نزدیک به یک ماه پس از تعطیلی سفارت افغانستان در دهلینو ازسوی دیپلماتهای دولت پیشین و بازگشایی آن بهدست دیپلماتهای حامی طالبان، اس.جایشانکار، وزیر خارجه هند، به رسانه لوک سبهای هند گفت: «سفارت افغانستان در دهلی نو فعال است و به کارش ادامه میدهد.»
وزیر خارجه هند گفت: «برخی از دیپلماتهای افغانستان بهدلیل اخذ اقامت در کشورهای غربی، هند را ترک کردند، اما دیپلماتهای باقیمانده مسئولیت ادامه فعالیت نمایندگیهای دیپلماتیک آن کشور را برعهده گرفتهاند.»
درحالیکه وزارت خارجه رژیم طالبان در اواخر نوامبر ادعا کرد مسئولیت سفارت افغانستان در دهلی جدید را دو دیپلمات این گروه به عهده گرفتهاند، اما وزیر خارجه هند هیچ اشارهای به این موضوع نکرد و گفت: «رویکرد هند در قبال افغانستان همچنان بر اساس روابط تاریخی، دوستی با مردمش و قطعنامههای سازمان ملل متحد است.»
فرید ماموندزی، سفیر دولت پیشین افغانستان در دهلی نو، ۲۴ نوامبر با انتشار بیانیهای از تعطیلی کار این سفارت خبر داد و گفت که بهدلیل کشمکشها با وزارت خارجه هند، دیپلماتهای افغانستان قادر به ادامه فعالیت در این کشور نیستند. او گفت وزارت خارجه هند از تمدید روادید اقامت برخی از دیپلماتهای افغان در این کشور خودداری کرده است.
اما وزیر خارجه هند گفت دیپلماتهای افغان به دلیل اینکه میخواستند در کشورهای غربی زندگی کنند، هند را ترک کردند.
پس از آنکه سفیر پیشین افغانستان در هند پایان کار این سفارت را اعلام کرد، عباس استانکزی، معاون وزیر خارجه طالبان، گفت این سفارت قرار است بهزودی بازگشایی شود. او افزود که کنسولهای افغانستان در بمبئی و حیدرآباد هند با وزارت خارجه رژیم طالبان در تعاملاند و بهزودی سفارت را بازگشایی میکنند.
درست سه روز پس از این ماجرا بود که ذکیه وردک و سید محمد ابراهیمخیل، کنسولهای افغانستان در بمبئی و حیدرآباد، به سفارت افغانستان در دهلی نو رفتند و ادامه کار این سفارت را اعلام کردند.
فرید ماموندزی، سفیر پیشین افغانستان در هند، به بلومبرگ گفت وزارت خارجه هند بهطور عملی دیپلماتهای سفارت افغانستان را به همکاری و تعامل با طالبان تشویق میکرد.
در همین حال، وزیر خارجه هند در پاسخ به پرسشهای رسانه هندی لوک سهبا، بر ادعای طالبان صحه گذاشت و گفت سفارت افغانستان در دهلی جدید فعال است و به کارش برای ارائه خدمات ادامه میدهد.
با این حال، او گفت که هندوستان هنوز دولت طالبان را به رسمیت نشناخته است و در این زمینه «موضع هند با موضع کشورهای جهان همخوانی دارد».
اس.جایشانکار گفت روابط هند با افغانستان براساس قطعنامههای سازمان ملل ازجمله قطعنامه ۲۵۹۳ شورای امنیت سازمان ملل متحد است.
قطعنامه ۲۵۹۳ شورای امنیت سازمان ملل متحد که در ۳۰ اوت ۲۰۲۱ به تصویب رسید، با اشاره به ضرورت رعایت حقوق بشر در افغانستان، خواستار آن شده که از خاک افغانستان برای ترویج و تکثیر تروریسم استفاده نشود و تاکید کرده است که باید یک راهحل سیاسی از طریق مذاکره برای حل بحران این کشور یافت.
هند در دو سال گذشته با وجود اینکه طالبان را به رسمیت نشناخته، اما روابطش را با این گروه دوستانه و مستحکم حفظ کرده است. این کشور پس از آغاز به کار رژیم طالبان در افغانستان، سفارتش در کابل را نیز بازگشایی و اعلام کرد که فقط تیم فنی دولت هند برای نظارت بر پروژههای هند در افغانستان و نیز ارسال کمکهای بشردوستانه این کشور، در سفارت حضور خواهند داشت.
اس.جایشانکار، با اشاره به این نکته گفت: «مشارکت انکشافی ما [در افغانستان] شامل بیش از ۵۰۰ پروژه در هر یک از ۳۴ استان کشور در زمینههای حیاتی تامین برق، آب، اتصال جادهها، مراقبتهای بهداشتی، آموزش، کشاورزی و ظرفیتسازی است.»
وزیر خارجه هند در این صحبتها هیچ اشارهای به روابط هند با طالبان نکرد، اما فعالیت سفارت افغانستان در دهلی را تایید کرد و گفت کشورش در تلاش برای ادامه روابط دوستی با افغانستان است.