته شده است». قاضی طالبان همچنین افزوده است که محتوای این کتاب‌ها براساس عقیده و باور مسیحیان نوشته شده است و در آن‌ها ذکری از شریعت اسلامی دیده نمی‌شود.

اتهام دیگری که قاضی طالبان به این معلمان و فعالان حوزه آموزش وارد کرده است حضور دختران و زنان در مراکز آموزشی افق جدید است. در این اتهام‌ها آمده است که دو معلم زن در این مرکز تدریس می‌کردند و همچنین شماری از ۱۹۰ دانش‌آموز دختر بوده‌اند که «برخلاف راهبرد آموزشی امارت اسلامی است».

مولوی محمدالله الهام، قاضی طالبان در اشترلی، از اداره استخبارات این گروه خواسته است که دو نفر شاهد برای اثبات ادعاهای مطرح‌شده حاضر کند، و پس از آن دو نفر شهادت داده‌اند که همه اتهام‌های مطرح‌شده حقیقت دارند. در این میان، عبدالرحمان اچکزی، یکی از ماموران اداره اطلاعات طالبان، در مقام شاهد افزوده است که عبدالخالق توحیدی، جواد همتا، سید عبدالله هاشمی، محسن، مرتضی واحدی و سجاد حسینی، از معلمان و مسئولان سازمان آموزشی افق جدید، هفته‌ای یک بار با پاپ مستقر در هند جلسه آنلاین برگزار می‌کردند و درباره چگونگی تبلیغ دین مسیحیت آموزش می‌دیدند.

قاضی طالبان در دادگاه شهرستان اشترلی و همچنین دادگاه این گروه در شهر نیلی، مرکز دایکندی، برای هر شش معلم و مسئولان این سازمان احکام یک تا یک سال و نیم زندان صادر کرده‌اند.

منابع مطلع در دایکندی می‌گویند که اتهام‌های مطرح‌شده علیه این افراد «واهی و غیرمنطقی» است و مسدود شدن (بسته شدن) سازمان آموزشی افق جدید ضربه سنگینی به روند آموزش در این استان وارد کرده است. دایکندی از استان‌های دورافتاده و محروم در مناطق کوهستانی افغانستان است که در جریان ۲۰ سال حاکمیت دولت جمهوری نیز به توسعه و انکشاف آن توجه چندانی نشد.

از زمان بازگشت طالبان به قدرت، این چندمین سازمان فعال در حوزه آموزش است که به اتهام ترویج مسیحیت و ارائه آموزش به دختران مسدود و کارمندان آن بازداشت و زندانی می‌شوند.